لاریجانی: در زمان صداوسیما هم به مدرک کردان تردید داشتم/ پشت کارهای غلط «کردان» قرار نمی گیرم/ کابینه، لب مرز است
یزدفردا : لاریجانی با اشاره به دوران مسئولیتش در سازمان صدا و سیما و سمت کردان به عنوان معاون اداری مالی این سازمان گفت: اصل بر اعتماد بود و البته من به مدرک دکترای ایشان تردید داشتم و تصور می کردم از همان مدارک دانشگاه های هاوایی و ماستریخت ها باشد، اما تا آن زمان اصلا این مسائل مطرح نشده بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی استیضاح علی کردان را آزمونی بزرگ برای نظام و مجلس دانست و گفت: مجلس نشان داد در دفاع از حقوق ملت و بازگشت به حقوق قانونی و اداره کردن کشور با کسی مسامحه نمی کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری انتخاب مستقر در مجلس، علی لاریجانی پس از جلسه استیضاح وزیر کشور در جمع خبرنگاران افزود: پرونده کردان سیاه و سفید نیست بلکه خاکستری است و با وجود خدماتی که انجام داد در این زمینه اشتباه کرد و این درست نیست.
رئیس مجلس با اشاره به اینکه برخی از او خواسته بودند به خاطر خدمات کردان در جلسه استیضاح از وزیر کشور دفاع کند گفت: کار کردان قابل دفاع نیست و من پشت کارهای غلط قرار نمی گیرم.
لاریجانی تصریح کرد: یک نکته در کار امروز مجلس بود و آن اینکه مجلس با کارهای غلط صورت گرفته با جدیت برخورد می کند حتی اگر شخص اشتباه کننده خدمات بسیاری هم انجام داده باشد.
رئیس مجلس با قدردانی از نمایندگان موافق و مخالف استیضاح وزیر کشور و همچنین کردان به سبب توضیحاتش در جلسه طولانی امروز گفت: در جلسه استیضاح، نمایندگان موافق و مخالف با آراستگی و متانت مباحث مربوط را مطرح کردند.
لاریجانی تصریح کرد: رای مجلس رای گویاست و نشان می دهد مجلس روی مبانی اصولی و ارزش های حکومت با جدیت ایستادگی می کند و با کسی تعارف ندارد.
رئیس مجلس افزود: مجلس اگر در جایی ناراستی احساس کند بر حسب وظیفه قانونی و نظارتی خود آن را پیگیری می کند.
علی لاریجانی در ادامه گفتگو با خبرنگاران پس از جلسه استیضاح وزیر کشور، با اشاره به اینکه درباره مدرک و استیضاح کردان، مطالب بسیار است، گفت: اینجانب ابا داشتم که در صحن یا بیرون از آن، در این باره اظهار نظر کنم زیرا نمی خواستم اظهارات من روی رای دوستان تاثیر بگذارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اصل پیشنهاد علی کردان برای تصدی وزارت کشور، به وی مربوط نبوده است افزود: در این باره مطلقا با من رایزنی نشده بود، روزی خود ایشان آمد و گفت که رئیس جمهور وی را برای وزارت کشور پیشنهاد کرده است.
لاریجانی گفت: از آنجا که پیش از آن برای فرد دیگری رایزنی شده بود قدری تعجب کردم، با وجود این، با توجه به خدمات کردان، این مورد را نفی نکردم.
رئیس مجلس افزود: کردان از من خواست با مقامات کشور برای وزارت وی صحبت کنم، اما من این کار را نکردم چون پیش از آن درباره فرد دیگری رایزنی کرده بودم.
لاریجانی گفت: در عین حال به کردان گفتم اگر از من درباره شما سوال شود من نظرم را خواهم گفت.
وی با اشاره به اینکه مطالب بسیاری در روز رای اعتماد و پیش از آن درباره کردان مطرح شد، افزود: من این مسائل را مناسب طرح در مجلس نمی دانستم و شرایط امروز و پیچش های آن این مسئله را قابل پیش بینی کرده بود.
