یزدفردا: محمدحسین قهوه چی الحسینی رئیس اتحادیه چلوکبابی استان یزد در خصوص جزئیات نرخ گذاری در این صنف با بیان اینکه چلوکبابی ها در اولویت دو نرخ گذاری قرار دارند اظهار کرد: اتحادیه آنالیز غذایی را بر اساس افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه های جاری تهیه و هم به اتاق اصناف و هم انجمن حمایت از مصرف کننده ارائه می دهد.
قهوه چی افزود: دو سالی است سازمان حمایت از مصرف کننده را مقابل اتحادیه ها قرار داده اند که بارها به مسئولین استانی گوش زد کرده ایم که اگر حمایتی از مصرف کننده می شود اتحادیه هایی چون چلوکبابی ها هم به نوعی مصرف کننده هستند و اگر فردی مواد مصرفی خود را محدود می خرد ما باید با حجم بیشتری خریداری کنیم و حقیقتا چلوکبابی ها هم باید در زمره حمایت از مصرف کننده قرار بگیرند.
*آنالیز قیمت رستوران های یزد چرا و چگونه؟
وی ادامه داد: اگر امروز مرغ به نرخ 20هزار و 400 تومان اعلام می شود، در بازار برای صنف چلوکبابی ماهم موجود باشد نه اینکه رستوران دار یزدی علیرغم قیمتی که اعلام شده مجبور باشد مرغش رابا قیمت 26هزار تومان با فاکتور رسمی تهیه کند!
رئیس اتحادیه چلوکبابی استان یزد ابراز کرد: آنالیزی که توسط اتحادیه چلوکبابی تهیه می شود به اتاق صناف، کمیسیون اقتصادی اتاق اصناف و هم به انجمن حمایت از مصرف کننده ارائه می شود و در نهایت باید به امضای رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان برسد که سازمان سمت هم برای اینکه حرف و حدیثی در این نرخ گذاری نباشد با تشکیل کمیته نرخ گذاری، این آنالیز را با بررسی و موشکافی تایید می کند.
قهوه چی خاطرنشان کرد: نرخ موجود در چلوکبابی ها بر اساس مواد اولیه با نرخ هایی چون گوشت کیلویی 90هزار تومان و مرغ کیلویی 12هزارو500 تومان محاسبه شده در صورتی که در مدت اخیر اعضای اتحادیه کالایی چون مرغ را کیلویی 35هزار تومان و گوشت کیلویی صد و 17 هزار تومان هم تهیه کردند.
*برای رستوران ها، تغییر نرخ لحظه ای و روزانه میسر نیست
وی با بیان اینکه گاها در برخی مواد اولیه چون برای چلوکبابی ها، تغییر نرخ لحظه ای و روزانه میسر نیست، در تغییر قیمت ها ملاحضه می شود و از آن گذشت می کنند اما وقتی کالایی چون گوشت در ماه آبان از 90هزار تومان به کیلویی 120هزار تومان میرسد فقط در یک سیخ کباب کوبیده، 3هزار تومان افزایش قیمت صورت می گیرد.
رئیس اتحادیه چلوکبابی استان یزد تصریح کزد: در ماه آبان که گوشت 120 هزار تومان شد بنا بر وظیفه اتحادیه و بر اساس فرمت های انجمن حمایت ازمصرف کننده، آنالیز جدیدی تهیه و به این انجمن ارائه شد اما با امروز و فردا شدن تشکیل جلسات این انجمن، نهایتا قیمت گوشت تغییر و به 117 هزار تومان رسید و دوباره مجبور شدیم آنالیز قیمت را تغییر دهیم.
وی افزود: گوشت در مدت 15 روز باز به 110 هزار تومان رسید که به این بار به پیشنهاد اتحادیه انالیز جدید بر اساس گوشت 110هزار تومانی ارائه شد و مهم اینکه در آخرین آنالیز قیمت چلوکبابی ها مواردی چون افزایش قیمت مواد شوینده هم محاسبه نشده است.
*رستوران ها در دوران کرونا از ظرفیت اسمی خود دور مانده اند
قهوه چی عنوان کرد: علاوه بر همه این مسائل مهمتر اینکه مثلا ظرفیت اسمی یک رستوران درجه ممتاز روزانه 450 پرس غذا است و هزینه سرباری که برای هر پرس غذای این رستوران لحاظ شده است بر اساس سال گذشته است که شرایط کرونایی الان وجود نداشته است، در یک سال اخیر که رستوران ها و چلوکبابی ها به صورت محدود، بیرون وبر و در ساعات معین فعالیت داشته اند این عدد از واقعیت دور مانده است اما هزینه هایشان بر اساس سال گذشته محاسبه شده است.
وی افزود: حتی در نرخ گذاری بسیاری از هزینه و استهلاک ها مانند هزینه سرویس و نگهداری ماشین آلات و دستگاه ها دیده نشده است.
