محمدحسن طالبیان که صبح روز یکشنبه (۲۵ تیر) در نشست خبری «ثبت جهانی شهر تاریخی یزد» در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری صحبت میکرد، در پاسخ به خبرنگار ایسنا دربارهی عرصه و حریم تعیین شدهی شهر تاریخی یزد که در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید، گفت: ۷۰۰ هکتار حریم یزد و ۲۰۰ هکتار منطقه پیشنهاد شده این شهر به ثبت جهانی رسیده است.
وی در ادامه با بیان اینکه در محدوده جهانی شهر یزد ۳ هزار بادگیر وجود دارد که برای آن پروژهای در نظر گرفته شده، بیان کرد: ۱۶۰ بنای تاریخی نیز به صورت مشارکتی در این شهر تاریخی مرمت شدهاند و ۷۰ درخواست ثبت نیز از سوی مردم به ما ارائه شده است، چون می دانند که اگر این خانه ها پلاک ثبت بگیرند، ارزش خواهند داشت.
هادی احمدی، مشاور معاون میراث فرهنگی سازمان میراثفرهنگی و گردشگری نیز در این زمینه گفت: در حوزه ثبت شهر جهانی یزد طرف حساب ما مردم هستند، هیچ وقت از شهرداریها انتظار کمک نداشتهایم، اما در این زمینه شهرداری یزد به ما کمک زیادی کرد. مردم از زمانی که موضوع ثبت جهانی شهر یزد مطرح شده بود خودشان به یگان حفاظت تبدیل شده اند و تخریب ها را با ما درمیان می گذارند و ما هم پیگیری می کنیم؛ حتی برخی متوجه شده اند که نباید در این محدوده ساخت و ساز می کردند.
لزوم توجه به گردشگری و صنایع دستی در بافت تاریخی یزد
طالبیان با تأکید بر اینکه در سه سال گذشته فضاهای مختلفی برای ایجاد واحدهای گردشگری و صنایع دستی تهیه و حتی واگذار شدند، گفت: امروز دست ما باز است و به کمک دستگاههای دیگر نیاز داریم. تا همه با هم تصمیم بگیریم نمای ساختمانها گلین باشد.
قانونی برای یکپارچگی بافت تاریخی یزد به شورای فنی میبریم
مسئول تدوین پروندههای ثبت جهانی همچنین خبر داد که هفته آینده طرحی را به شورای عالی معماری و شهرسازی کشور میبرد تا بر آن اساس، سازمان نظام مهندسی با ساخت بناهای خشتی در یزد موافقت کند.
وی افزود: با آغاز این کار در یزد به واسطه ثبت جهانیاش، به تدریج این قضیه را میتوانیم برای کل کشور تعمیم دهیم. در واقع کارشناسان معتقدند باید منطقه یک نظم داشته باشد.
او همچنین درباره برنامه مدیریتی برای یزد توضیح داد: شورای شهر، شهرداری، استانداری، نماینده محلات، دانشگاهیان و وزارت مسکن و همه دستگاههای مرتبط با مدیریت شهری یزد با یک برنامه مدیریتی ۱۵ ساله که کوتاه مدت آن پنج سال و میان مدت آن ۱۰ سال است توافق کردند که بخش کوتاهی از آن انجام شده است.
وی حفاظت، معرفی، پژوهش، آگاهی بخشی و آموزش را از مهمترین موارد این برنامه پژوهشی عنوان کرد و گفت: خوشبختانه امروز وزارت راه به این شهر تاریخی نگاه ویژهای دارد. ضوابط و معیارهای خاص یزد نیز در آن آورده میشود.
شهرداری بافت تاریخی در یزد ایجاد میشود
او با تأکید بر اینکه مسئولیت میراث فرهنگی تا امروز برای شهر تاریخی یزد ملی بود، اما از این به بعد جهانی است، گفت: شهرداری منطقه تاریخی را برای یزد ایجاد میکنیم. همچنین در بحث گردشگری مسیرها و محورهایی را مورد توجه قرار میدهیم اما اولویت برای ما با سکونت است.
قصد داریم گروهی برای مستندسازی جمع کنیم
طالبیان در ادامه با اعلام این خبر که معاون میراث فرهنگی قصد دارد امسال بخشی از بودجههای خود را برای مستندسازی اختصاص دهد، گفت: ما مجموعه کوچکی هستیم که نمیتوانیم همه اقدامات را با یکدیگر انجام دهیم. برای آغاز مستندنگاری باید یک تیم جمع کنیم.
او افزود: زمانی که یک شهر تاریخی به ثبت میرسد، دستگاههای مختلف و حتی مردم موظفاند توجه بیشتری به آن شهر داشته باشند. هرچند قبلا آثاری از آن شهر به صورت تک در فهرست جهانی به ثبت رسیده بود، اما امروز آن شهر در حالت کلی ثبت شده است. بنابراین نباید نگاهمان براساس ضابطهها و طرحهای مدیریتی به تک تک آثار باشد.