قالیباف در ژاپن :سیاستمدار خوب کارهای بزرگ را با کمترین هزینه برای مردم انجام می دهد
شهردار تهران که به دعوت رسمی دولت ژاپن در این کشور به سر می برد صبح امروز در گفتگو با رسانه های ملی ژاپن به تحلیل خود از مهمترین مسایل دیپلماتیک ، موضوع فعالیتهای هسته ای، تورم و مشکلات اقتصادی ایران و جهان و همچنین انتخابات آینده ریاست جمهوری پرداخت و تاکید کرد: سیاستمدار خوب کسی است که کارهای بزرگ را با کمترین هزینه برای مردم انجام می دهد و توسعه را نیز با آرامش ملت به پیش می برد.
به گزارش خبرگزاری مهر از توکیو ، دکتر محمد باقر قالیباف در گفت و گو با رسانههای معتبر ژاپنی از جمله شبکه ملی تلویزیون ژاپن (NHK) ، خبرگزاری کیودو و روزنامه یومیوری ؛ ریشه تورم در ایران را سه عامل ضعف در تولید ، وابستگی به نفت و هزینه های بالای دولت خواند ؛ مشکل اصلی عدم توافق در موضوع هسته ای را عدم درک یک ایران متحد در خصوص حقوق هسته ای معرفی کرد و در خصوص روابط شخصی با رئیس جمهوری نیز گفت: آقای احمدی نژاد رئیس جمهور کشور ماست و همه وظیفه داریم که وی را حمایت کنیم. اما این نکته را مورد تأکید ویژه قرار میدهم که چون آقای احمدینژاد را دوست دارم جایی که وی اشتباه کند حتماً انتقاد خود را هم مطرح خواهم کرد.
وی تصریح کرد: رفته رفته نسل جدیدی از سیاستمداران در کشورهای مختلف دنیا روی کار میآیند. سیاستمدارانی که من گمان میکنم با درک صحیح از واقعیت ها بتوانند فضای ملتهب و نگران کننده میان کشورها را اصلاح کرده و کاری کنند که زندگی در قرن 21 برای مردم جهان پر از آرامش و امنیت باشد.
مصاحبه با تلویزیون ملی ژاپن (NHK)
اولین گفت و گوی خبری شهردار تهران با خبرنگاران شبکه تلویزیونی NHK صورت گرفت و بیشتر حال و هوای مباحث سیاسی، اقتصادی و همچنین اقتصادی سیاسی داشت.
دکتر قالیباف دو مسأله بسیار مهم در اقتصاد امروز ایران را خصوصیسازی با هدف کاهش هزینهها و همچنین جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی برای اجرای پروژههای مهم عنوان کرد و گفت: واقعیت این است که هماکنون شرایط اقتصادی کشور مطلوب نیست و ما به دلیل تورم پدید آمده دچار مشکلاتی شدهایم، اما باید به این نکته مهم نیز توجه کرد که نسبت به بحران بزرگ اقتصادی این روزهای دنیا، کشور ایران آسیب کمتری داشته است. پس در مقایسه با این بحران اقتصادی ، بویژه در غرب ، وضعیت بهتر و پایدارتری داریم.
وی در پاسخ به سوالی در مورد دلایل تورم گفت:به اعتقاد من این تورم دو دلیل عمده دارد اول ضعف در تولید و دیگری وابستگی به نفت. قالیباف نفت را دارای دو جنبه برای ایرانیان دانست و گفت این سرمایه طبیعی میتواند هم فرصت باشد و هم تهدید.
شهردار تهران با تأکید بر این مطلب که "سیاستهای فعلی در عرصه اقتصاد در درازمدت مشکلات اقتصادی کشور را ریشهکن نخواهد کرد" خاطر نشان کرد: این ناامیدی ناشی از دو دلیل عمده است. اول به خاطر شرایط خاص فعلی و دیگری به دلیل وجود نقدینگی بالا در کشور.
قالیباف در پاسخ به سوالی در مورد نگاه خود به سیاستهای اقتصادی دولت دکتر احمدی نژاد تصریح کرد: هر اقدام اقتصادی موافقین و مخالفینی دارد. اما باید دو سه نکته در این بین مورد توجه باشد. اول اینکه افزایش تولید میتواند ضمن به حرکت درآوردن چرخهای اقتصاد کشور مشکل بزرگ اشتغال را هم حل کند. دوم این که ما باید به سمت جذب سرمایههای خارجی پیش برویم. نکته سوم هم این است که به هر حال دولت باید هزینههای خود را کم کند و این کم کردن هزینهها تنها با کاهش تصدی دولت بر بخشهای مختلف امکانپذیر است.
