به گزارش یزدفردا به نقل از گاردین در این گزارش با شهروندان اوکراینی گفتوگو کرده و به شرح نگرانیهای آنها از تشدید قوانین سربازگیری پرداخته است. دو مرد جوان اوکراینی که بهتازگی به دلیل فرار از سربازی بازداشت شده بودند، به گاردین گفتند مامور نظاموظیفه با لحن کنایی به آنها گفته اگر نمیخواهند بجنگند، میتوانند از رود «تیسا» به رومانی فرار کنند یا تونلی به شهر «بلگورود» روسیه در مرز با اوکراین حفر کنند! این در حالی است که از آغاز جنگ اوکراین تا امروز چندین تن از مردان این کشور هنگام تلاش برای فرار از طریق این رودخانه جان خود را از دست دادهاند.
با گذشت بیش از ۲ سال از جنگ اوکراین، نیروهای این کشور حالا با کمبود سرباز مواجه هستند و کییف قوانین سربازگیری را تشدید کرده است. بر اساس قوانین تازهای که طی دو هفته آینده اجرایی خواهد شد، کسانی که از شرکت در جنگ فرار کنند، ممکن است با مجازاتهای مختلفی از جمله ابطال گواهینامه رانندگی، انسداد حسابهای مالی و تصرف داراییهای خود مواجه باشند.
این در حالی است که به اذعان فرماندهان اوکراینی، گرچه این کشور با کمبود سرباز مواجه است، اما دستاوردهای روسیه در جنگ علیه اوکراین بیشتر به دلیل قوای توپخانهای قدرتمند این کشور و نیروی هوایی و موشکی روسیه است.
بااینوجود، کییف سعی دارد سربازان تازهای جذب کند که جایگزین سربازان کشته و مجروحشده شوند. در روزهای نخست این جنگ، داوطلبان زیادی در اوکراین برای شرکت در جنگ اعلام آمادگی میکردند، اما حالا با طولانیشدن جنگ، تمایل افراد به حضور در میدان نبرد کاهشیافته است.
دولت اوکراین همچنین اعلام کرده است به مردانی که توان حضور در میدان نبرد را دارند، اما از اوکراین گریختهاند، خدمات کنسولی نظیر تمدید پاسپورت ارائه نخواهد کرد؛ تصمیمی که به اذعان کییف یک اقدام نمادین است، اما نظامیان این کشور در خط مقدم به شنیدن آن نیاز دارند.
در گزارش گاردین آمده است: «ماموران سربازگیری در شهرهای اوکراین پرسه میزنند و برخی افراد که در سن سربازی قرار دارند (از ترس آنها) پنهان شدهاند. چند کانال تلگرامی به راه افتاده که افراد در آنها موقعیت ماموران سربازگیری را اعلام میکنند تا دیگران به دام آنها نیفتند. پیامها در این کانالها بهصورت رمزی و در غالب وضعیت آبوهوا نوشته میشود.»
بهعنوانمثال، یک کاربر این کانال میپرسد: «هوا در ایستگاه متروی مدافعان اوکراین چگونه است؟» و کسی پاسخ میدهد: «سه ابر یک مرد جوان را احاطه کردهاند!»
یکی از دو مردی که توسط ماموران سربازگیری بازداشت شده بودند، به گاردین گفت: «من کشورم را دوست دارم، اما نمیتوانم کسی را بکشم و نمیخواهم بمیرم. همه از جنگ خستهایم.»
یک مرد ۳۶ساله اوکراینی به نام «اولکساندر» که با همسرش در منطقهای مرفه زندگی میکند، به گاردین گفت برای اینکه با ماموران سربازگیری مواجه نشود، از حملونقل عمومی اجتناب کرده و از خودروی شخصی خود استفاده میکند. او گفت در محلهای زندگی میکند که بسیاری از افراد متمول و نمایندگان پارلمان اوکراین با او همسایه هستند و ازاینرو، ماموران سربازگیری سراغی از او نمیگیرند.
اولکساندر با اشاره به اینکه دولت برای جذب سرباز به سراغ مناطق فقیرنشین میرود، گفت: «ارتش به اینجا نمیآید. این مجتمع جزیرهای برای بقا است. فقر در اوکراین مساوی با مرگ است.»
او که ۱۲ سال است با همسرش زندگی میکند، خواستار مذاکره و پایان جنگ است و به گاردین گفت: «احساس یک برده را دارم. آدم یک بار زندگی میکند و اگر قرار باشد بین زندگی و پرچم یکی را انتخاب کنم، من زندگی را انتخاب میکنم.»
اولکساندر گفت، در ماه اکتبر یکی از دوستانش نقشهای با قیمت ۵۰۰ دلار خریداری کرده و پس از ۲۴ ساعت پیادهروی در جنگلها و مزارع، خود را به مجارستان رسانده است. او حالا به لهستان رفته و میگوید: «من نمیخواستم بجنگم. از مرگ میترسم.»
برخی افراد هم به قاچاقبرها پول میدهند تا آنها را از مرز خارج کنند. هزینه این مسیر هم بین ۵۰۰۰ تا ۱۵ هزار دلار است. بااینحال، حدود نیمی از کسانی که تا کنونی سعی کردهاند از اوکراین فرار کنند (حدود ۴۰ هزار نفر) گیر افتادهاند. بسیاری از آنها هم در این راه جان خود را ازدستدادهاند.
بااینحال، مقامات اوکراین سعی دارند وضعیت را آرام نشان دهند. «فدیر ونیسلاوسکی» معاون کمیته امنیت ملی اوکراین گفت تعداد سربازانی که سعی دارند فرار کنند نسبت به روزهای آغاز جنگ کمتر شده است. او میگوید: «در سربازگیری مشکل داریم، اما آنقدرها که دربارهاش اغراق میکنند، بزرگ نیست. روسیه سعی دارد با هدف پروپاگاندا، این مسئله را بزرگتر نشان دهد… خوب، مردم ترسیدهاند. ترس باعث میشود کارهای احمقانهای از آدم سر بزند!»