زمان : 24 Mehr 1387 - 00:13
شناسه : 13241
بازدید : 17697
همه چیز در مورد سید محمد خاتمی مبدع طرحی به نام «گفتگوی تمدن‌ها» همه چیز در مورد سید محمد خاتمی مبدع طرحی به نام «گفتگوی تمدن‌ها»

همه چیز در مورد سید محمد خاتمی مبدع طرحی به نام «گفتگوی تمدن‌ها»

 

یزدفردا :سید محمد خاتمی (زاده ۲۱ مهر ۱۳۲۲) پنجمین رئیس جمهور ایران بود که طی دو دوره بین سال‌های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ ریاست جمهوری ایران را بر عهده داشت. او به عنوان رئیس جمهوری اصلاح طلب به ریاست جمهوری انتخاب شد و روز انتخابش (۲ خرداد) به نامی برای جنبش اصلاح‌طلبی داخلی در ایران بدل شد. خاتمی در ضمن مبدع طرحی به نام «گفتگوی تمدن‌ها» بود که در سراسر جهان شهرت بسیاری یافت و با نام او شناخته می‌شود. سازمان ملل متحد نیز سال ۲۰۰۱ میلادی را بر اساس این طرح، سال گفتگوی تمدن‌ها نامگذاری کرد. خاتمی هم اکنون عضو شورای عالی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌باشد

پیش از انقلاب

محمد خاتمی روز ۲۱ مهر ۱۳۲۲ در اردکان در استان یزد متولد شد. پدر او حاج آقا روح الله از روحانیون بنام بود و او نیز از نوجوانی به دروس حوزوی روی آورد و طلبه شد. خاتمی تحصیلات خود را در رشته کارشناسی فلسفه غرب در دانشگاه اصفهان ادامه داد و عضو هیأت مدیره انجمن اسلامی این دانشگاه بود.
در سال ۱۳۴۸ (۱۹۶۹میلادی) از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد و تحصیلات خود را تا سطح کارشناسی ارشد در رشته علوم‌تربیتی دانشگاه تهران ادامه داد. در سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱ میلادی)، او به قم بازگشت و دروس عالی حوزوی را ادامه داد. در سال‌های ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹، با تایید دکتر بهشتی، امامت مرکز اسلامی هامبورگ را بر عهده داشت.

 مسؤولیت‌ها در جمهوری اسلامی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و سقوط حکومت شاه و قدرت گرفتن جمهوری اسلامی، او در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرد و به عنوان نماینده مردم اردکان و میبد وارد مجلس شد. در سال ۱۳۶۰ به فرمان آیت‌الله خمینی به سرپرستی مؤسسه مطبوعاتی کیهان منصوب گردیدو سال بعد از آن در کابینه میر حسین موسوی، نخست وزیر وقت، به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شد و همین سمت را در کابینه هاشمی رفسنجانی نیز به عهده داشت.
مقام معظم رهبری در اوائل دهه هفتاد ایدهٔ مبارزه با انچه وی تهاجم فرهنگی غرب می‌نامید را مطرح ساخت که توسط تمام نهاد‌های مختلف پیگیری شد، اما خاتمی با این دیدگاه کاملا موافق نبود. پس از مدتی اختلاف نظر بین آیت الله خامنه‌ای و خاتمی و مقاومت وی در مورد فضای مطبوعاتی و آزادی‌های فرهنگی، منجر به استعفای وی شد. انتشار طرحی در روی جلد مجله فاراد که وزارت اطلاعات آنرا کاریکاتور امام  خمینی می‌دانست، به همراه جو متشنج و اعتراضات پس از آن، از عوامل موثر در این استعفا بود.[۱][۲]
او از آغاز دهه ۷۰ مشاور رئیس جمهور و رئیس کتابخانه ملی ایران بود و هم‌زمان در دوره‌های دانشگاهی مختلف، اندیشه سیاسی، فلسفه و اندیشه سیاسی در اسلام تدریس می‌کرد. در سال ۱۳۷۵ به فرمان رهبر جمهوری اسلامی، آیت الله علی خامنه‌ای، به عضویت شورای عالی انقلاب فرهنگی درآمد.

