یزد فردا " تقوائی :در خاتمه دومین کنفرانس شهرداری الکترونیکی شهرداریهای اصفهان ، یزد و مرند به عنوان شهرداریهای برتر کشور در زمینه تحقق شهرداری الکترونیکی معرفی و از آنها تقدیر شد.
به گزارش یزدفردا به نقل از روابط عمومی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور ،دومين کنفرانس بين المللي شهرداري الکترونيکي که از22 اردیبهشت از سوی سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در تالار بزرگ کشور آغاز شده بود ، عصر چهارشنبه 23 اردیبهشت با صدور بيانيه اي به کار خود پايان داد. در بخش شهرداریهای مراکز استانها ، شهرداری یزد به عنوان شهرداری برتر انتخاب و از شهرداری کرمانشاه نیز تقدیر شد. در بخش شهرداریهای بالای یکصد هزار نفر جمعیت نیز شهرداری مرند به عنوان شهرداری برتر در زمینه تحقق شهرداری الکترونیکی انتخاب و از شهرداری فولاد شهر نیز تقدیر شد. انتخاب شهرداریهای برتر درزمینه تحقق شهرداری الکترونیکی به منظور معرفي الگوهاي برتر در زمينه تحقق شهرداري الكترونيكي در كشور و تشويق و ترغيب شهرداريها به سمت تحقق شهرداريهاي الكترونيك از سوی سازمان شهرداریها و دهیارهیای کشور صورت گرفت. دفتر آمار و فناوري اطلاعات سازمان شهرداريها و دهياريهاي كشور به این منظور پیش از این فرمهاي ارزيابي شهرداريها را به استانداریها ارسال کرد كه در خصوص اطلاعات ارائه شده بررسي نهايي صورت گیرد. یزدفر دا
بر اساس همین گزارش "در بيانيه پاياني اين کنفرانس که در شش بند تهيه شده ، ضمن تاکید بر توجه به عملکرد اجرايي شهرداري الکترونيکي در کشور با نگاهي کارشناسانه و عمل گرا به منظور رفع نقاط ضعف و بهبود نقاط قوت آمده است : با درنظر گرفتن نتايج کنفرانس اول و سند راهبردي IT کلانشهرها، تصميم داريم تا سند راهبردي IT شهرداريهاي مراکز استان را طراحي و تصويب نمائیم .
متن کامل بیانیه پایانی دومين کنفرانس بين المللي شهرداري الکترونيکي به شرح ذیل است :
1- فناوري اطلاعات و شهرداري الکترونيکي هدف اصلي نيست، يلکه ابزار و روشي براي تحقق اهداف کلان کشور بهبود و اصلاح اساسي در افزايش کيفيت، دقت، سرعت و نيز کاهش هزينه هاي خدمات ارائه شده به شهروندان می باشد . به همین منظور می بایست در افزایش مکانیزاسیون ، ارزیابی اقدامات گذشته و بررسی وضعیت کنونی و برنامه های آینده به عنوان نقش های اصلی در نظر گرفته شود.
2- اعتقاد داریم که استفاده صحيح از فناوري اطلاعات و ارتباطات در ارائه خدمات به مردم مي تواند از طريق کاهش چشمگير زمان ارائه خدمات، کاهش ميزان وقوع اشتباه، تسهيل در نگهداري، بايگاني و دسترسي به اطلاعات، ايجاد دستيابي سريع و کارآمد به استنتاجات آماري و تجزيه و تحليل هاي مديريتي منجر به تحقق فرمايشات مقام معظم رهبري در جهت اصلاح الگوي مصرف شود.
3- معتقدیم براي افزايش سرعت و کيفيت در نهادينه سازي خدمات الکترونيکي لازم است زيرساخت هاي سياستگذاري و اجرايي فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري کشور با توجه به ظرفيت ها و امکانات هر شهرداري به نحو مطلوب شکل گيرد و تلاش های حاضر در راستای اهداف کلان با جدیت ادامه یابد.
4- جهت ارتقای کیفی و کمی خدمات الکترونیک در اولین کنفرانسبین المللی شهرداری الکترونیکی ، طراحی سند راهبردی فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداري هاي کلان شهرها به تصویب رسید و در یک سال گذشته اجرايي شد . حال با درنظر گرفتن نتايج کنفرانس اول و سند راهبردي IT کلانشهرها، تصميم داريم تا سند راهبردي IT شهرداريهاي مراکز استان را طراحي و تصويب نمائیم .
