توضیحات دکتر زاکانی، عضو کمیته تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد ، در مورد تخلفات این دانشگاه
(مجمع عمومی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان ( مهر 1387- تهران)
یزدفردا به نقل از جامعه اسلامی دانشجویان :این نماینده مجلس به بحث تحقیق و تفحص از آموزش عالی كشور و دانشگاه آزاد به عنوان جزئی از آن اشاره و اضافه كرد: اصل دانشگاه آزاد قابل قبول و بسیار مفید است، خدمات آن را هم نادیده نمیگیریم بلكه نسبت به شرایطی كه دارد نگاه اصلاحگرایانه داریم تا كیفیت آن در حوزههای مختلف افزایش یابد.
وی سرمایه انسانی را بزرگترین سرمایه كشور برشمرد و گفت: توجه به نیروی انسانی در مجموعه آموزش عالی و آموزش و پرورش كشور باعث میشود تا كشور راه خیر و صلاح را با سرعت بیشتری طی كند از این منظر چون خروجی دانشگاهها خروجی مطلوب نبود سراغ مجموعه آموزش عالی رفتیم.
وی با بیان اینكه نگاه ما در تحقیق و تفحص غیر سیاسی بود و محاسن، معایب و نواقص را با هم میدیدیم، عنوان كرد: احكام اعضای هیئت دکر اردیبهشت 84 زده شد اما چون انتخابات نزدیك بود و احتمال زدن برچسب سیاسیكاری برای هیئت وجود داشت كار را از مردادماه 84 شروع كردیم و پس از مدتی كار مقدماتی و ایجاد روشمندی، وارد عمل شدیم كه در دانشگاه آزاد حدود 3 ماه مانع ما شدند، علت آن هم این بود كه اول میگفتند كه تحقیق و تفحص مربوط به وزارت علوم است اما بعد كه معلوم شد تحقیق و تفحص مربوط به آموزش عالی است سه چهار تا نامهنگاری كردند، برخی از نمایندهها را بسیج كردند،در یك مقطعی برخی دوستان آمدند تا مانع شوند كه نشد فلذا بعد از 3 ماه، كار در دانشگاه آزاد شروع شد.
زاكانی با بیان اینكه اسنادی به دست ما رسید كه گوشهای از تخلفات در دانشگاه آزاد را روشن میكرد، افزود: چون بسیاری از كسانی كه مطلبی دارند میترسند اساساً آن را بیان كنند چون با یك مجموعه بهم تنیدهای از امكانات برخوردی مواجهند كه هر بلایی سرشان میآورد، هم در دستگاههای اجرایی آدم دارند، هم در مجلس جمع زیادی را وامدار میكنند و هم در قوه قضائیه عده مشخصی را به خود وابسته میكنند و هر كاری بخواهند میكنند. مثلا یك جایی مثل رودهن، زمینهای مردم را كه گرفتند سه بار حكم تخریب و قلع و قمع میآید بعد در یك زد و بندی كه با یك كسی انجام میدهند یك حكم چهارمی از دادگاه میگیرند كه این مجموعه متعلق به دانشگاه آزاد است و حق و حقوق مردم را بصورت گسترده پایمال میكنند. رودهن كه یك شهر كوچكی است وقتی كه دانشگاه آزاد آنجا تاسیس میشود طبق نقل استاندار وقت، نزدیك به 13 هزار نفر جمعیت شهر است اما حدود 26 هزار دانشجو آنجا تحصیل میكنند یعنی یك شهر كوچك بیش از دو برابر جمعیت خودش دانشجو دارد كه مشكلاتی را برای منطقه ایجاد میكند.
وی در ادامه سخنانش بزرگترین مشكل دانشگاه آزاد را نبود نظارت عنوان كرد و اظهار داشت: چون بحث نظارت در اساسنامه به هیئت موسس مربوط میشود،هیئت موسس تازه در سال 85 بعد از مدتهای مدیدی، خودش را ترمیم كرد و تشكیل شد. در این مقطع دانشگاه یله و رها بوده و كسی بر آن نظارت نمیكرد و آقای جاسبی هر كاری كه خواسته در این دانشگاه انجام داده و در واقع از طریق اعمال شرایط، اجحاف بسیار بزرگی را در حق دانشجویان، فارغالتحصیلان، اساتید و كارمندان آن دانشگاه كرده است.
