زمان : 19 Mordad 1398 - 01:01
شناسه : 151174
بازدید : 3539
صبح جمعه با شاهنامه صبح جمعه با شاهنامه گفت‌وگوی خراسان با دکتر امیر خادم، تولید کننده پادکست پرطرفدار «فردوسی‌خوانی»

الهه آرانیان- شاهنامه‌خوانی رسمی دیرینه در فرهنگ ایرانی است. از گذشته‌های دور نقال‌ها در فضاهای عمومی و قهوه‌خانه‌ها برای مردم داستان‌های شاهنامه را با مقداری حذف و اضافه و با شور و هیجان، روایت می‌کردند. شاهنامه‌خوانیِ پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در شب‌نشینی‌ها، به ویژه شب‌های بلند زمستان هم، یکی دیگر از سنت‌های فرهنگ ایرانی‌هاست. در روزگار ما هم که خیلی‌ها فراغت کمتری برای خواندن دارند و از صبح تا شب مشغول کار و فعالیت هستند، شنیدنِ یک فایل صوتی، آن هم با محوریت شاهنامه می‌تواند جذاب باشد. یک پژوهشگر خوش‌ذوق ادبیات در کانادا، برای دوستداران شاهنامه پادکستی را به نام «فردوسی‌خوانی» راه‌اندازی و با صدایی گرم و دلنشین، شروع به خواندن شاهنامه، از آغاز آن کرده است. این پادکست که از اواخر سال 96 شروع به کار کرد، جمعه هر هفته با یک داستان از شاهنامه به روز می‌شود. با امیر خادم که توانسته شنوندگان زیادی را به شنیدن و دنبال کردن شاهنامه علاقه‌مند کند، گفت‌وگویی ترتیب داده ایم.

 

از ارشد ادبیات انگلیسی تا شاهنامه‌خوانی
امیر خادم درباره تحصیلات و گرایش تخصصی‌اش می‌گوید: «من دکترای ادبیات تطبیقی  از دانشگاه آلبرتای کانادا دارم. پیش از آن هم از دانشگاه تهران، کارشناسی ارشد ادبیات انگلیسی گرفته بودم. گرایش پژوهشی من هم «تروما(روان زخم، خاطره) در ادبیات روایی معاصر» است». او دلیل رفتن اش به سمت شاهنامه‌خوانی را بی‌توجهی به متن این اثر می‌داند: «دیدم کسی شاهنامه را به این شکل نخوانده است. گفتم بخوانم شاید کسی دوست داشت و با من خواند».
ساده، ارزان و بی‌دردسر
پادکست یا رادیوی اینترنتی، قالبی است که خادم از طریق آن، هر هفته، قسمت‌های جدید شاهنامه‌خوانی را بارگذاری می‌کند. او پادکست را به این دلیل انتخاب کرده است که «ساده، ارزان و بی‌دردسر و از طرفی، ارتباطش هم با مخاطب مستقیم و بی‌واسطه است». این پژوهشگر ادبیات فارسی، درباره تعداد شنونده‌هایی که پادکست و کانال تلگرامی «فردوسی‌خوانی» را دنبال می‌کنند، گفت: «تخمین دقیق بسیار مشکل است. چون تعداد زیادی از شنونده‌ها، از مسیر تلگرام، کانال را دنبال می‌کنند که آمار بازدید و دانلودش دقیق نیست  ولی می‌شود تخمین زد در کل، بین 50 تا 70هزار نفر شنونده وجود داشته باشد».
تنوع زیاد شنونده‌ها
امیر خادم از بازخورد کارش در میان مخاطبان کاملاً راضی است و از جالب‌ترین بازخوردها می‌گوید: «در کل تماس‌هایی که دوستان در فضای مجازی با بنده می‌گیرند، همه دلنشین و دوستانه است. شنونده‌ای بود که از طرف خواهر نابینایش با من تماس گرفت و برای برنامه تشکر کرد. بسیاری از دوستان هم از طرف والدین کهن سالشان که به شبکه‌های مجازی دسترسی ندارند، از بنده تشکر کردند. همه‌ این‌ها مایه افتخار است».
تا آخر شاهنامه راه زیادی مانده
پادکست «فردوسی‌خوانی» از اواخر سال 1396 شروع به کار کرده است و احتمالاً تا سال 1400 ادامه خواهد داشت. خادم در پاسخ به این که چند قسمت به آخر شاهنامه باقی مانده است، می‌گوید: «الان که پاسخ شما را می‌دهم قسمت هفتاد و پنجم(داستان شبیخون زدن افراسیاب) را پخش کرده‌ایم. احتمالاً حدود 80 تا 100قسمت دیگر باقی مانده است». این پژوهشگر که در میان داستان‌ها و شخصیت‌های شاهنامه، به داستان «رستم و اسفندیار» و شخصیت «رستم» علاقه بیشتری دارد، درباره این که آیا در آینده دیگر متون کلاسیک فارسی را هم می‌خواند یا نه، گفت: «فعلاً در این باره تصمیمی ندارم. چون کارِ شاهنامه‌خوانی بسیار طولانی خواهد بود، بعد از آن احتمالاً مدتی استراحت می‌کنم و آن زمان برای کار بعدی تصمیم می‌گیرم».