شناسنامه
نام کامل سید محمد خاتمی
زادروز ۱۵ مهر ۱۳۲۲
زادگاه اردکان، ایران
همسر زهره صادقی
فرزندان لیلا، نرگس و سید عمادالدین
دین اسلام، شیعه
اطلاعات سیاسی
تاریخ ریاست ۱۱ مرداد ۱۳۷۶۱۲ مرداد ۱۳۸۴
ترتیب ۵ امین رئیس جمهور ایران
قبل از محمود احمدی نژاد
بعد از علی اکبر هاشمی رفسنجانی
معاون(های) اول حسن حبیبی (۱۹۹۷ تا ۲۰۰۱)،
محمدرضا عارف (۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵)
جناح سیاسی مجمع روحانیون مبارز
پست‌های دیگر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
در کابینه‌های
هاشمی رفسنجانی و میر حسین موسوی
وبگاه رسمی
khatami.ir

ریاست جمهوری

انتخابات

در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۷۶، خاتمی به عنوان نماینده اصلاح طلبان داخلی شرکت کرد. رقیب اصلی وی علی اکبر ناطق نوری بود، و نامزدهای دیگر در آن انتخابات رضا زواره‌ای و محمد محمدی ری‌شهری بودند. بر خلاف بسیاری از پیش‌بینی‌ها، خاتمی با اختلاف بیش از ۱۳ میلیون رأی با نفر قبل پیروز شد. بیش از ۸۰ درصد واجدین شرایط (نزدیک به ۳۰ میلیون نفر) در این انتخابات شرکت کردند و خاتمی ۲۰ میلیون رأی آورد.
اتهامات وسیعی مبنی بر مخالفت وی با مبانی اسلام و انقلاب توسط جناح محافظه کار منتشر شد تا جائیکه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم طی بیانیه ای ؛رای دادن به ناطق نوری را وظیفه شرعی و الهی نامید.[۳]

کابینه‌ی اول خاتمی - سال۷۶
ردیف وزیر وزارت‌خانه ردیف وزیر وزارت‌خانه
۱ حسین مظفر آموزش‌وپرورش ۱۲ محمود حجتی راه
۲ محمد رضاعارف ارتباطات ۱۳ تشکیل نشده بود رفاه
۳ دری نجف‌آبادی اطلاعات ۱۴ اسحاق جهانگيری صنایع
۴ حسین نمازی دارایی ۱۵ معین علوم
۵ خرازی امورخارجه ۱۶ مهاجرانی ارشاد
۶ شریعتمداری بازرگانی ۱۷ کمالی کار
۷ محمد فرهادی بهداشت ۱۸ نوری کشور
۸ مرتضی حاجی تعاون ۱۹ عبدالعلی‌زاده‌‏‎ مسکن
۹ سعیدی‌کیا جهادکشاورزی ۲۰ نامدار‌زنگنه نفت
۱۰ شوشتری دادگستری ۲۱ بیطرف نیرو
۱۱ شمخانی دفاع

کابینه‌ی دوم خاتمی- سال ۸۰
ردیف وزیر وزارت‌خانه ردیف وزیر وزارت‌خانه
۱ مرتضی حاجی آموزش‌وپرورش ۱۲ احمد خرم راه
۲ احمد معتمدی ارتباطات ۱۳ رفاه
۳ دری نجف‌آبادی اطلاعات ۱۴ جهانگیری ‌‏‎ صنایع
۴ طهماسب مظاهری دارایی ۱۵ معین علوم
۵ خرازی امورخارجه ۱۶ احمد مسجد جامعی ارشاد
۶ شریعتمداری بازرگانی ۱۷ کمالی کار
۷ مسعود پزشکیان بهداشت ۱۸ عبدالواحد موسوی لاری کشور
۸ علی صوفی تعاون ۱۹ عبدالعلی‌زاده‌‏‎ مسکن
۹ محمود حجتی جهادکشاورزی ۲۰ نامدار‌زنگنه نفت
۱۰ شوشتری دادگستری ۲۱ بیطرف نیرو
۱۱ شمخانی دفاع

