به گزارش یزدفردا به نقل از ایندیپندنت، «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به ورود جهان به یک مسابقه تسلیحات هستهای جدید و گسترش سایه «نابودی» بر سر جهان هشدار داد.
دبیرکل سازمان ملل در آخرین روز نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل گفت که مسابقه تسلیحاتی جدید نگرانکنندهای در راه است و تعداد سلاحهای هستهای ممکن است برای اولین بار در دهههای گذشته، افزایش یابد.
دبیرکل سازمان ملل متحد با «دیوانگی» توصیف کردن مسابقه تسلیحات هستهای جدید در جهان گفت که هرگونه استفاده از سلاح هستهای، در هر زمان و مکان و در هر زمینهای، فاجعهای انسانی را به دنبال خواهد داشت و ما باید مسیر خود را تغییر دهیم.
گوترش همچنین از قدرتهای هستهای انتقاد کرد و گفت که آنها زرادخانههای خود را سریعتر، دقیقتر و شناسایی آنها را دشوارتر کردهاند و از سوی دیگر ساختاری که برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای و پیشبرد خلع سلاح هستهای در گذشته استقرار یافته بود، امروزه ناکارآمد است.
دبیر کل سازمان ملل متحد از کشورها خواست که برای بازگشت به مسیر کاهش تسلحیات هستهای، متعهد شوند که هرگز از این تسلیحات «تحت هیچ شرایطی» استفاده نکنند.
گوترش همچنین بر تقویت معاهدات منع گسترش سلاحهای هستهای تاکید کرد و خواستار اجرای معاهده منع جامع آزمایش هستهای شد که در سال ۱۹۹۶ در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد، اما هنوز اجرایی نشده است زیرا چندن کشور کلیدی به آن نپیوستهاند.
دبیر کل سازمان ملل متحد با اشاره به اینکه جهان مدت زیادی زیر سایه سلاحهای هستهای سپری کرده است، از کشورهای جهان خواست که «بیایید از لبه پرتگاه فاجعه عقبنشینی کنیم.»
حدود دو ماه پیش نیز، «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد، در پیام خود به مناسبت هفتاد و هشتمین سالگرد بمباران اتمی شهر ناکازاکی ژاپن توسط آمریکا، از همه کشورها خواست تا مجدداً به حذف سلاحهای هستهای متعهد شوند.
دبیرکل سازمان ملل در آن زمان گفت: «ما برای کشته شدگانی که یادشان هرگز محو نخواهد شد، سوگواری میکنیم. ویرانی وحشتناکی را که بر این شهر و هیروشیما به وجود آمده است را به یاد میآوریم. ما به قدرت و استقامت بی امان مردم ناکازاکی برای بازسازی ارج مینهیم.»
بیش از ۲۰۰ هزار نفر در اثر پرتاب بمب اتمی ایالات متحده بر شهرهای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن در سال ۱۹۴۵ کشته شدند و این حادثه به جنگ جهانی دوم پایان داد. بیش از هفت دهه بعد، این اقدام غیرانسانی همچنان در یادها باقی مانده است.
دبیرکل سازمان ملل افزود که سازمان ملل به همکاری با رهبران جهان برای تقویت تلاشهای جهانی برای خلع سلاح و عدم اشاعه، از جمله از طریق معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و معاهده منع سلاحهای هستهای ادامه خواهد داد.
لازم به ذکر است که مذاکرات مربوط به معاهده منع و گسترش تسلیحات هستهای که به ان پی تی NPT معروف است، همچنان در سازمان ملل در وین در حال پیگیری است. این معاهده در سال ۱۹۷۰ لازم الاجرا شد و هدف آن جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای و پیشبرد هدف خلع سلاح هستهای در جهان است.