ارزش افزوده سرمایهگذاری در تهران اساساً قابل مقایسه با نقاط دیگر دنیا نیست. یعنی سود بالای سرمایهگذاریها میتواند عامل ترغیبکنندهای برای هر سرمایهگذار تلقی شود.
وی در تشریح مزیتهای اقتصادی سرمایهگذاری در تهران و همچنین تدابیر اندیشیده شده برای تأثیر در اقتصاد شهری خاطر نشان کرد: هماکنون شرایط حقوقی و قانونی برای جذب سرمایهگذاران خارجی و تضمین امنیت سرمایه گذاری آنان در تهران فراهم شده ، ضمن این که البته اعتقاد داریم باید تسهیلات قانونی بیش از اینها هم باشد. مسأله دیگر این است که واقعاً ارزش افزوده سرمایهگذاری در تهران اساساً قابل مقایسه با نقاط دیگر دنیا نیست. یعنی سود بالای سرمایهگذاریها میتواند عامل ترغیبکنندهای برای هر سرمایهگذار تلقی شود. مسأله دیگر هم این است که به هر حال در میان کشورهای خاورمیانه هماکنون کشورها در بهترین شرایط امنیتی قرار دارند. منتهی مشکل فشار غیرمنطقی برخی از کشورها به شرکتهای بزرگ را هم نمیتوان نادیده گرفت.
شهردار تهران با تأکید بر این که "هماکنون به واسطه شرایط اقتصادی پدید آمده در دنیا بهترین فرصت برای شرکتهای بزرگ اقتصادی و صنعتی فراهم آمده تا خود را از سیطره کشورهای زورگو خلاص کرده و رأساً در خصوص سیاستهای اقتصادیشان تصمیمگیری کنند" ، گفت: به هر حال این شرکتهای اقتصادی که برخی از آنها بیشترین کمک را به کشور خود و برخی سیاستمداران میکنند باید بر این نکته نیز توجه ویژه داشته باشند که نباید استقلال یک مجموعه اقتصادی تحت تأثیر سیاستهای غیرعقلانی قرار گیرد.
دکتر قالیباف در پاسخ به سوال دیگر خبرنگاران NHK پیرامون سیاست دولت ایران مبنی بر توجه خاص به مناطق محروم گفت: این رویکرد حتماً سیاست خوبی است اما اگر توجه دولت در راستای تولید و اشتغال هم باشد حتماً بسیار بهتر خواهد بود. یعنی اگر نگاه ما صرفاً خدماتی بوده و در نتیجه نقدینگی را بالا ببرد یا مشکلی را به صورت ریشهای حل نکند در دراز مدت به چیزی دست نمییابیم . با این وصف به اعتقاد من سیاستهای فعلی در موضوعات مهم و کلیدی همچون اشتغال کارآیی چندانی ندارد و ایجاد تحول در آنها ضروری است.
شهردار تهران در پاسخ به سوال دیگر مطرح شده پیرامون تأثیر کاهش قیمت نفت بر اقتصاد کشورمان گفت: کاهش قیمت نفت یک چالش جدی را برای تمامی صادرکنندگان این ماده حیاتی ایجاد خواهد کرد. اینکه این چالش هماکنون چندان به چشم نمیآید دلیلش این است که چون عموم این کشورها صندوقی تحت عنوان ذخیره ارزی یا خزانه یا اسامی مشابه این دارند، فعلاً از آن خارج کرده وا جازه نمیدهند که مشکلات به چشم بیاید. اما به هر حال این موضوع مشکلساز خواهد شد.
در خصوص حق دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای عموم ایرانیان با هر گرایش و سلیقهای اتفاق نظر دارند و این یکی از مشکلات کشورهای مقابل است که نمیخواهند چنین واقعیتی را بپذیرند .