دوران ریاست جمهوری

انتخاب او در ۲ خرداد ۱۳۷۶، دوره جدیدی در سیاست ایران بود و جنبشی که از دل این قضیه آغاز شد، معمولاً «جنبش دوم خرداد» نامیده می‌شود. این در ضمن اولین انتخابات رقابتی پس از پایان جنگ ایران و عراق بود. پیش از آن آقایان خامنه‌ای و هاشمی رفسنجانی با اکثریت قاطع به ریاست جمهوری انتخاب می‌شدند. خاتمی در سال ۱۳۸۰ و انتخابات ۱۸ خرداد نیز پس از حدس و گمانه‌های مختلفی در مورد عدم شرکتش، شرکت کرد. او علت شرکت خود را میل مردم می‌دانست و این که «نظر مردم بر نظر خودش ارجح است» و در ضمن در این که از مشکلات نمی‌ترسد و با گفتن «استاده‌ام چو شمع مترسان ز آتشم» وارد عرصه انتخابات شد. در کنفرانس خبری که حضور خود را در عرصه انتخابات رسماً اعلام کرد، گفت: «حالا آمده‌ام، با تکیه بر همان عهد پیشین...»

وقایع دوران ریاست جمهوری

دوره ریاست جمهوری خاتمی از سال‌های مهم تاریخ سیاسی ایران است و حاوی اتفاقات بسیاری بود. شعار جامعه مدنی وی که بعد هادر قبال سکوت وی توسط رهبر انقلاب به‌عنوان برداشتی از مدینه النبی نام برده شد در کنار توسعه سیاسی از شعارهای اصلی وی بود. در همین راستا وی انتخابات شورا‌های شهر و روستا راکه علیرغم تصریح در قانون اساسی جمهوری اسلامی، توسط دولت‌های قبل برگزار نشده بود برگزار کرد، و فعالیت‌های فرهنگی، هنری و سیاسی در فضایی باز تر از دولت‌های قبل و بعد انجام شد، در عین حال جناح مقابل ضمن انتقادات پیاپی وزیر کشور او عبدالله نوری را که از مهره‌های اصلی کابینه بود با رای عدم اعتماد پس از استیضاح بر کنار کرد. مهاجرانی وزیر فرهنگ وی نیز یک بار استیضاح شد اما پس از دفاع از عملکرد خود توانست رای اعتماد مجدد بگیرد.
واقعه مهم دیگر کنفرانس برلین بود. در جریان این کنفرانس، نهاد هاینریش بل در آلمان از ۱۷ نفر از اصلاح طلبان، روزنامه نگاران و ملی-مذهبی‌ها از جمله اکبر گنجی، عزت الله سحابی، مهر انگیز کار، یوسفی اشکوری، علی افشاری ومحموددولت‌آبادی دعوت بعمل آورد. این کنفرانس آغاز ارتباط میان اصلاح طلبان داخل و اپوزیسیون خارج تلقی شد و مورد مخالفت تندروها در داخل و خارج قرار گرفت. در جریان سخنرانی‌ها اعضا حزب کمونیست کارگری ایران به اعتراضات شدید پرداخته و یکی از آنان خود را نیمه عریان کرد، از سویی تلوزیون دولتی ایران علیرغم مصادف بودن با ماه محرم ۲ شب پیاپی گزیده ۳۰ دقیقه‌ای از کنفرانس را پخش کرد و روزنامه‌های مخالف اصلاحات خواستار محاکمه آنان شدند. شرکت کنندگان در کنفرانس پس از بازگشت بازداشت شدند و ۲ هفته بعد توقیف گسترده روزنامه‌های اصلاح طلب توسط دادستانی و بازداشت برخی از روزنامه نگاران سرشناس آغاز گردید. [۴] [۵] [۶] [۷] [۸] [۹] [۱۰] [۱۱] [۱۲] [۱۳] [۱۴] [۱۵]

