زمان : 19 Tir 1398 - 15:24
شناسه : 151205
بازدید : 4038
معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد بافت تاریخی را نیازمند مدیریت و برنامه‌ حفاظت دانست معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد بافت تاریخی را نیازمند مدیریت و برنامه‌ حفاظت دانست

یزدفردا:معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد در نشست بررسی ضرورت و کیفیت پایش مداخلات در بافت تاریخی و آغاز پویش پایش داوطلبانه بافت تاریخی که به مناسبت دومین سالروز ثبت جهانی بافت تاریخی یزد در کتابخانه وزیری یزد برگزار شد، گفت: شش معیار برای ثبت جهانی وجود دارد که اگر یک اثر حداقل یکی از آن ها را داشته باشد، می‌تواند در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت برسد اما نیازمند مدیریت و برنامه‌ی حفاظت است.

به گزارش مدیریت ارتباطات و امور بین الملل شهرداری یزد - مجتبی فرهمند با اشاره به معیارهای ثبت شدن آثار تاریخی در فهرست آثار جهانی یونسکو، اظهار کرد: شش معیار برای ثبت جهانی وجود دارد که اگر یک اثر حداقل یکی از آن ها را داشته باشد، می‌تواند در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت برسد اما نیازمند مدیریت و برنامه‌ حفاظت است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد با بیان این که شناخت ارزش‌ها اهمیت دارد، گفت: در حالی که شناخت ارزش‌ها مهم است اما صرفاً نگاه به حفاظت کالبدی مورد توجه است، در صورتی که آن چیزی که شهر تاریخی را شکل داده باورها و سنت‌های پیشینیان است و سوال این است که ابزار پایش آن‌ها برای این موضوع چیست؟ و چگونه می‌توان شاخص های ناملموس را پایش کرد؟

فرهمند از ضرورت برگزاری جلسات همکاری به منظور شناسایی ابزارها و شاخص‌ها و مکانیزم پایش یاد و خاطرنشان کرد: تفاوتی که شهر تاریخی یزد را از دیگر شهرها جداکرده، زندگی اجتماعی است و اما این که دچار تغییر شده چالش اصلی است یا این که مدیریت باید دچار تغییر شود؟

وی از ضرورت وجود مشارکت در زمینه ارزش‌ها یاد و بیان کرد: از آنجایی که بخش خصوصی در حال سرمایه گذاری و بخش دولتی، زیرساخت‌ها را تامین می‌کند، نوعی مشارکت شکل گرفته است اما آیا این همان مشارکت واقعی است؟

معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد افزود: ذینفعان اصلی بافت تاریخی، مردم هستند و باید پایش در تمام سطوح و مطالبه‌ای عمومی باشد چرا که یزد جزو شهرهای مردم ساخت است و تاریخ این شهر این گونه می گوید که یزد برخلاف بسیاری از شهرهای دنیا، براساس رویکرد عوام شکل گرفته است.

فرهمند گفت: خوشبختانه امسال با مشارکت مردم و مرمت اجتماعی، هیچ تخریبی در بافت تاریخی یزد صورت نگرفته است لذا پس از ثبت جهانی باید اجتماعی تر مرمت کنیم چرا که بعد از این رویداد، مرمت خود به خود صورت خواهد گرفت.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های امروز را حفظ اصالت و یکپارچگی بافت تاریخی عنوان کرد و گفت: ضرورت کیفیت و پایش در حفظ اصالت شهر تاریخی است و یکی از موارد قابل توجه این است که چقدر نقش نور و آب و هوا و سایر عوامل تاثیرگذار در کالبد بناها را حفظ کردیم؟

وی مخالفت بسیاری از افراد در ثبت بافت جهانی یزد در فهرست آثار ملی را یادآور شد و گفت: یکی از آفت‌های ثبت که خیلی از افراد نیز مخالف آن بودند، نگاه ژورنالیستی از جانب ثبت به اثر به ویژه آثار میراث ناملموس است چرا که اگر رویدادی ثبت شود، به صورت ویترینی در می‌آید که ارزش‌های اصلی‌اش را از دست می‌دهد.

فرهمند در ادامه از گزارش تمامی بخش‌ها و دستگاه‌ها اعم از تاثیر آلودگی‌های هوا تا ترافیک در راستای حفظ این میراث جهانی یادآور شد و گفت: بنا بر وظیفه، یک سری از دستگاه‌های مسئول که پایگاه میراث جهانی در این زمینه اشرافیت دارد باید در پایش مشارکت کنند اما موضوع اصلی مشارکت شهروندان است چرا که طبق تجارب گذشته از پایش، شاهد بی اعتمادی مردم بودیم و پس اولین قدم چگونگی اعتمادسازی است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری یزد افزود: هر چند که بخشی از مردم بومی این بافت را ترک کردند اما کار اصلی را باید مردم محلات انجام دهند چرا که هنوز به محلات احساس تعلق دارند و رابطه مشارکت و نگهداری است و تا زمانی که شهرداری و میراث متولی امر است هیچ کاری پیش نمی‌رود لذا باید تعلق خاطر ایجاد شود و این کار جز با سپردن مسئولیت به مردم ایجاد نمی‌شود.

فرهمند از ضرورت آموزش برای حفاظت این بافت خبر داد و گفت: فرهنگ غنی وقف که از ۷۰۰ سال پیش تاکنون در یزد بوجود آمده است یکی از قوانین پیشرو حوزه حفاظت محسوب می‌شود و پس از آن هم کلیات شهر است.

وی ادامه داد: آنچه در فهرست آثار جهانی ثبت شده است تنها یک بافت نیست بلکه شهر تاریخی یزد را در فهرست آثار جهانی به ثبت رساندیم اما شهر، متفاوت از بافت جهانی آن است چرا که در شهر نماهای ناهمگون، سواره‌های تندرو بدون در نظر گرفتن انسان محوری و چنین مواردی شکل گرفته است که باید به کیفیت پایش در این زمینه از سوی تمامی دستگاه‌های متولی توجه شود.