لاریجانی گفت: روز پیش از رای گیری با آقای رحیمی معاون رئیس جمهور تماس گرفتم و گفتم شرایط مجلس مناسب نیست و بهتر است از معرفی ایشان برای وزارت کشور خودداری کند و در تماس با شخص رئیس جمهور هم این مسئله را یادآور شدم.
رئیس مجلس افزود: استدلال ما مورد قبول قرار نگرفت و کردان برای وزارت کشور پیشنهاد و معرفی شد.
لاریجانی با اشاره به مسائلی که در روز رای اعتماد درباره مدارک لیسانس، فوق لیسانس و دکترای کردان مطرح شد و پاسخ های کردان به این مسائل گفت: اصل بر اعتماد است و مجلس براین اساس به کردان رای اعتماد داد.
رئیس مجلس همچنین با اشاره به ادامه طرح مسائلی که به گزارش رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات منجر شد افزود: من تا زمان ارائه گزارش عباسپور اطلاعی از مدارک نداشتم.
لاریجانی با اشاره به دوران مسئولیتش در سازمان صدا و سیما و سمت کردان به عنوان معاون اداری مالی این سازمان گفت: اصل بر اعتماد بود و البته من به مدرک دکترای ایشان تردید داشتم و تصور می کردم از همان مدارک دانشگاه های هاوایی و ماستریخت ها باشد، اما تا آن زمان اصلا این مسائل مطرح نشده بود.
وی افزود: پس از آن با کردان صحبت کردم و برایشان گفتم که شما در گذشته هم اطلاعات لازم را به ما ندادید و حال می گویند که حتی فوق لیسانس هم ندارید.
لاریجانی گفت: به او گفتم اگر چه برای تصدی وزارت کشور شرط مدرک وجود ندارد اما شما باید راستش را می گفتید.
رئیس مجلس افزود: به کردان پیشنهاد کردم در نامه ای خطاب به مجلس از نمایندگان عذرخواهی کند که این پیشنهاد موثر واقع نشد و به نوشتن نامه ای دیگر منجر شد.
لاریجانی اضافه کرد: به کردان گفتم که صحیح نمی دانم در وزارت کشور باقی بمانید و بهتر است در جایی دیگر خدمت کنید.
وی گفت: به او گفتم با این وضع، خدمات شما تاکنون هم زیر ذره بین رسانه ای می رود و عقل حکم می کند که از وزارت کشور کنار بروید و این مسئله را به رئیس جمهور هم گفتم.
خبرنگاری از رئیس مجلس شورای اسلامی پرسید: آیا حضور نیافتن رئیس جمهور در جلسه استیضاح وزیر کشور نوعی بی احترامی به مجلس محسوب نمی شود؟
علی لاریجانی در پاسخ گفت: بر اساس اصل 89 قانون اساسی، رئیس جمهور می تواند در جلسه استیضاح وزیر یا هیئت وزرا، شرکت کند یا نکند.
وی افزود: ما این موضوع را بی احترامی به مجلس نمی دانیم و رئیس جمهور هم نظرش را در این باره اعلام کرد.
لاریجانی با بیان اینکه در این قضیه، مناسبات قانونی داریم گفت: برای ما این نوع کارهای شکلی خیلی اهمیت ندارد.
وی با بیان اینکه کار کردان که حقیقت را نگفت درست نبود افزود: اینکه مجلس در این زمینه ایستادگی کند و نظرش را بدهد و راه های مختلف حل آن را مطرح کند اما وقتی نشد از ابزار قانونی خود استفاده کند، این حتما کمک به نظام است.
رئیس مجلس افزود: من در شرایط کنونی که گفته می شود کشور احتیاج به همگرایی بیشتری دارد، ضمن آنکه همگرایی را قبول دارم اما راست کردن کژی را مفید برای بیشتر شدن اعتماد عمومی کشور می دانم.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از ده وزیر تغییر یافته دولت نهم، تنها یک وزیر را مجلس با استیضاح، و هشت وزیر دیگر را رئیس جمهور برکنار کرد و یک نفر هم فوت شد.
علی لاریجانی کابینه را لب مرز دانست و افزود: اگر یک وزیر دیگر برکنار شود آنوقت کل کابینه باید از مجلس رای اعتماد بگیرد.