اما مهم‌ترین قضیه دوران حکومت خاتمی را می‌توان افشا و اعلام رسمی وجود «عوامل خودسر» در وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی که عامل «قتل‌های زنجیره‌ای» اعلام شدند، بود.این افشاگری به دستگیری یکی از سرشناسان وزارت اطلاعات به نام «سعید امامی» منجر شد. او بعدتر و طی یک واقعه مشکوک در زندان خودکشی کرد. در این واقعه نویسندگانی به طور سیستماتیک به قتل رسیدند از جمله داریوش و پروانه فروهر، محمد جعفر پوینده و محمد مختاری.
قضیه مهم دیگر بی شک لایحه اصلاح قانون مطبوعات به مجلس بود که به گفته بسیاری آغاز آزادی بیان در ایران بشمار میرفت و در حالی که مطابق با قوانین جمهوری اسلامی توسط نماینده منتخب مردم(رییس جمهور)و برای تصمیم گیری توسط بیش از دهها تن از نمایندگان اصلاح طلب مجلس ششم در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار میگرفت با ابلاغ نامه رهبری به مهدی کروبی (رییس وقت مجلس) که توسط او به حکم حکومتی تعبیر شد، به صورت یک طرفه از صحن علنی مجلس خارج شد و برای مدتی صحن مجلس را صحنه نزاع لفظی نمایندگان اکثریت مجلس با نمایندگان اقلیت کرد که سر انجام با سخنان کروبی بایگانی شد.
در سطح بین المللی، خاتمی با مطرح کردن طرح «گفتگوی تمدن‌ها» در سازمان ملل متحد، مطرح شد و او را به عنوان مبدع این نظریه می‌شناسند.[۱۶] دو دوره ریاست جمهوری سید محمد خاتمی (بویژه دوره نخست)آبستن اتفاقات و بحرانهاو کارشکنی‌های بزرگ و کوچک بسیاری بود که نقطه اوج آن در ۱۸ تیرماه ۷۸ با حمله به کوی دانشگاه اتفاق افتاد و اغلب با سازماندهی قبلی و از سوی مخالفان محافظه کار مذهبی و نظامی دولت سامان داده می‌شد تا جایی که به تعبیر خود وی برای دولت او هر ۹ روز یک بحران ایجاد می‌کردند.