رئیس هیئت تحقیق و تفحص از آموزش عالی ادامه داد: همه آئیننامههایی را كه تنظیم میكردند در آئیننامههای مهم یك گلوگاه جدی قرار میدادند، چون دانشگاه آزاد سیستم دارد اما در آئیننامه میآید كه مثلا اگر سیستم گفت آقای فلانی از نظر هیئت علمی شرایط لازم را ندارد یك بندی داشت كه اگر رئیس دانشگاه اعلام بكند سیستم دور میخورد و این امر قانونی میشود، مصوبهای كه خودش مصوبه هیئت امنا را نداشت و غیر قانونی بود باعث شد كه یك مفسدههای جدی را در مسیر ایجاد كند و خیلیها را آلوده كند، لذا میبیند كه خیلی از مدیران در دستگاههای اجرایی، قضایی و تقنینی وابستگی دارند به این دانشگاه و مشكلات متعددی را میشود مشاهده كرد.
وی افزود: نمونه عینی آن كه من مكرر دیدم دخالت میكند و در این چند وقت روی وی حساس شدم و احساس كردم كه نبودش و مبارزه با یك چنین عناصری خودش جهاد است، یك كسی مثل آقای مرتضوی است، باز ما خدمات آقای مرتضوی را نادیده نمیگیریم اما در واقع شما ببینید این شخص چطوری یكباره رشد بادكنكی میكند، بالا میآید بعد هم چه جوری درس میخواند، چه جوری هیئت علمی میشود، همه اینها برخلاف ضوابط و مبتنی بر روابط است چون كار راه میاندازد چون مشكلات را حل میكند.
زاكانی در ادامه سال 82 را یكی از سالهای بسیار زشت در حوزه كنكور دانست و گفت: حداقل 5 پرونده آن دست بنده است كه آقای مرتضوی در آن اعمال نظر كرده و این پروندهها را كه برخی از آنها به مسئولین هسته مركزی دانشگاه میرسیده، بایكوت كرده است.
این نماینده مجلس با بیان اینكه كنكور چیزی نیست كه بشود با آن بازی كرد، افزود: وقتی صدها هزار نفر میآیند پشت سد كنكور و میخواهند وارد دانشگاه شوند این جفای خیلی بزرگی است كه ما یك رقابت نابرابری را برقرار كنیم، رقابت بین علم و پول. اگر كسی پول داشته باشد سوالها را بخرد و حق كسی كه شب و روز زحمت كشیده را ضایع كند.
رئیس كمیته تحقیق و تفحص از آموزش عالی در این رابطه به نمونههای دیگری از اعمال نظر در پروندهها، تغییر بازپرس به دلیل احضار متهمان پرونده، گم شدن برخی پروندهها تا زمان پیگیری مجلس و ...اشاره كرد.
وی به جریان شكایت آقای هادوی از دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات اشاره و اضافه كرد: عین این پرونده نیز مربوط به آقای حسینی وجود دارد اما چون آن خیلی فاجعهآمیز است این تحتالشعاع آن قرار گرفتهاست.
زاكانی با بیان اینكه بر اساس نظر كاشناس ابتدایی دادگاه، نظر آقای هادوی درست اعلام میشود، اظهار داشت:كارشناس را عوض میكنند و سه نفر كارشناس دیگر را میفرستند بعداً مرحوم كریمیراد 5نفر را برای رسیدگی به این پرونده مشخص میكند كه بر اساس نظرات آنها، یكی از آن 3 نفر اصلاً شرایط كارشناسی ندارد و دو نفر دیگر هم خلاف آشكار كردهاند كه صورتجلسه میشود برای رسیدگی انتظامی، اما دادگاهها همیشه نظر آن 3 نفر را قبول میكنند.
در این دانشگاه كسی را داریم كه پسر یكی از مسئولین است و با 72 واحد مهندسی گرفته است، كسانی را داریم كه بدون كنكور وارد این مجموعه شدهاند، موارد مختلفی را داریم كه تخلفات ویژهای است كه عناصری كه دستی در قدرت دارند در این دانشگاه آمدهاند مدرك گرفتهاند با چه حالت خاصی.
رئیس هیأت تحقیق و تفحص از آموزش عالی با بیان اینكه بنا به اظهارات یكی از نمایندههای مجلس، یكی از مسئولین قضایی از استاد خود در دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات خواسته بود تا سئوالات امتحان را برایش بفرستد، ابراز داشت: این استاد امتناع كرده كه ظرف 24 ساعت از مسئولیتش كنار گذاشته شدهبود.
زاكانی با بیان اینكه بحثهای مختلفی در دانشگاه آزاد وجود دارد كه فقط مالی نیست، اضافه كرد: مسائل مالی هم به صورت جدی وجود دارد اما بحث آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، عمرانی و... وجود دارد كه در هر بخشی از آن كه وارد میشوید یك دریچهای باز میشود به یك مجموعهای كه در این مجموعه انواع و اقسام تخلفات را چند نفر خاص انجام میدهند و به هیچ كس هم پاسخگو نیستند و چون از همدیگر مدرك دارند جرأت ندارند دست به دست هم بزنند الا اینكه برای كسی سندسازی كنند و او را از میدان به در كنند و تا سراغ دانشگاه آزاد میروی و دادگاهی هست فوراً به دروغ میگویند كه دانشگاه آزاد یك هیئت امنایی دارد كه رئیسش مقام معظم رهبری است و آقای جاسبی فقط یك مدیر است.