وی در ادامه مصاحبه با خبرنگاران پس از جلسه استیضاح وزیر کشور، با بیان اینکه دولت و مجلس باید قدری ملاحظه کنند گفت: الان شرایط کشور اقتضا می کند که بیشتر وقت دو قوه صرف امور مهم دیگر شود.
لاریجانی افزود: البته در این زمینه نه دست دولت بسته است و نه دست مجلس، و هر دو مختارند، اما چون چند ماه از عمر این دولت باقی است به نظر می رسد که اگر هم نمایندگان با ملاحظه بیشتری حرکت کنند و هم آقای رئیس جمهور مراقبت کند مسئله جدیدی پیش نیاید، مفیدتر باشد.
لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر استیضاح وزیر کشور بر روند انتخابات ریاست جمهوری گفت: در این موضوع تاثیر مستقیمی مشاهده نمی کنم اما می بینیم که در طیف های مختلف اصلاح طلب و اصولگرا درباره انتخابات آرای متنوعی وجود دارد.
خبرنگاری پرسید: آیا مجلس طرحی برای مقابله با مدارک قلابی برخی دیگر از مدیران کشور دارد؟ که لاریجانی گفت: در بین افکار عمومی برخی از این موارد نقل شده است و من الان نمی خواهم در این باره قضاوتی کنم.
وی افزود: در گذشته یکی دو دانشگاه بودند که معلوم نشد از کجا سبز شده اند و مبنای علمی درستی نداشتند و برخی افراد مدارکی گرفتند؛ این کلا برای جمهوری اسلامی خوب نیست.
لاریجانی گفت: دقت بیشتر در قوای مقننه و مجریه کمک می کند که این نوع موارد پیش نیاید.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: این وهن دانشگاه ها، استادان و اعضای هیئت علمی است که افراد بتوانند با رفتارهای پشت صحنه مدارکی پیدا کنند که این به حیثیت درجه دکترا یا فوق لیسانس لطمه می زند.
وی گفت: اعتبار دانشگاه های ما به مدارکی است که می دهند و این به هیچ وجه سطح نازلی ندارد و نباید تشبیه به چیزی شود.
رئیس مجلس افزود: افراد باید زحمت بکشند و مسیر دریافت مدارک دانشگاهی را طی کنند.
لاریجانی گفت: قوای مجریه، مقننه و قضاییه باید برای جلوگیری از این نوع رفتارها تلاش کنند.
خبرنگاری موضع رئیس مجلس را در قبال استیضاح وزیر کشور جویا شد که لاریجانی پاسخ داد: مهم این است که مجلس هشتم بتواند به مسائل اساسی کشور بپردازد و سیاستش این باشد که با آرامش این مسیر را طی کند اما این نباید باعث شود که خواسته های ملی را فراموش کنیم.
وی گفت: مثلاً درباره خشکسالی، مجلس هشتم به سرعت بررسی کرد و نظر داد.
رئیس مجلس افزود: درباره طرح اقتصادی دولت دیدیم که لازم است در ظرف کارشناسی مورد بررسی بیشتر قرار گیرد و کمیسیون ویژه را تاسیس کردیم.
وی اضافه کرد: وقتی مجلس دید درباره وزرا اشکالی به وجود آمده است که به اعتماد عمومی لطمه می زند وقت گذاشت از راه هایی که به استیضاح ختم نشود استفاده کند و وقتی دید نمی شود وظیفه اش را زیر پا نگذاشت.
رئیس مجلس گفت: این سیاست که مسائل اساسی کشور و خواسته های ملی را با آرامش بخشی دنبال کنیم مبنای کاری مجلس هشتم است.
لاریجانی در پاسخ به سوال خبرنگاری که خواستار بیان احساسات قلبی وی در قبال استیضاح کردان شد گفت: فکر نمی کنم لازم باشد اینجا احساسات خود را بیان کنم زیرا این مربوط به شرایط دیگری است ولی مجلس یک مسیر قانونی دارد.
وی افزود: بدانید آنچه مهم است این است که همه ما به الزامات قانونی منضبط شویم و همه ما به آن پایبند باشیم.
لاریجانی گفت: قانونگرایی و پایبندی به فرهنگ قانونی را برای کشور لازم می دانم و باید همه این گونه باشیم.