 سیاست خارجی

خاتمی دولت را در شرایطی تحویل گرفت که بر اثر بحران ناشی از محکوم شدن مقامات بلند پایه جمهوری اسلامی در دادگاههای آلمان به اتهام کشتن چند تن از رهبران حزب دموکرات کردستان ایران در دستوران میکونوس آلمان، روابط ایران و اتحادیه اروپا در اوج تیرگی قرار داشت و همه سفرای اروپایی ایران را ترک کرده بودند. همچنین ایران متهم به دست داشتن در حمله به پایگاه آمریکا در الخبر عربستان و کنیسه یهودیان در آرژانتین شده و در آستانه حمله موشکی آمریکا قرار داشت. گروه طالبان نیز اغلب نقاط افغانستان از جمله مناطق مرزی ایران را تصرف و صدها نفر را در حملات پیاپی به روستاهای مرزی به گروگان گرفته بود.رای غیر منتظره مردم در دوم خرداد و موضع مسالمت جویانه وی نقش موثری در خارج کردن ایران از آن وضعیت بحرانی داشت.[۱۷] سیاست تنش زدایی و ایده گفتگوی تمدن‌ها از مهمترنی اقدامات دولت خاتمی در عرصه روابط خارجی بود. در پرتو این اقدامات ایران تا حدودی از انزوای بیم المللی پس از انقلاب خارج گردید. او تنها رییس جمهور ایران تا کنون بوده‌است که با دعوت دولت‌های اروپایی به آلمان، ایتالیا و اتریش سفر رسمی انجام داده‌است. مصاحبه او با تلوزیون سی ان ان نیز نقش فراوانی در بهبود چهره ایران در آمریکا داشت گرچه تسلیم شدن وی در برابر موضع علی خامنه‌ای علیه رابطه با آمریکا و بی عملی وی درسایر عرصه‌های سیاست خارجی از جمله برنامه غنی سازی اورانیوم در دارز مدت به کشورهای غربی الغا کرد که نقش چندانی در سیاست خارجی ایران ندارد موضوعی که خود وی نیز با ازعان به اینکه برخی دولت را بعنوان تدارکات چی می‌خواهند، بدان اعتراف کرد.
یکی از مهمترنی مواضع وی سخنرانی علیه واقعه ۱۱ سپتامبر بود که توانست ایران را از تیر رس حملات آمریکا پس از حملات تروریستی دور کند. دولت ایران گرچه بدلیل مخالفت علی خامنه‌ای همکاری نظامی چندانی یا نیروهای ائتلاف در سرنگونی طالبان و صدام نتوانست داشته باشد، اما نقش سیاسی موثری در این تحول داشت. [۱۸]

 دور دوم ریاست جمهوری

محمد خاتمی در نشست جهانی جامعه اطلاعاتی (ژنو، ۲۰۰۳ (میلادی))
محمد خاتمی در نشست جهانی جامعه اطلاعاتی (ژنو، ۲۰۰۳ (میلادی))
خاتمی در دوره دوم ریاست جمهوری در ضمن تلاش بسیاری برای تصویب لوایح دوگانه اصلاح قانون انتخابات و تبیین اختیارات ریاست جمهوری داشت که بارها به جرم مغایرت با شرع و قانون اساسی توسط شورای نگهبان قانون اساسی رد شد. در اواخر دوران حکومت خاتمی، انتخابات مجلس هفتم برگزار شد که رد صلاحیت گسترده نامزدهای اصلاح طلب از سایر مشکلات او بود.

 پس از ریاست جمهوری

خاتمی پس از پایان دوران ریاست جمهوری نیز فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد. او مؤسسه بنیاد باران (بنیاد آزادی رشد و آبادانی ایران) را تأسیس کرده‌است و مسؤولیت موسسه بین‌المللی گفتگوی تمدن‌ها را نیز به عهده دارد. از مجموعه اسناد و هدایای دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی «یادمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی» تاسیس شد. این یادمان بر اساس قانون به سازمان اسناد و کتابخانه ملی وابسته‌است. فعالیت یادمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی با روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد متوقف شد و ساختمان این یادمان در مجموعه سعد آباد که جزو بناهای دولتی است پلمب گردید. تلاش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای باز گشایی این یادمان بی نتیجه بوده‌است. [۱۹] [۲۰] [۲۱]

سفر به آمریکا

پس از دریافت روادید ویزای ورود به آمریکا، برای رئیس جمهور سابق جمهوری اسلامی ایران در اواخر ماه اوت سال ۲۰۰۶ [۲۲] برخی از خانواده‌های قربانیان کشتارهای سیاسی جمهوری اسلامی از جمله خانواده علی اکبر سعیدی سیرجانی، ادیب، پژوهشگر و نویسنده ایرانی از وی به عنوان رئیس سابق دولت جمهوری اسلامی در دادگاه‌های آمریکا اقامه دعوا و شکایت کردند. [۲۳] در داخل نیز عده‌ای از جمله فاطمه رجبی، همسر سخنگوی دولت احمدی نژاد، غلامحسین الهام، خواستار خلع لباس روحانیت از وی شد.[۲۴] محمد علی ابطحی هم در واکنش، این سخنان را ناشی از وحشت اصولگرایان از جریانی به نام «کابوس خاتمی» خواند[۲۵].

