یزدفردا -سیاسی-یادداشت :مرتضی رضاییان فیروزآبادی :در بین نزدیكان رئیس جمهور شاید بتوان آقای اسفندیار رحیم مشائی- رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری- را نامتجانس ترین فرد با آرمان های انقلاب دانست؛ چه این كه وی بارها به دلیل مواضع و عملكرد خود اعتراض مراجع و توده های متدین را برانگیخته و بار سنگینی را بر دولت و نظام تحمیل كرده است. مواضع جنجالی نامبرده مبنی بر اظهار دوستی با مردم اسرائیل و تاكیدهای توجیه ناپذیر وی بر آن هنوز از ذهن مردم پاك نشده است؛ مواضعی كه واكنش شدید مراجع عظام تقلید، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مجلس خبرگان و دیگر دلسوزان نظام را در پی داشت و حتی برای نخستین بار در تاریخ انقلاب، نمایندگان مجلس را برآن داشت تا طرح سوال از رئیس جمهور را در دستور كار قرار دهند اما مشائی بی اعتنا به همه هشدارها به راه خود ادامه داد تا این كه مقام معظم رهبری وارد میدان شدند و اظهارات وی را «غلط، غیرمنطقی و پوچ” دانستند. دلسوزان دولت انتظار داشتند که رئیس جمهور محترم با گوش فرادادن به توصیه های مشفقانه مراجع، نمایندگان مجلس و دیگر خیرخواهان، به ویژه پس از نهیب مقام معظم رهبری، فردی شایسته تر را به معاونت خود برگزیند و یا در صورت اصرار بر ابقای وی، به ایشان و همکارانشان به صورتی جدی تذکر دهند تا در مواضع و عملکرد خود دقت بیش تری روا دارند و حساسیت ها و هنجارهای جامعه اسلامی و مراجع عظام را پاس دارند اما ماجرایی كه اخیرا در همایشی به میزبانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در برج میلاد رخ داد، به سان آبی سرد بر چهره حامیان دولت فرو ریخت و امید آنان را به یاس بدل كرد. ماجرا از این قرار بود كه گروهی از زنان با لباس محلی و دفزنان، قرآن را در داخل سینی گذاشته و به قاری رساندند و پس از پایان قرائت قرآن، این حركت را تكرار كردند!
این حادثه، هشدار جدی تعدادی از مراجع معظم تقلید و دلسوزان نظام را در پی داشت. از جمله آیت ا... مكارم شیرازی با انتقاد شدید از آن فرمودند: اهانت به قرآن، دل علاقهمندان به قرآن را آتش زد. اگر با قرآن و دین اینگونه برخورد شود با دیگر مسائل چه برخوردی خواهد شد؟! ایشان افزودند: اگر این خبر منتشر نمیشد، به خود اجازه نمیدادم، آن را اعلام كنم، من به عنوان خادم قرآن كه تمام عمر خویش را در راه قرآن و مطالعه آن گذاشتهام، ناچارم بگویم این مسأله پیش آمده شرمآور است. همچنین آیت ا... صافی گلپایگانی در سخنانی فرمودند: اهانت به قرآن قابل تحمل نیست و كسی كه مسوول این سازمان است صلاحیت ندارد در این جایگاه باشد. ایشان با اشاره به ویژگیهای مدیر در نظام اسلامی افزودند: در راس سازمان میراث فرهنگی باید ازمتدینترین و صالحترین افراد باشد تا بتواند حتی بر روی گردشگران تاثیر فرهنگی بگذارد؛ نه اینكه خود تحت تاثیر آنان قرار گیرد. این سازمان اگر زیر نظر افراد متدین نباشد اخلاق و فرهنگ جامعه را به خطر میاندازد.