شهردار تهران:
وی در بخش دیگری از گفت و گوی خود با این شبکه تلویزیونی در پاسخ به سؤالی پیرامون موضوع هستهای کشورمان و تأثیر این موضوع در زندگی عادی مردم گفت: در خصوص حق دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای عموم ایرانیان با هر گرایش و سلیقهای اتفاق نظر دارند و این یکی از مشکلات کشورهای مقابل است که نمیخواهند چنین واقعیتی را بپذیرند . آنها هم میدانند که این موضوع کاملاً ملی و مورد اجماع ایرانیان است. نمیدانم شاید زمانی تصمیم بگیرند که این واقعیت را قبول کنند اما به اعتقاد من باید دو سیاست مهم را در این موضوع مورد توجه قرار داد. اول اعتمادسازی و دیگری روشنگری. در موضوع اول از یکطرف ما از مکانیزم های جدید فنی برای اعتماد سازی بیشتر (مثل طرح مدالیته) استقبال می کنیم و از طرف دیگر طرفین مقابل نیز با اجرای تعهدات خود و عدم تبعیض اعتماد ملت ایران را جلب کنند. در فاز دوم هم این را به مردم دنیا بیشتر نشان بدهیم که میان رفتارهای قدرت های مدعی غرب تناقضهای جدی و ابهامآوری وجود دارد.
قالیباف ضمن دعوت از کشورهای پرقدرت و مهمی چون ژاپن برای ایفای نقش جدیتر در معادلات بینالمللی تصریح کرد: واقعاً برای من باعث تعجب است که چگونه کشور قدرتمند و موثری همچون ژاپن نقش خود را در دنیا فراموش کرده و در حالی که میتواند در بسیاری از حوزهها تأثیرگذاری بالایی داشته باشد با برخی سیاستگذاریهای سنتی خود را از این امکان بزرگ محروم ساخته است. من این نقد خود را در ملاقات با وزیر امور خارجه کشور شما هم مطرح کردم.
وی با تأکید بر این مسأله که در موضوع پرونده هستهای ایران همواره در هر حال مذاکره بوده و یا بر ضرورت مذاکره تأکید داشته خاطر نشان کرد: ما اساسنامه آژانس و NPT را مبدأ بررسی موضوع میدانیم و بر همین اساس بازرسی های فنی را به رسمیت شناخته و در صورت نیاز هم بیشتر خواهیم کرد. اما به اعتقاد من مسأله و مشکل این مسایل نیست. هماکنون مشکل اصلی رفتار دوگانه دولت آمریکا در این موضوع مهم است. البته 30 سال است که به بهانههای مختلف چنین فشاری از جانب آمریکا به ما میآید و در واقع میتوان گفت که این مشکل چندان مشکل جدیدی هم برای ما نیست.
اگر ما بتوانیم کار بزرگی را با کمترین هزینه انجام دهیم در واقع درست عمل کردهایم. به عبارت دیگر یک سیاستمدار خوب در تعریف من سیاستمداری است که هنر پیشروی و در عین حال صرف کردن حداقل هزینهها را داشته باشد. من همیشه میگویم که مردان بزرگ باید تلاش کنند که تهدید را به فرصت بدل کنند.
به گزارش مهر ، شهردار تهران با اشاره به تأثیر برخی موضعگیریها بر بعضی مسایل کلان و اساسی افزود: به هر حال بعضی از دوستان در کشور ما اعتقاد دارند که دوستان ما در دولت گاهی به موضوعاتی وارد شدهاند که چندان ضرورتی نداشته است. من هم معتقدم که اگر ما بتوانیم کار بزرگی را با کمترین هزینه انجام دهیم در واقع درست عمل کردهایم. به عبارت دیگر یک سیاستمدار خوب در تعریف من سیاستمداری است که هنر پیشروی و در عین حال صرف کردن حداقل هزینهها را داشته باشد. من همیشه میگویم که مردان بزرگ باید تلاش کنند که تهدید را به فرصت بدل کنند. و دقیقاً کشورهایی هم توانستهاند در دوران خود موفق باشند که مردان تصمیمگیرشان به همین شکل تصمیم گرفته باشند.
دکتر محمدباقر قالیباف در ادامه این گفت و گو شرایط امروز منطقه را برای ایران یک شرایط استثنایی و طلایی دانست و گفت: ما در طول تاریخ چنین فرصت گرانبهایی را نداشتهایم. کشور ما هماکنون میتواند از فرصت پدید آمده در منطقه برای توسعه خود، باز گرداندن آرامش به خاورمیانه و همچنین استقرار صلح در سراسر دنیا بهره ببرد.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار شبکه NHK پیرامون سخنان اوباما کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تصریح کرد: پیش از این هم گفته بودم که امیدوارم اعلام آقای اوباما مبنی بر مذاکره مستقیم و بدون شرح با ایران، تنها یک صحبت تبلیغاتی نباشد. به هر حال ما متأسفانه از زبان سیاستمداران آمریکا حرفهایی میشنویم که پس از رسیدن به قدرت آن را فراموش میکنند. شاید الزامات قدرت این گونه باشد!
