زندگینامه حضرت آیت الله سید محمد رضا مدرسی یزدی فرزند آیت الله سید جواد مدرسی (ره)
تولد و دوران كودكي
یزدفردا -معرفی علما:آية الله سيد محمدرضا مدرسي يزدي در سال 1334 هجري شمسي در يزد و در ميان خانوادهاي متديّن و اهل علم و دوستدار خاندان گرامي پيامبر اكرم (ص) به دنيا آمد. پدرش آية الله سيد جواد مدرسي يزدي كه هم اكنون نيز در قيد حيات است، از علما و دانشمندان مشهور يزد به شمار ميآيد و سالهاست كه به خدمت به جامعه اسلامي و مردمان نستوه و فداكار ديار خود ميپردازد. آية الله سيد جواد مدرسي از استادان مشهور اخلاق است كه سيرة علمي و عملي او سر مشق جامعه اسلامي و مردمان و دين باوران بوده است. پدر آقا سيد جواد، آية الله سيد احمد مدرسي ـ نيز از استادان مبرز حوزة علميه به شمار ميآمده است. خاندان مادري آية الله محمد رضا مدرسي يزدي نيز از خانوادهاي متدين و روحاني به شمار ميآيند. كه اينها خود در شكلگيري شخصيت استاد مدرسي سهم بسزايي داشته است.
دوران تحصيل
آية الله مدرسي يزدي در حدود 5 سالگي به مكتب رفت و تحصيلات خود را در همان جا آغاز كرد. پيش از 7 سالگي به دبستان رفت و پس از آن به دبيرستان راه يافت، به گونهاي كه در كنار دروس دبيرستان، برخي از دروس مقدمات حوزه را نيز فرا گرفته بود. پس از آن با اشتياق فراوان درس حوزه را در مدرسة معروف به مصلي آغاز كرد و در مدت كمي دروس دورة مقدمات را فرا گرفت.
با اتمام دروس دورة مقدمات، دروس سطح را شروع كرد و پس از مدتي به قم عزيمت كرد. در قم نيز به محضر استادان بسياري شرفياب شد و سالها از خرمن علم و عمل آنان خوشه چيد. او در اين سالها به تحصيل دروس مرسوم حوزه بسنده نكرد و در كنار آن به دروس نجوم، هيئت، فلسفه غرب و اقتصاد و نيز فراگيري زبانهاي خارجي پرداخت و در رشتههاي فلسفه و كلام و تفسير و حديث نيز كتب بسياري را مطالعه كرد و در اين دروس نيز شركت مينمود.
با پايان يافتن دروس دورة سطح، به درس خارج استادان برجسته حوزه علميه قم راه يافت و سالهاي متمادي در آن دروس شركت ميجست. به همراه آن، در درسهاي فلسفه و كلام نيز حضور جدي داشت و هيچگاه مطالعه دروس جنبي و دروس دانشگاهي را رها نكرد. او در سالهاي تحصيل خود از محضر اساتيد اخلاق نيز استفاده ميبرد تا علم خويش را به زيور عمل بيارايد.
استادان
آية الله مدرسي يزدي در سالهاي تحصيل خود به محضر استادان بسياري شرفياب شد. او كه غالب دروس دورة مقدمات و بخشي از دروس سطح را در محضر پدر خود فرا گرفته بود. پس از سال 1351 كه به قم آمد، مقداري از شرح لمعه را نزد آية الله صلواتي و آية الله سيد ابوالفضل موسوي تبريزي آموخت و قسمتي از رسائل را نزد آية الله ميرمحمدي و مكاسب را عمدتاً نزد آية الله ستوده و بيشتر كفايه را نزد آية الله سبحاني فرا گرفت. او از اساتيد متعدد ديگري نيز در اين مقطع بهره برد. وي دروس هيئت و عرفان را نزد آية الله حسن زاده آملي آموخت و در دروس فلسفه آية الله شهيد مطهري و نيز آيةالله جوادي آملي شركت جست، در اين زمينه نيز از اساتيد ديگري بهره گرفت.