متاسفانه اقدام مذكور در حالی صورت می گیرد كه ضرورت احترام به قرآن و پرهیز از هرگونه اقدامی كه شائبه توهین در آن است، واقعیتی انكارناشدنی در بین مسلمانان به شمار میآید. سیره علمای بزرگ و عارفان پاك نهاد نیز سرشار از نكات آموزنده در این باره است. بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی كه جناب آقای مشایی افتخار زیستن در فضای آن را دارد، در برخورد با قرآن كریم ظریف ترین نكات را رعایت می كردند؛ از جمله «یك بار همه دیدند كه امام در مراسم ملاقات در حسینیه جماران به طور استثنایی به جای آن كه در جایگاه همیشگیشان روی صندلی بنشینند، روی زمین نشستند. و این هنگامی بود كه برندگان مسابقات قرائت قرآن به حضور ایشان آمده بودند و قرار بود در آن جلسه چند آیه قرآن تلاوت شود.»(1) مقایسه این رفتار ظریف با آن چه در همایش سازمان میراث فرهنگی گذشت، تفاوت نگاه ها را تا اندازه ای روشن می كند.
حكایت گلستان در اینباره شنیدنی است؛ آنجا كه سعدی میگوید: «ناخوشآوازی به بانگ بلند قرآن همی خواند. صاحبدلی بر او بگذشت و گفت: تو را مشاهره(2) چند است؟ گفت: هیچ. گفت پس زحمت خود چندین چرا همی دهی؟ گفت: از بهر خدا میخوانم. گفت: از بهر خدا، مخوان!
گر تو قرآن برین نمط خوانی
ببری رونق مسلمانی»
آن چه تاسف دلسوزان نظام را مضاعف می کند، این است که حتی برحی کشورها و شرکت های غیر اسلامی جرات بروز رفتارهایی این چنین را ندارند و در صورت ارتکاب می کوشند- اگر چه در ظاهر- توجیهی برای آن بیابند و یا با عذرخواهی و اقدامات مشابه خود را از واکنش مسلمانان در امان نگه دارند. برای مثال چندی پیش که عده ای از سربازان امریکایی در عراق به قرآن اهانت کردند، اعتراض های مسلمانان چنان شدت گرفت که جورج بوش – رئیس جمهور امریکا- ناچارشد از مسلمانان عذرخواهی کند و حتی وعده داد عاملان آن را به مجازات برساند. در عقب نشینی دیگری از این دست، شركت ژاپنی سونی از توزیع یک بازی ویدیوئی که شائبه اهانت به قرآن در آن وجود داشت، خودداری کرد. توضیح این که در یكی از تالارهای گفت و گو در شبكه جهانی اینترنت، كاربری به این موضوع اشاره می کند كه موسیقی متن بازی جدید حاوی عباراتی از قرآن كریم است و مخلوط كردن موسیقی و كلام خدا توهینی بزرگ به دین اسلام محسوب میشود .مقامات سونی نیز با شنیدن این نكته به جمع آوری كلیه نسخههای آن از سراسر جهان پرداختند.
به هر حال بررسی برخی مواضع و عملکردهای جناب آقای مشائی و همفکرانشان نشان می دهد که حضور ایشان در معاونت ریاست جمهوری، هزینه های فراوانی را بر دولت محترم و نظام تحمیل کرده و شایسته ترین واکنش این است که دکتر احمدی نژاد با ارج نهادن به فرمایشات مراجع عالیقدری همچون حضرات آیات مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی که طی ماه های اخیر بر صلاحیت نداشتن حضور آقای مشائی در دولت تصریح کرده اند، فرد شایسته تری متناسب با آرمان های نظام و دولت ارزشی نهم را به خدمت گیرد و بیش از این اعتماد ملت دین باور را که سرمایه ای بی بدیل برای موفقیت دولت ها است، خدشه دار نسازد.
پی نوشت ها
1. سرگذشت های ویژه از زندگی امام خمینی، ج 5، با اندكی تصرف.
2. دستمزد ماهیانه.
یزدفردا