شهردار تهران با اشاره به سابقه روابط دو کشور ایران و امریکا گفت: آنها یک زمانی خودشان رابطه با ایران را قطع کردند که از نظر ما هیچ مشکلی نبود. حالا هم اگر میخواهند مذاکرههای بدون پیش شرط کنند و نسبت به برقراری ارتباط با کشورمان اقدام کنند ما مشکلی نداریم .
قالیباف در پاسخ به سوالی پیرامون پیش بیی خود از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران گفت: پیشبینی من این است که ما حتماً یک رقابت جدی و داغ را در انتخابات دهم ریاست جمهوری شاهد خواهیم بود. اما در خصوص تقسیمبندی شما از فضای سیاسی ایران به دو بخش محافظهکار و غیره باید بگویم که چندان موافق این نظر نیستم . شما باید به این نکته توجه داشته باشید که در کشور ما مردم بیشتر، افراد را میشناسد نه احزاب را. بر همین اساس به اعتقاد من کسی میتواند اعتماد مردم را در جریان انتخابات به سوی خود جلب کند که هم دغدغه توسعه و پیشرفت جامعه را داشته و هم روابط بینالملل را اصلاح نماید. بنابر این دولت آینده با هر فرد یا تفکری که تشکیل شود نهایتاً باید این اهداف را مد نظر قرار داده و به آنان جامه عمل بپوشاند.
گفتگو با خبرگزاری کیودو ژاپن
شهردار تهران امروز همچنین در گفت و گو با خبرنگاران خبرگزاری کیوتو خاطر نشان کرد: باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که برخی از آسیبهای جدی اقتصاد امروز ایران همچون نقدینگی، افزایش واردات، بیتوجهی به ساختارها و همچنین بیتوجهی به محیط زیست محصول ساختار فعلی حاکم بر اقتصاد کشور ماست.
اگر آمریکا فکر میکند با چنین اعمال فشارهایی ما از حقی که برای خودمان قائل هستیم و به اجماع کامل در خصوص آن رسیدهایم، عقبنشینی میکنیم سخت در اشتباه است.
قالیباف:
وی همچنین با تأکید بر این مطلب که صدور قطعنامههای شورای امنیت ناشی از عجله و اشتباه در تصمیمگیری صادرکنندگان آن بوده است افزود: به هر حال این گونه قطعنامهها بر اقتصاد کشور ما بیتأثیر نخواهد بود. قالیباف که به سوالی در خصوص اعمال فشار آمریکا بر کشورمان در خصوص پرونده هستهای دلالت میکرد، ضمن بیان این مطالب تصریح کرد: با تمام آنچه که گفتم اما به این مسأله هم تأکید جدی دارم که اگر آمریکا فکر میکند با چنین اعمال فشارهایی ما از حقی که برای خودمان قائل هستیم و به اجماع کامل در خصوص آن رسیدهایم، عقبنشینی میکنیم سخت در اشتباه است. مردم ایران فراموش نمیکنند که آمریکا همواره در 50 سال گذشته صرفا منافع خود را دیده و هر بار مشکلی جدید برای مردم ایران به وجود آورده است.
دکتر قالیباف در پاسخ به اصرار خبرنگار کیودو مبنی بر اینکه فارغ از پاسخهایی دیپلماتیک و سیاسی بگویید آیا در عرصه انتخابات حاضر خواهید شد یا خیر جواب داد: تمام احساس من این است که این روزها مردم به آرامش و کشور به توسعه نیاز دارد. و هر کس که بتواند این شرایط را تضمین کند شایسته رئیس جمهور بودن است. طبیعتاً اگر کسی احساس کند که میتواند به این اهداف جامه عمل بپوشاند ، وظیفهاش حضور در انتخابات است. این تمام حرف دل من بود و در موضوعی به این مهمی که با سرنوشت ملتم مرتبط است سیاسی سخن نمی گویم.
آقای احمدی نژاد رئیس جمهور کشور ماست و همه وظیفه داریم که وی را حمایت کنیم. اما این نکته را مورد تأکید ویژه قرار میدهم که چون آقای احمدینژاد را دوست دارم جایی که وی اشتباه کند حتماً انتقاد خود را هم مطرح خواهم کرد.
