زمان : 14 Aban 1399 - 10:02
شناسه : 161582
بازدید : 3121
ضرورت شناخت متغیرهای اصلی فرهنگ / نظام ارزیابی فرهنگی ایجاد شود به مناسبت روز فرهنگ عمومی؛ ضرورت شناخت متغیرهای اصلی فرهنگ / نظام ارزیابی فرهنگی ایجاد شود امام جمعه بخش مرکزی یزد به مناسبت ۱۴ آبان و با اشاره به متغیر‌های اصلی فرهنگ کشور و فاصله پژوهش‌ها از اجرا تا عمل، بر ایجاد نظام ارزیابی و برنامه‌ریزی فرهنگی، تحول فرهنگی و بهره‌مندی از گروه‌های علمی و تخصصی تأکید کرد.

یزدفردا: فرهنگ عمومی به معنای فرهنگ غالب و گسترده‌ای است كه در ميان عموم جامعه رواج و رسوخ دارد و حوزه‌ای از عقايد،‌ ارزش‌ها، جلوه‌های احساسی و هنجارهاست كه اجبار اجتماعی غيررسمی از آن حمايت می‌کند و فراتر از گروه‌ها و اقشار خاص در كليت جامعه مورد قبول است.

شورای فرهنگ عمومی ۱۴ آبان‌ را در تقویم سال ۱۳۸۷ به نام «روز فرهنگ عمومی» نامگذاری کرده است. 

آیت‌الله مدرسی با اشاره یه اینکه یکی از مسائل بسیار مهم، فرهنگ عمومی و مسائل پیرامون این موضوع است در این زمینه به بیان نکته‌هایی پرداخت.

وی با اشاره به متغیرهای اصلی فرهنگ کشور اظهار کرد: این متغیرها به صورت منظم و با روش‌های علمی و داده‌های تجربی تولید نمی‌شود و معمولاً متکی بر برداشت‌ها و سلیقه‌های شخصی افراد است، استان به استان و شهرستان‌ با شهرستان‌ دیگر متفاوت هستند. فرهنگ بومی حساب خاصی دارد، اما به صورت کلی اگر بخواهیم فرهنگ عمومی را در نظر بگیریم باید یک سیاست‌گذاری فرهنگی غالب را نهاد فرهنگ عمومی درنظر داشته باشد. تاکنون دقت در سیاست‌گذاری‌ها کمتر مورد توجه قرار گرفته و حتی پیشرفت و موفقیت در این زمینه هم فراهم نشده و امکان ارزیابی آن وجود نداشته است، پس شناخت متغیرهای ریشه‌ای فرهنگ ضرورت دارد.

مدرسی ادامه داد: اقداماتی هم که در سال‌های اخیر در شورای فرهنگ عمومی به صورت کلی انجام شد، بیانگر حجم کوشش‌ها در تفسیر وضع فرهنگی کشور است، اما نظامی برای ارزیابی و میزان کیفیت تأثیر برنامه‌ریزی فرهنگی وجود ندارد؛ بنابراین ضرورت دارد گزارش‌ها به شکل منظم ارزیابی شود و اجرای طرح‌ها کاملاً شکل گیرد.

امام جمعه بخش مرکزی یزد با اشاره به اینکه تاکنون تلاش شورای فرهنگ عمومی بیشتر به موضوعات و مشکلات جاری فرهنگی معطوف بوده است بیان کرد:  این موارد بسیار مهم است، اما برای تحول فرهنگی کافی نیست؛ بنابراین دبیرخانه شورا در مرکز و همچنین در هر استانی باید تلاش کند تا با تهیه اطلاعات و گزارش‌های لازم، ارزش‌های بنیادی فرهنگ و مواردی که در حقیقت بازگشت به اخلاق فردی و اجتماعی دارد را مورد توجه قرار دهند.

وی ادامه داد: نتایج مصوبات و پژوهش‌ها به مرحله اجرا نمی‌رسد و در حقیقت در همان مرحله تدوین باقی می‌ماند. به نظر می‌رسد که بین پژوهش‌ها و مصوباتی که در شورای فرهنگ عمومی هر استانی تصویب می‌شود تا اجرا فاصله وجود دارد و باید در این زمینه هم‌فکری شود.

مدرسی در پایان بر بهره‌مندی از گروه‌های علمی و تخصصی به منظور عرضه راه‌حل‌های اجرایی در موضوعات گوناگون فرهنگ عمومی تأکید کرد و افزود: گروه‌های کارشناسی و اجرایی باید با حضور نمایندگان دستگاه‌های اجرایی شکل گیرد و آیین‌نامه‌های اجرایی هم در این زمینه محقق شود و این موارد را هم از جمله اقدامات دبیرخانه شورای فرهنگی عمومی هر استانی در نظر بگیریم.