به گزارش یزدفردا: فضاپیمای اسیریس-رکس ناسا، اولین مأموریت آمریکا برای جمعآوری نمونه از یک سیارک، قرار است امروز ۲ مهرماه ۱۴۰۲ با موادی از سیارک بنو به زمین بازگردد.
فضاپیمای «اسیریس-رکس» در ۸ سپتامبر ۲۰۱۶، از پایگاه نیروی هوایی «کیپ کارناوال» فلوریدا به فضا پرتاب و سفری دوساله به سیارک بنو آغاز شد تا فضاپیما در آگوست ۲۰۱۸ به مدار آن برسد. دو سال دیگر صرف اسکن و نقشهبرداری از سطح سیارک شد تا در ۲۰ اکتبر ۲۰۲۰ اسیریس-رکس بر سطح آن فرود آید.
مواد در کپسول بازگشت نمونه فضاپیما ذخیره شد و در مه ۲۰۲۱ کاوشگر در مسیر زمین قرار گرفت اکنون که فضاپیما به زمین نزدیک شده است ، مأموریت در یکی از دشوارترین مراحل خود ، بازگشت کپسول نمونه به اتمسفر و فرود مجدد، قرار دارد.
سنگها و غبار جمعآوریشده از سطح سیارک بنو به دانشمندان کمک میکند تا چگونگی شکلگیری خورشید و سیارات در حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش را بررسی کنند و درک سیارکها را بهبود بخشند. دانشمندان شش سال است که منتظر این لحظه هستند و تکتک گامهای این مرحله بارها تمرین و شبیهسازی شده است.
مأموریتهای بازگشت نمونه برای جمعآوری و بازگرداندن نمونهها از یک مکان فرازمینی به زمین برای تجزیهوتحلیل است. این نمونهها ممکن است صرفاً اتمها و مولکولها یا رسوبی از ترکیبات پیچیده مانند سنگها باشد.
درحالیکه تحقیقات با تلسکوپ در مورد منظومه شمسی از نظر فنی آسانتر از یک مأموریت بازگشت نمونه است، ابزارهای علمی موجود در زمین برای مطالعه چنین نمونههایی بسیار پیشرفتهتر و متنوعتر از آنهایی هستند که میتوانند با فضاپیما بروند.
بازگشت نمونههای اسیریس-رکس ، اولین مأموریت بازگشت نمونه سیارکی را توسط ناسا رقم خواهد زد.
درصورتیکه همه چیز طبق برنامه پیش برود، کپسول بازگشتی از فضاپیما جدا میشود تا فرود انفرادی خود را ساعت ۶:۴۲ صبح به وقت شرقی و از ارتفاع ۶۳۰۰۰ مایلی آغاز کند.
تقریباً ۴ ساعت پس از جدایی فضاپیما، کپسول به جو فوقانی زمین میرسد. کپسول بهگونهای طراحی شده است که گرمای تولیدی در حین ورود مجدد را جذب و دفع کند.
۲ دقیقه بعد، چتر دورگ فضاپیما برای کاهش سرعت آن مستقر شده و چتر اصلی نیز ۴ دقیقه بعد از آن مستقر خواهد شد. این چتر سرعت فرود را کاهش میدهد تا کپسول بهآرامی در غرب صحرای یوتا فرود آید. زمان تخمینی فرود کپسول بازگشتی ۱۰:۵۵ صبح به وقت شرقی است.
پس از فرود، هنگامی که منطقه فرود ایمن تأیید شد، کپسول برگشتی اسیریس-رکس از نظر یکپارچگی ساختاری بررسی، بازیابی و به اتاق تمیز سیار در نزدیکی محل فرود منتقل میشود. نمونههای زمینی در محل فرود آزمایش میشوند تا احتمال آلودگی نمونهها در اثر برخورد آن با سطح را رد کند.
یکچهارم از نمونه سیارک «بنو» نزد محققان تیم «اسیریس-رکس» باقی خواهد ماند.
ناسا اعلام کرده است مدیران مأموریت ، قصد دارند مواد سیارکی را تقسیم و حفظ کنند تا دانشمندان در سراسر جهان شانس مطالعه نمونهها را برای دهههای آینده فراهم کنند.