5- اموزش و فرهنگ سازی یک عامل نیست بلکه کلید ورودی فناوری جدید می باشد . به همین دلیل به موضوع آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین اقشار مردم ، به منظور آشناسازی آنها ، ضمن برگزاری سالیانه این کنفرانس ، با تمام وجود تلاش خواهیم کرد تا مطابق با فرمایشات مقام معظم رهبری ، پیشرفتی همه جانبه در تمامی زمینه های کشور داشته باشیم .
6- معتقدیم ارزیابی و نظارت بر هر سازمان یک نیاز ضروری و غیر قابل اغماض است ، بنابراین باید به صورت سالیانه به عملکرد اجرايي شهرداري الکترونيکي در کشور با نگاهي کارشناسانه و عمل گرا پرداخته شود تا نقاط صعف و تهدیدات رفع و نقاط قوت و فرصتهای آتي بهبود يابد.
شایان ذکر است دومین کنفرانس بین المللی شهرداری الکترونیکی صبح دوشنبه 22 اردیبهشت با سخنرانی دکتر غلامحسین الهام سخنگوی دولت ، مهندس علی نیکزاد معاون هماهنگی امور عمرانی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و مهندس ریاضی معاون فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و با حضور جمع کثیری از شهرداران ، ،مدیران و کارکنان شهرداریها واستادان و پژوهشگران و دانشجویان آغاز شد.
این کنفرانس با شعار " شهرداری الکترونیکی گامی در جهت نوآوری و اصلاح الگوی مصرف در مدیریت شهری " برگزار شد.
از جمله محورهای برگزاری این کنفرانس می توان از ضرورت کاربرد ICT در ارائه خدمات شهری ، بررسی نقش فنآوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت و خدمات شهری ، بررسی و ارائه مدلهای موفق شهرداری الکترونیکی در ایران و سایر کشورها ، مدیریت الکترونیکی، شهرداری الکترونیکی و شهروند الکترونیکی ، استانداردها و زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی مورد نیاز در شهرداری الکترونیکی نام برد.
ضرورت ایجاد شهرداری الکترونیکی برای شهرهای کوچک و مشکلات اجرایی شهرداری الکترونیکی در شهرهای بزرگ ،نقش فناوری اطلاعات در تعامل بهینه بانکها ، بنگاههای اقتصادی ، تامین اجتماعی ، بیمه ها ، مراکز خدماتی و شهرداریها ، سیستم های هوشمند حمل و نقل (ITS ) و کاربردهای آن در مدیریت شهری ،سرویسهای الکترونیکی (E-Service ) در ارائه خدمات شهری ونقش شهرداریهای الکترونیکی در توسعه و تحقق دولت الکترونیکی از دیگر محورهای برگزاری این کنفرانس است.
سخنرانیهای علمی این کنفرانس طی شش پانل با حضور استادان و مدیران مدیریت شهری طی دو روز برگزاری کنفرانس ارائه می شود.در هر پانل سه سخنرانی از سوی صاحبان مقالات برگزیده ایراد می شود و پس از اتمام حاضران به پرسشهای طرح شده پاسخ می دهند .شایان ذکر است کمیته علمی کنفرانس ازمیان بیش از یکصد مقاله رسیده به دبیرخانه مقالات یاد شده را انتخاب کرده است .
هم زمان با برپايي کنفرانس، نمايشگاه جانبي با حضور سازمان ها، شهرداري هاي برتر کشور، شرکت هاي برتر انفورماتيک داخلي و خارجي، موسسات آموزشي برگزار و هشت کارگاه آموزشی نیز به منظور افزایش دانش شغلی شهرداران و مدیران و کارکنان شهرداریها درزمینه ناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و شهرداری الکترونیک برپا خواهد شد.
شایان ذکر است اولين كنفرانس بين المللي شهرداري الكترونيكي طی روز هاي 24 و 25 مهر ماه سال 1386 در مركز همايش هاي بين المللي سازمان صدا و سيما در تهران برگزار شد.
در بخش شهرداریهای کلانشهرها ، شهرداری اصفهان به عنوان شهرداری برتر در زمینه تحقق شهرداری الکترونیکی انتخاب و از شهرداری تهران نیز تقدیر شد.