خبرنگاری پرسید: آیا نظرهای کارشناسانه اقتصادی مجلس دخالت در کار دولت نیست؟
لاریجانی در پاسخ با بیان اینکه مجلس هشتم در مسائل اقتصادی حتما صاحب رای است گفت: بدنه مجلس پر از افراد متخصص در رشته های مختلف است و ما نمی توانیم به نمایندگان مجلس بگوییم نظرهای کارشناسانه خود را بیان نکنند.
وی افزود: مجلس بالاترین جایی است که نتیجه تتبعات و کارهای کارشناسانه دولت به اینجا می آید و بررسی می شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: راهبرد مجلس هشتم، تعامل موثر با مجموعه دولت و قوه قضائیه است.
علی لاریجانی که عصر امروز پس از جلسه استیضاح علی کردان وزیر کشور با خبرنگاران سخن می گفت در پاسخ به این سوال که آیا استیضاح کردان به مفهوم تعامل مجلس و دولت است گفت: در ابتدای مجلس هشتم موضوعی را مطرح کردیم مبنی بر اینکه استراتژی مجلس هشتم تعامل موثر با مجموعه دولت و قوه قضائیه است.
رئیس مجلس افزود: تعامل موثر به این معناست که مجلس منفعل نیست و در هرجا که وظیفه قانونی خود ببیند، وارد قضایا می شود.
وی افزود: این تعامل به مفهوم تقابل هم نیست اما ممکن است در برخی جاها نظرها یکی نباشد ، جایی که مصلحت نظام با حقوق ملی کشور باشد، آن جاهها ممکن است از این مصلح دفاع کنیم.
لاریجانی گفت: مجلس اگر درجایی کجی ببیند ، ملاحظه نمی کند.
رئیس مجلس در پاسخ به این سوال که در تعامل دولت و مجلس، بیشتر تعامل از جانب مجلس انجام می شود گفت: ما باید حق بدهیم که وزراء یا دولت مطابق تشخیص خودش عمل می کند.
وی افزود: ما نمی خواهیم بگوئیم اگر قصد تعاملی دارید باید از حقوق تان صرفنظر کنید.
لاریجانی افزود: ما آن چه را که ناصحانه می دانستیم درمراحل مختلف گفتیم ، اما آقای کردان به عنوان وزیر کشور حق داشت نظر خود را بگوید،همان طور که توضیح داد و من هم احساس کردم که تکلیفم این است که حقایق را بگویم.
لاریجانی گفت: ما وظیفه خود را انجام دادیم و از این جهت گلایه ای نداریم، دیگران هم با منطق خودشان تصمیم گرفتند.
رئیس مجلس در پاسخ به این سوال که گفته می شود مجلس لوایح و نظرات دولت را نمی پذیرد گفت: توجه دارید که در مقام کار کارشناسی ، دولت و مجلس می توانند نظرات متفاوتی داشته باشند.
لاریجانی افزود: داشتن یک روحیه تعامل ثابت و موثر به معنای این نیست که نظر کارشناسی خود را فدای این موضوع کنیم.
وی افزود: مجلس پتانسسیل کارشناسی و کمیسیون های تخصصی دارد و نظر خود را اعلام می کند و ممکن است در موضوعاتی، ما نظر متفاوتی داشته باشیم که این اختلافات نظر می تواند در یک کانال گفتگوی سازنده قرار بگیرد و حل شود.
رئیس مجلس تصریح کرد: در این زمینه تضادی وجود ندارد اما ممکن است اختلاف رای وجود داشته باشد.
وی با اشاره به طرح تحول اقتصادی گفت: ما در زمینه این که آیا این مساله می تواند قیمت ها را متورم کند، تفاوت رای داریم و هنوز به مکانیزمی نرسیده ایم.
لاریجانی افزود: اعضای کمیسیون ویژه نیز در این خصوص از توضیحات نمایندگان دولت به بیان واضحی نرسیده اند که میزان رشد قیمت ها چقدر خواهد بود.
رئیس مجلس در عین حال تاکید کرد که مجلس تحول و تغییر ساختار اقتصادی کشور را قبول دارد.
یزدفردا