زمان : 25 Mordad 1398 - 02:43
شناسه : 152920
بازدید : 4483
 دلا‌رسقوط کرد و بورس صعود دلا‌رسقوط کرد و بورس صعود

چهارشنبه، روزی تاریخی برای بازار ارز و سهام بود. در روزی که شاخص بورس قله جدیدی را فتح کرد و دلار کمترین قیمت در سال ۹۸ را به ثبت رساند. در بیست و سومین روز مردادماه، دلار ۵۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان رسید. این قیمت پایین‌ترین میزان در سال ۹۸ به حساب می‌آید. به گفته فعالان، ۴ عامل در افت قیمت دلار و ثبت این رکورد کاهشی نقش داشتند: «شایعه آغاز به کار بازار متشکل ارزی از روز شنبه»، «کاهش حجم معاملات به‌دلیل تعطیلی بازارهای همسایه»، «نبود تقاضای فیزیکی برای اسکناس در بازار» و «تحرکات خالی‌فروشان ارزی». برخلاف روند کاهشی بازار ارز، در بازار سهام، در آخرین روز معاملاتی این هفته شاخص بورس تهران با رشد ۴۲۹۴ واحدی به سقف تاریخی جدیدی دست یافت. در معاملات چهارشنبه ۸۰ درصد نمادهای بورسی شاهد رشد قیمت پایانی سهام بودند و شاخص هموزن نیز همپای شاخص کل صعود ۶/ ۱ درصدی را تجربه کرد. تغییر مقطعی روند قیمت کالاهای پایه در بازارهای جهانی مقدمات جهش محسوس این نماگر را فراهم آورد. برخی پتانسیل‌های قیمتی عمده گروه‌های کالایی را زمینه‌ساز رکوردشکنی‌های متوالی می‌دانند؛ اما نگرانی‌ از تنش‌های تجاری جنبه‌ احتیاط در بخش عمده‌ای از بازار را پررنگ ساخته است.

 

روز چهاشنبه دلار کمترین قیمت هفت ماه اخیر را ثبت کرد؛ پس از چند روز گیر و دار در آستانه کف حمایتی ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومانی، در چهارمین روز کاری هفته، قیمت دلار سرانجام به سطح پایین‌تری رفت تا یک رکورد تازه  برای این ارز به ثبت برسد. ساعت ۴ بعدازظهر دیروز، عدد ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومانی در مقابل نام دلار به ثبت رسید که کمترین قیمت این ارز از اواسط بهمن ماه ۹۷ بود. به گفته فعالان، شایعه آغاز به کار بازار متشکل ارزی، کاهش حجم معاملات به‌دلیل تعطیلی بازارهای همسایه، نبود تقاضای فیزیکی برای اسکناس در بازار و تحرکات خالی‌فروشان ارزی ۴ عامل مهمی بودند که در ثبت رکورد کاهشی بازار اثر داشتند. عده‌ای نیز پایین آمدن نرخ حواله دلار در سامانه سنا را به‌عنوان یک نشانه کاهشی در نظر گرفتند. میانگین نرخ حواله دلار در سامانه سنا برای تاریخ ۲۲ مرداد، ۱۱ هزار و ۲۸۰ تومان ثبت شده است.  البته گروهی از فعالان باور دارند، حجم معاملات حواله‌ای که در سامانه سنا درج می‌شود چندان بالا نیست و بیشتر باید تغییرات نرخ‌ها در سامانه نیما را مدنظر قرار داد. معادل دلاری قیمت در سامانه نیما تغییرات چندانی نداشته است و در نزدیکی۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان است.

نشانه‌های متضاد در بازار ارز

در مقابل سیگنال‌های کاهشی، برخی از معامله‌گران، بالا ماندن قیمت صرافی‌های بانکی نسبت به قیمت بازار آزاد و تغییرات محدود قیمت در سامانه نیما را نشان از آن می‌دانستند که بازارساز تمایلی به افت شدید قیمت‌ها ندارد. در شرایطی که قیمت دلار دیروز در بازار آزاد کاهشی بود، قیمت دلار بر تابلوی صرافی‌های بانکی روی سطح ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومانی و قیمت یورو نیز در سامانه نیما در محدوده ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومانی باقی مانده بود.