شهردار تهران در پاسخ به این سوال که نوع رابطه شما و آقای احمدینژاد چگونه است گفت: من و آقای احمدی نژاد با همدیگر دو نوع رابطه داریم. اول این که با یکدیگر دوستیم چنانکه در سالهای گذشته،؛ همواره در محیطهای کاری مرتبط با یکدیگر حضور داشتهایم و دیگر این که ایشان امروز رئیس جمهور کشور ماست و بر این اساس همه وظیفه داریم که وی را حمایت کنیم. اما این نکته را مورد تأکید ویژه قرار میدهم که چون آقای احمدینژاد را دوست دارم جایی که وی اشتباه کند حتماً انتقاد خود را هم مطرح خواهم کرد. ضمن اینکه باید صراحتاً بگویم که برخی رویکردهای ایشان را در حوزه سیاست داخلی و خارجی قبول ندارم. البته این در عرصه سیاست یک امر کاملاً عادی است که افراد و مدیران با یکدیگر اختلاف سلیقه داشته باشند.
دکتر قالیباف همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار کیودو مبنی بر این که گفته می شود رئیس جمهور در جریان انتخابات شوراها گفتهاند شهردار نباید کار سیاسی کند تصریح کرد: البته نمیدانم که این نقل قول چه قدر صحت دارد اما واقعاً اگر قرار باشد که در مقام شهردار کسی کار سیاسی نکند ، این اتهام به همه شهرداران سرایت می کند و نباید فراموش کنیم که ایشان خودشان قبلاً شهردار تهران بودهاند.
وی در پاسخ به تحلیل خبرگزاری کیودو مبنی بر این که سه سال پیش شما را یک محافظهکار تندرو میدانستند اما حالا همان اصلاحطلبها و محافظهکاران هم تأکید دارند که شما یک محافظه کار یا اصولگرای معتدل و میانهرو هستید؛ گفت: من این تقسیمبندیها را چندان نمیپذیرم. البته این حرف شما را هم قبول دارم که حالا برخی ار سیاسیون میگویند که آن زمان اشتباه کردهاند. اما اگر قرار باشد خودم را در فضای فعلی توصیف کنم، باید بگویم که من فارغ از این دستهبندیها یک انقلابی هستم، فردی هستم که در فضای انقلاب رشد کردهام و بنابر این در انقلابی بودن تفکرات خود شک و تردید ندارم.
من به همان اعتقاداتی که براساس آن انقلاب کردیم، از کشورمان دفاع کردیم و سپس به بازسازی پرداختیم ، معتقدم که همین باورهای انقلابی است که به ما هشدار میدهد باید مردم را باور کرد، برای آرامششان تدبیر داشت، اهل اعتدال بود، از افراط و تفریط اجتناب کرد و به توسعه کشور پایبند بود.
شهردار تهران تصریح کرد: من به همان اعتقاداتی که براساس آن انقلاب کردیم، از کشورمان دفاع کردیم و سپس به بازسازی پرداختیم ، معتقدم و اصلاً ایمان دارم که همین باورهای انقلابی است که به ما هشدار میدهد باید مردم را باور کرد، برای آرامششان تدبیر داشت، اهل اعتدال بود، از افراط و تفریط اجتناب کرد و به توسعه کشور پایبند بود. همیشه در مسئولیتهایم این گونه فکر کردم و به همین شکل هم عملکرد خودم را در دوران دفاع مقدس، دوران خدمت به مردم در تأمین امنیت کشور و حالا در شهرداری مورد ارزیابی قرار دادهام.
دکتر محمدباقر قالیباف امروز در سومین بخش دیدارهای رسانهای خود با جمعی از خبرنگاران رسانههای مختلف ژاپنی در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت و گو کرد. وی در جریان این دیدار نیز به تشریح نظرات خود پیرامون مسایلی همچون فناوری هستهای، مشکلات اقتصادی، توسعه ایران و همچنین انتخابات ریاست جمهوری در کشورهای امریکا و جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
در جریان این کنفرانس مطبوعاتی شهردار تهران در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه یومییوری پیرامون شرکت یا عدم شرکتش در انتخابات دهمین ریاست جمهوری اسلامی ایران گفت: تا انتخابات هنوز فرصت زیادی مانده و من گمان میکنم که در این فضای متغیر باید کماکان منتظر اتفاقات جدید باشیم. من هم در طول ماههای آتی شرایط سیاسی را مورد بررسی و تحلیل قرار داده و سپس براساس آن تصمیمگیری خواهم کرد.