 سفر به بریتانیا

خاتمی در اواخر سال ۲۰۰۶، به دعوت چند نهاد و دانشگاه برای چند سخنرانی عازم بریتانیا شد.
او ابتدا به اسکاتلند رفت و در دانشگاه سنت اندروز در شهر سنت اندروز در منطقه فایف سخنرانی با عنوان «دوستی بدون مرز» ایراد کرد. پس از آن خاتمی در میان تشویق شدید حضار، دکترای افتخاری از این دانشگاه دریافت و مرکز ایران شناسی دانشگاه سنت اندروز را افتتاح کرد.[۲۶]
هم‌زمان با استقبال مقامات و دانشجویان دانشگاه، تظاهراتی اعتراضی از طرف برخی گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی در بیرون سالن برگزار شد که خواهان دستگیری و محاکمه خاتمی به اتهام فعالیت‌های ضدانسانی و سرکوب مخالفان در دوره ریاست جمهوری‌اش بودند.[۲۷]

 خانواده و بستگان صاحب نام

پدر او روح الله خاتمی موسس مدرسه علمیه اردکان و امام جمعه شهر یزد است. همسر او زهره صادقی خواهر زادهٔ امام موسی صدر است. او از همسرش، دو دختر به نام‌های لیلا و نرگس و پسری به نام سید عمادالدین دارد. از سایر بستگان مشهور او می‌توان به برادرش محمدرضا خاتمی (از رهبران جبهه مشارکت) اشاره کرد. محمدرضا خاتمی در ضمن با نوه روح الله خمینی, زهرا اشراقی, ازدواج کرده‌است.