براي فراگيري دروس خارج فقه و اصول ابتدا مدتي در درس مرحوم آيتالله شيخ كاظم تبريزي حضور يافت و سالهاي متمادي به دروس آيات عظام وحيد خراساني و تبريزي رفت؛ به طوري كه اين دو عالم فرزانه را ميتوان استادان اساسي او دانست. البته او از اساتيد ديگري همچون مرحوم آيتالله حائري، مرحوم آيتالله ميرزا هاشم آملي و حضرت آيتالله بهجت مدظله العالي از جنبههاي گوناگون استفاده كرد.
فعاليتهاي علمي و فرهنگي
استاد مدرسي در ساليان عمر خود تا كنون فعاليتهاي بسياري را در عرصه علم و فرهنگ به انجام رسانده است. از جمله آنها تأليف كتب و مقالات فراوان در عرصههاي گوناگون علمي است. ويژگي اين آثار، روز آمد بودن و ژرف نگري تحسين برانگيز است. برخي از كتبي كه تا كنون از وي به چاپ رسيده است، بدين شرح است:
1ـ مقدمهاي بر شناخت امامان در پرتو روايات؛
2ـ فلسفة ارزشها؛
3ـ مقدمهاي بر نظام مالياتي و بودجه در اسلام ؛
4ـ زكات و خمس در اسلام؛
5ـ مباحث توليد، توزيع و مصرف؛
6ـ فلسفة اخلاق؛
7ـ تشيّع در تسنّن (ترجمه شده به زبانهاي عربي، انگليسي و اردو)؛
8ـ مقالات فقهي؛
9 ـ بحث حول القيمي و المثلي.
آية الله مدرسي از سالهاي نخستين تحصيل، به امر تدريس نيز اهتمام ويژهاي داشته است، او كه بارها دروس دورة مقدمات و سطح را تدريس كرده، در مؤسسه در راه حق به تدريس فلسفه تطبيقي، فلسفه اخلاق و علم اقتصاد و نيز كتاب اقتصادنا (نوشته شهيد صدر) اشتغال داشته است. در زمينه فلسفه نيز به تدريس كتابهاي بداية الحكمه و شرح منظومه و... پرداخته است. او مدتي نيز در دانشكدههاي مختلف تدريس كرده و روزگاري نيز به تدريس در مؤسسه باقر العلوم پرداخته است. وي از جمله همكاران و مؤلفين كتب دفتر همكاري حوزه و دانشگاه در سالهاي اوليه تأسيس بوده است.
آية الله مدرسي از سال 1372 ابتدا تدريس خارج اصول و چندي بعد خارج فقه را آغاز كرده كه تا كنون يك دوره اصول به پايان رسيده و هم اكنون دورة دوم آن آغاز شده است؛ در بخش فقه نيز اين تدريس ادامه داشته و از اين رهگذر، طلاب و فضلاي بسياري تربيت شدهاند.
فعاليتهاي سياسي
استاد مدرسي يزدي از روزگار جواني براي فعاليتهاي سياسي اهميت ويژهاي قائل ميشده است. او در خانوادهاي رشد يافته كه پدري مبارز در آن حضور داشته است؛ آية الله سيد جواد مدرسي كه با امام خميني(ره) از طريق مرحوم آية الله سيد عباس خاتم يزدي (ره) ارتباط داشت در طول دوران مبارزه، همواره يار امام بود. او وكيل امام در يزد بود و در كمك به مبارزان نقش ويژهاي ايفا ميكرد. فرزند اين پدر نيز در راه مبارزه قدمهاي استواري برداشت. از جمله اينكه در قم آية الله العظمي گلپايگاني را از نقشه ساواك در سوء استفاده از مجلسي كه برخي از علما و فضلا قرار بود در آن حضور يابند، آگاه ساخت.
از فعاليتها سياسي او پس از انقلاب ميتوان به عضويت در كميته امام(ره) براي رتق و فتق امور استان لرستان و نيز نظارت بر انتخابات خبرگان در يزد اشاره كرد. آية الله مدرسي در سالهاي دفاع مقدس، بارها در جبهههاي جنگ حضوريافت.
آية الله مدرسي يزدي هم اكنون در قم حضور دارد و به تربيت طلاب ميپردازد و همزمان از فقهاي شوراي نگهبان قانون اساسي است. همچنين وي از اعضاي محترم جامعه مدرسين حوزه علميه است.