*نود درصد رستوران های یزد درجه یک هستند
رئیس اتحادیه چلوکبابی استان یزد با بیان اینکه طبق آیین نامه سازمان صمت رستوران ها درجه بندی می شوند گفت: نود درصد رستوران های استان یزد که عامه مردم از آن ها استفاده می کنند را رستوران های درجه یک تشکیل می دهند و قیمت پایین تری دارند و تعداد رستوران های ممتاز و فوق ممتاز در یزد به تعداد انگشتان دو دست هم نمی رسد.
وی اذعان کرد: رستوران های درجه یک با تعداد کارگر، فضای مشخص و لیست بیمه مشخص معرفی می شوند، رستوران های ممتاز یک پله از رستوران های درجه یک بالاتر هستند و در نهایت رستوران های فوق ممتاز باید استاندارهای لازم چون ایزو، برند حلال و استاندار ملی را هم اخذ کند و دوره های آموزشی آنها هر شش ماه قطع نشود البته حجم سرمایه گذاری و تعداد پرسنل هم دخیل است.
*اولویت رستوران ها باید به اولویت سه تغییر کند
وی با بیان اینکه افزایش قیمت برای اصناف حسن نیست گفت: نرخی که به رستوران ها به ویژه رستوران های ممتاز داده شده، خیلی دلگرم کننده این واحدها نیست اما معتقدیم نان در ارزانی است و بسیاری از مولفه ها و تغییر قیمت های پایین تر در نرخ گذاری لحاظ نمی شود چراکه وقتی که قدرت خرید مردم حفظ می شود می توان به ادامه فعالیت اصناف امیدوار بود.
قهوه چی با عنوان اینکه در بازرسی های اصناف هم سازمان حمایت از مصرف کننده، هم اصناف و اتحادیه دخیل هستند ابراز کرد: در سال گذشته در بازدید سرزده ای که از دو رستوران درجه ممتاز یزد صورت گرفت به دلیل کاهش کیفیت و نزول از سطح کیفی مشخص، بدون هیچ رودربایستی و ملاحضه کاری، درجه آنها از ممتاز به درجه یک پایین آورده شد.
رئیس اتحادیه چلوکبابی استان یزد ابراز کرد: برای اینکه بتوان از این چالش نرخ گذاری چلوکبابی ها و رستوران ها خارج شویم بهتر است اولویت این صنف از اولویت دو به اولویت سه تغییر کند تا با رقابتی شدن قیمت ها، هر واحد هزینه های خود رامحاسبه و نرخش را اعلام کند و از سویی اتحادیه و انجمن حمایت از مصرف کننده هم این واحدها را مورد نظارت و بازرسی قرار دهند.
*تعطیلی رستوران های پرسابقه یزد به خاطر کرونا
وی افزود: متاسفانه در دوران کرونا تعدادی از واحدهای رستورانی و چلوکبابی با سابقه 40 ساله که هر کدام برای 20 نفر اشتغال ایجاده کرده بودند، تعطیل و واحد خود را جمع کرده اند پس در کنار اینکه باید به فکر خریدار بود باید صنوف را هم در نظر گرفت و نگذاشت چنین اتفاقات تلخی در شهری مانند یزد رخ دهد.
قهوه چی تاکید کرد: در آنالیز قیمت گذاری اتحادیه چلوکبابی و رستوران ها چیزی به نام حق سرویس اعمال نمی شود و طبق مصوبه سازمان صمت واحدهایی که زیرمجموعه قانون نظام صنفی هستند حق گرفتن هزینه ای به بهانه حق سرویس یا حق کرایه ندارند.
رئیس اتحادیه چلوکبابی استان یزد گفت: بسیار خرسند و خوشحال می شویم مردم و مشتریان با انتقادات و پیشنهاداتشان به عنوان بازرسان افتخاری به اتحادیه کمک کنند و کمی ها و کاستی ها را به اتحادیه اطلاع دهند همین امر موجب تسریع در امر نظارت و اعمال قانون ها در برابر متخلفین می شود.
*شرایط سخت امروز؛ برای همه
قهوه چی خاطرنشان کرد: شرایط امروز برای همه سخت است هم برای رستوران دارها و تالارهای مراسمات که امروزه تعطیل هستند و هم برای مردمی که با کاهش قدرت خرید، توانایی خرید کمتری نسبت به گذشته دارند.
وی در پایان اظهار کرد: در کنار همه نظارت ها و برخوردهایی که صورت می گیرد، مسئولین مربوطه سری هم به این واحدها بزنند و از نزدیک با مشکلات این صنف آشنا شوند تا شاید روزگار سختی که بر این صنف می گذرد برایشان ملموس تر باشد و با یک خداقوت ساده هوای این واحدها را داشته باشند.