وی با تأكید بر اینكه مملكت با كفر دوام پیدا میكند اما با ظلم دوام پیدا نمیكند، اظهار داشت: با ظلم نمیشود كسی حكومت بكند و اینجاهاست كه باید آلودگیها را از نظام اسلامی بزداییم، این آلودگیها كم كم در سالهای گذشته شكل گرفته، دست به دست هم داده، امروز شده یك شبكه اختاپوسی كه وقتی سراغ آنها میروی فكر میكنند خیلی مقاوم هستند اما آدمهایی هستند كه از ریشه سست و مثل كف روی آب هستند.
زاكانی با بیان اینكه اینها از هر اهرمی هم استفاده میكنند، عنوان كرد: مثلا آقای عباسپور رئیس كمیسیون آموزش مجلس 5 تا مسئولیت دارد، عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد، عضو هیئت ممیزه فنی مهندسی دانشگاه آزاد، رئیس منطقه 9، عضو هیئت علمی سازمان مركزی دانشگاه آزاد و مشاور تحقیقاتی رئیس دانشگاه آزاد است، هركدام از اینها را بخواهی جمع كنی یك آدم تمام وقت میخواهد علاوه بر اینكه ایشان حقا و انصافا در كمیسیون آموزش وقت میگذارد یعنی عملا در دانشگاه آزاد فرصتی باقی نمیماند لذا از این مسئولیتهای صوری در دانشگاه آزاد هست و یك اراده آهنی دولایهای دانشگاه آزاد را دارد اداره میكند،
این نماینده مجلس در ادامه سخنانش اظهار داشت: یكی از سلسله اسنادی كه ما بدست آوردیم راجع به دانشگاه آزاد، بررسیهایی بود كه بازرسی كل كشور انجام دادهبود، اینكه من عرض میكنم كسی به حریمشان راه پیدا نكرده، در واقع رفتهاند اما گزارشی كه آمده بیرون، یا گزارش چیزی بوده كه آنها میخواستند یا گزارشهایی بوده كه نكات دقیقی راجع به مسائل آنجا بدست آورده كه مانند این گزارشها در بازرسی كل كشور بایگانی شده بود و در زمان تحقیق و تفحص در اختیار ما قرار گرفت، یا نمیگذارند كسی بررسی كند یا اگر كسی بررسی كند آن را در منشأ خفه میكنند مثل همین تحقیق و تفحص كه تلاش كردند از مجلس بیرون نیاید، موفق هم شدند اما اشتباهاتشان این بود كه فكر میكردند این اسناد میآید در مجلس و دپو میشود اما الان در اختیار نمایندگان و قابل استفاده است، داریم تحویل كمیسیون اصل 90 می دهیم و نمایندگان میتوانند بروند از آنها استفاده و آدمهای آزاده هستند كه دنبال كنند.
این نماینده مجلس اضافه كرد: پارسال در كمیسیون اصل 90 بررسی شد، دانشگاه آزاد به عنوان یكی از 5 زمینخوار بزرگ كشور، آمد پشت تریبون قرائت شد. بعد آقای جاسبی سال 85 مصاحبه كرد با 20:30 و گفت ما اصلاً زمینی نگرفتهایم و اگر گرفتهایم تا ریال آخرش را دادهایم، یك نمونه آن 5هزار هكتار زمین در جیرفت است كه با اجحاف در حق مردم آن را گرفتهاند. همین الان پرونده وجود دارد در شهرستانها كه رفتهاند به زور گرفتهاند و دادگاه حكم داده است علیه مردم.
زاكانی در ادامه سخنانش با بیان اینكه در تحقیق و تفحص، سندی به دست ما رسید كه در واقع نامهای است كه معاون مالی و اداری دانشگاه آزاد به آقای جاسبی مینویسد، افزود: در این نامه اعلام میكند كه میزان امكانات دانشگاه 125 هزار میلیارد تومان است و پیشنهادش این است كه یك مجموعه یا بانكی تأسیس كند كه از طریق آن بتوانند امكانات را بگذارند، تسهیلات بدهند و كار كنند. بعد ما رفتیم به یك سندی برخورد كردیم كه برخی املاك و امكانات دانشگاه به نام آقای جاسبی است، املاك خارج از كشور. اینها در چند تا كشور خارجی ملك و مال دارند و خوب است شما یك بررسی كنید و آماری بگیرید از وضعیت دانشگاه آزاد در لبنان، دوبی و آكسفورد.
یزدفردا