بررسي تکميلي پرونده «شهر تاريخي يزد» با هدف ثبت در فهرست ميراث جهاني، پس از حمايت چهار کشور و طرح سوال ازسوي برخي کشورهاي ديگر، به صبح روز يکشنبه (۱۸ تير) موکول شد.
در ابتداي جلسه نماينده ايکوموس بين الملل، پس از تمجيد از پرونده بافت تاريخي يزد و اقداماتي که ايران براي اين شهر تاريخي انجام داده است، به موقعيت جغرافيايي، ويژگيها و استفاده هوشمندانه از منابع محدود طبيعي در منطقهي يزد اشاره کرد و گفت: اين اقدامات گوياي مديريت در استفاده از آب و قناتها در اين شهر است.
او افزود: ويژگيهايي مانند حمام، بادگير و خانههاي ساخته شده از گِل و حتي موقعيت قرارگيري باغ دولتآباد يزد که در پرونده زنجيرهاي باغهاي ايران چند سال گذشته در فهرست ميراث جهاني يونسکو به ثبت رسيده، خود از ويژگيهايي است که يزد را براي ثبت در فهرست ميراث جهاني منحصر به فرد ميکند.
وي در ادامه با بيان اينکه يک سري پروندههاي مستندسازي در پروندهي يزد ناقص هستند که نياز به همکاري بيشتر ايران براي تکميل اين اطلاعات دارند و بايد آنها نيز آماده شوند، ادامه داد: براي تکميل اين اطلاعات بايد معيارهاي ۳، ۴ و ۵ از ميان معيارهاي يونسکو تکميل تا اين نواقص نيز برطرف شوند.
در ادامه نماينده کشور جمهوري آذربايجان درباره پروندهي يزد اظهار کرد: يزد نمونه کامل معماري همگون است. مديريت منابع آبي در اين منطقه کويري با ويژگيهايي مانند حمام، بادگير، مناره و ساباط منحصر به فرد هستند، پيشنهاد ميکنم با توجه به اينکه اين شهر تاريخي همه ويژگيها را دارد عليرغم صحبتهاي مطرح شده از سوي ايکوموس يزد در فهرست ميراث جهاني به ثبت برسد.
نماينده کشور کويت نيز با اشاره به اينکه ايران اشتراکات تاريخي و فرهنگي زيادي با اين کشور دارد، بيان کرد: شهر تاريخي يزد يک شهر منحصر به فرد است. استفاده از خاک براي ساختن خانهها، مديريت آب، باغ، ايجاد قنات ميتوانند معيارهاي ۳، ۴ و ۵ يونسکو براي ثبت جهاني شهر تاريخي يزد را هموار کنندف قويا پيشنهاد ميکنم اين شهر در فهرست ميراث جهاني به ثبت برسد.
همچنين نماينده ترکيه با اشاره به معماري سنتي، بازار، مساجد، موزه، معبد زرتشتيان و ديگر محوطههاي تاريخي شهر تاريخي يزد در اين اجلاس اظهار کرد: يزد شهري است که تماما از خاک ساخته شده و آميزهاي از روشهاي سنتي را در خود دارد. گرچه برخي از مدارک اين پرونده ناقص هستند اما آن نبايد مانع از ثبت جهاني يزد شود.
او افزود: اين شهر داراي معماريهاي منحصر به فرد و ارزشمند جهاني است، ما از ثبت جهاني اين شهر کاملا حمايت ميکنيم.
نماينده کشور ويتنام نيز با تشکر از تلاش ايران براي ثبت اين شهر تاريخي در فهرست ميراث جهاني سوالاتي درباره نحوه خدمات به گردشگران براي بازديد از اين شهر مطرح کرد، که ايران بايد به آن سوالات نيز پاسخ دهد.
نماينده تونس نيز تاکيد کرد که از ثبت شدن اين شهر تاريخي در فهرست ميراث جهان يونسکو حمايت ميکند.
در ادامه جلسه امروز _شنبه ۱۷ تير_ چهل و يکمين اجلاس ميراث جهاني يونسکو که در شهر کراکوف لهستان در حال برگزاري است، رييس جلسه تاکيد کرد که باتوجه به اينکه هشت کشور ديگر از جمله کره، قزاقستان، کرواسي، پرتغال، زيمبابوه، بورکينافاسو و لبنان درخواست صحبت درباره پرونده شهر تاريخي يزد از ايران را دارند، بررسي اين پرونده به صبح فردا (يکشنبه) ۱۸ تير موکول ميشود.
به گزارش ايسنا، پيش از سفر نمايندگان ايران به چهل و يکمين اجلاس جهاني يونسکو ، محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به سه ايرادي که يونسکو در چند ماه اخير از پروندهي يزد گرفته و پاسخهايي که ايران به اين ايرادات داده بود، تلاش کرد تا ذهنها را در صورت رد شدن اين پرونده در اجلاس امسال آماده کند.