به گزارش یزدفردا: انتشارات نگارستان اندیشه کتاب «سیاست و تجارت در فارس؛ از برافتادن صفویان تا برآمدن زندیان» تالیف احمد بازماندگان خمیری را به چاپ رساند.
سقوط دولت صفویه پایان یک دوره طولانی ثبات سیاسی اقتصادی در ایران بود. این فروپاشی ایران را وارد دورهای از مناسبات سیاسی و اجتماعی کرد که ویژگی بارز آن فقدان دولت متمرکز قوی بود. از سقوط اصفهان تا استقرار کامل کریمخان زند در شیراز (۱۱۳۷-۱۱۰۱ خورشیدی) دورهای از هرج و مرج و جنگهای طولانی بین گروههای مختلف در فارس و سایر نقاط ایران آغاز شد. فضای سیاسی فارس در این دوره سیال و متغیر بود. این بازه زمانی از مهمترین دورههای تاریخی فارس به شمار میرود و میتوان آن را به چهار دوره افاغنه، افشاریه، خوانین اولیه و زندیه تقسیم کرد که هر کدام از آنها از نظر اداری سیاسی از دیگری متمایز است. از آنجایی که تجارت در فارس به دلیل موقعیت جغرافیایی آن از دیرباز تأثیر بسزایی در مناسبات قدرت داشته در این دوران نیز آثار آن مشاهده میشود. این کتاب تلاش دارد تا رابطه سیاست و تجارت را در این دوره بر اساس منابع معتبر تاریخی بررسی و ارزیابی کند.
در دوره صفویه مهمترین کالایی که از فارس صادر میشد ابریشم بود که در ایالات شمالی ایران تولید میشد، پس از سقوط صفویان تغییراتی در نوع و میزان کالاهای سادراتی در فارس روی داد. با تصرف اصفهان توسط افغانها، کشور چند پاره گشت و بر هر پارهایی از آن مدعیان داخلی و خارجی تسلط یافتند و انتقال کالا بین آنها به سختی صورت گرفت. ضمن آنکه این حملات و درگیریها باعث کاهش شدید میزان تولید گشت. پس از یکپارچه شدن ایران به وسیله نادر تغییر چندانی در تولید و صدور ابریشم از طریق فارس و بنادر آن روی نداد. با این حال به نظر میرسید که این دوره تولید ابریشم افزایش یافته بود. برای این مساله میتوان دلایل متعددی را برشمرد.
انتشارات نگارستان اندیشه کتاب «سیاست و تجارت در فارس؛ از برافتادن صفویان تا برآمدن زندیان» تالیف احمد بازماندگان خمیری را در ۳۶۲ صفحه به بهای ۲۸۰ هزار تومان را به چاپ رساند.