 هرچند که در برابر این دیدگاه، نگاه معامله‌گرانی وجود داشت که عنوان می‌کردند بازارساز به‌دنبال آن است که به خالی‌فروش‌ها و نوسان‌گیران کاهشی اجازه ندهد با افزایش نوسانات، کسب سود کنند و یک‌بار دیگر با قدرت در قیمت‌های پایین‌تر وارد بازار شوند. شواهد آماری و روند یک ماه اخیر بازار نشان می‌دهد که بازارساز به‌دنبال کاهش پله‌ای قیمت‌ها در یک بازه نوسانی محدود است که موجب می‌شود دلالان و نوسان‌گیران خسته شده و به تدریج از بازار خارج شوند.

بازدهی دلار به منفی ۱۱ درصد رسید

دیروز قیمت دلار برای اولین‌بار طی هفت ماه گذشته زیر سطح ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومانی به کار خود پایان داد.  پیش از این یک‌بار در تاریخ ۲۶ تیر حتی قیمت این ارز تا کف ۱۱  هزار و ۱۰۰ تومانی نیز پایین رفته بود، ولی در همان روز با افزایش خرید معامله‌گران به سطح ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومانی برگشته و توانسته بود تا بیست و دومین روز مردادماه، این سطح را به‌عنوان کف سال ۹۸ حفظ کند. از این جهت شکست کف‌یاد شده برای بازار در روز گذشته از اهمیت خاصی برخوردار بود و  ثبت کمترین قیمت دلار در سال ۹۸ موجب شد که بازدهی این ارز از ابتدای سال به منفی ۴/ ۱۱ درصد برسد. چنین بازدهی منفی برای دلار در شرایطی به ثبت رسیده است که قیمت این ارز در دو ماه ابتدایی سال عمدتا روند افزایشی داشت و حتی در تاریخ ۱۹ اردیبهشت‌ماه توانسته بود تا سطح ۱۵ هزار و ۷۵۰ تومانی نیز بالا برود. قیمت دلار در آن مقطع زمانی نسبت به نرخ انتهایی سال ۹۷، حدود ۲۰ درصد بیشتر بود.

کاهش قیمت سایر ارزها و سکه

دیروز همسو با کاهش قیمت دلار، بهای ارزهای مهمی چون یورو و درهم نیز کاهش یافت. در چهارمین روز کاری هفته، یورو ۱۰تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۳ هزار و ۱۴۰ تومان رسید. کف قیمتی یورو در سال ۹۸ مرز ۱۳ هزار تومانی بوده است و برخی از فعالان انتظار دارند معامله‌گران در آستانه این سطح خریدهای خود را بیشتر کنند.  یورو در اواسط اردیبهشت‌ماه حتی تا سطح ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومانی نیز بالا رفته بود. در آن مقطع زمانی قیمت درهم نیز حتی تا سطح ۴ هزار و ۲۵۰ تومانی نیز بالا رفت؛ این در حالی است که دیروز درهم با ۱۰ تومان کاهش تا نرخ ۳ هزار و ۱۹۰ تومانی افت کرد. این به آن معنی است که درهم ظرف ۳ ماه اخیر بیش از هزار تومان از ارزش خود را از دست داده است. عده‌ای از فعالان افت نرخ حواله درهم را ناشی از گشایش‌هایی می‌دانند که در روابط بین ایران و امارات ایجاد شده است. قیمت درهم در سال ۹۸ تا مرز ۳ هزار و ۱۰۰ تومانی نیز پایین رفته است.

در روزی که قیمت دلار، یورو و درهم کاهشی بود، سکه تمام بهار آزادی نیز ۷۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۴ میلیون و ۱۵۰ هزار  تومان رسید. یکی از عوامل مهم افت سکه تمام بهار آزادی، رکوردزنی کاهشی قیمت دلار بود، ولی عامل دیگری که در افت این فلز گرانبها نقش داشت، کاهش بهای اونس در بازارهای جهانی بود. اونس در حالی که دو روز پیش تا سطح هزار و ۵۳۰ دلاری افزایش یافته بود، دیروز در محدوده هزار و ۵۱۰ دلاری نوسان کرد.

 

06-02