 نامه خاتمی به وزرای خود در وزارت کشور و اطلاعات

۱۷ ژوئن ۲۰۰۵/ ششم تیرماه ۱۳۸۴

مراسم وداع، یا سلام خاتمی

اول اوت ۲۰۰۵/ دهم مرداد ۱۳۸۴

اجلاس بین‌المللی: ?Who speaks for Islam? Who speaks for West‍

کوالالامپور، مالزی - ۲۱ بهمن ۱۳۸۴ / دهم فوریه ۲۰۰۶

سخنرانی در افتتاحیه نشست دوم اجلاس اتحاد تمدن‌ها

دوحه، قطر - ۷ اسفند ۱۳۸۴ / ۲۶ فوریه ۲۰۰۶

سخنرانی در جمع متفکران و اندیشمندان جهان اسلام

بحرین، ۸ فروردین ۱۳۸۵ / ۲۸ مارس ۲۰۰۶

سخنرانی در اجتماع بزرگ مسلمانان شمال آمریکا

شیکاگو، آمریکا - ۱۲ شهریور ۱۳۸۵ / دوم سپتامبر ۲۰۰۶

سخنرانی در کلیسای ملی واشنگتن

واشینگتن، ۱۶ شهریور ۱۳۸۵ / ۷ سپتامبر ۲۰۰۶

 مدرسه حکومت جان اف. کندی، دانشگاه هاروارد

کمبریج، ۱۰ سپتامبر ۲۰۰۶/ ۱۹ شهریور ۱۳۸۵

 سخنرانی در هتل مریوت

آرلینگتون، ۷ سپتامبر ۲۰۰۶/ ۱۶ شهریور ۱۳۸۵

 سخنرانی در همایش جهانی اقتصاد

سوییس، ۲۵ ژانویه ۲۰۰۷/ ۵ بهمن ۱۳۸۵

سخنرانی و دیدار با اعضای اتحادیه ملی روزنامه نگاران افغان

تهران، ۲۸ فوریه ۲۰۰۷/ نهم اسفند ۱۳۸۵

 مصاحبه‌ با رسانه‌های عمومی

مصاحبه با روزنامه‌های فایننشل تایمز و کیهان لندن

 درباره سخنرانی پاپ بندیکت شانزدهم، در دانشگاه رگنزبورگ - آلمان

خبرگزاری مهر، ۱۶ سپتامبر ۲۰۰۶/ ۲۵ شهریور ۱۳۸۵

 مصاحبه با شبکه چهار رادیو بی‌بی‌سی

لندن، اول نوامبر ۲۰۰۶/ ۱۰ آبان ۱۳۸۵

مصاحبه با یک نشریه داخلی

درباره اعمال تحریم و صدور قطعنامه دوم، ۱۲ مارس ۲۰۰۷/ ۲۱ اسفند ۱۳۸۵

درباره سیاست خارجی دولت سابق

درباره سیاست خارجی دولت سابق و همکاری با آمریکا در جنگ افغانستان علیه طالبان

مصاحبه با خبرنگاران در محل مجلس ترحیم احمد بورقانی

درباره انتخابات و رد صلاحیت کاندیداها، ۶ فوریه ۲۰۰۸/ ۱۷ بهمن ۱۳۸۶


06 مارس 2008 - 16 اسفند 1386

 گردهمایی به دعوت ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان در مسجد امير‌المؤمنين

در باره ضرورت شرکت در انتخابات، ۶ مارس ۲۰۰۸/ ۱۶ اسفند ۱۳۸۶

«به هر اندازه باید در عرصه حاکمیت حضور داشت، این حضور را نباید از دست داد، البته با حفظ اصول و ارزش‌ها نه این‌که برای ماندن در عرصه از مبنایی‌ترین اصولمان دست برداریم.»

 درباره محمد خاتمی

پانویس

  1. http://www.wittyworld.com/countries/iran.html
  2. http://www.iranian.com/BTW/2006/February/Cartoon/index.html
  3. اطلاعيه‌ جامعه مدرسین خوزه علمیه قم درباره‌ انتخابات‌ رياست‌ جمهوري‌. سایت رسمی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم (در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۷۶).
  4. http://video.google.com/videoplay?docid=7000836629584534405&hl=en
  5. http://video.google.com/videoplay?docid=-936725147101312462&hl=en
  6. http://video.google.com/videoplay?docid=-5897008193227102631&hl=en
  7. http://video.google.com/videoplay?docid=-6113079528865820097&hl=en
  8. http://video.google.com/videoplay?docid=4080511133604945074&hl=en
  9. http://video.google.com/videoplay?docid=-1010986845980266496&hl=en
  10. http://video.google.com/videoplay?docid=-8121100379129803388&hl=en
  11. http://video.google.com/videoplay?docid=-855299945810079734&hl=en
  12. http://video.google.com/videoplay?docid=268831061716578237&hl=en
  13. http://video.google.com/videoplay?docid=-8742734649430711579&hl=en
  14. http://video.google.com/videoplay?docid=-3778036407480689993&hl=en
  15. http://video.google.com/videoplay?docid=-3220480207231933085&hl=en
  16. http://uk.youtube.com/watch?v=PU6oPwQrE48
  17. خاتمی؛ از ریاست مرکز اسلامی هامبورگ تا ریاست جمهوری اسلامی ایران (بی بی سی فارسی، ۱اوت ۲۰۰۵)
  18. روابط تهران و واشنگتن ۵ سال پس از یازده سپتامبر (بی بی سی فارسی، ۱۹شهریور ۱۳۸۵)
  19. http://www.iran-newspaper.com/1384/840304/html/social.htm#s469941
  20. http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-531875
  21. http://www.tabnak.ir/pages/?cid=624
  22. http://www.bbc.co.uk/persian/iran/story/2006/08/060829_si-khatami-states.shtml
  23. http://www.iranpressnews.com/source/015777.htm
  24. http://www.fatemehrajabi.com/view_news.asp?id=169
  25. http://www.webneveshteha.com/weblog/?id=2146308125
  26. Iran ex-president's Scots visit
  27. Mixed reception for Iran's ex-president

منبع :ویکی پدیا وویکی‌گفتاورد