زمان : 22 Mehr 1387 - 22:32
شناسه : 13218
بازدید : 5612
نسخه دیجیتال كتاب جریان بین‏المللی اطلاعات منتشر شد نسخه دیجیتال كتاب جریان بین‏المللی اطلاعات منتشر شد
نسخه دیجیتال كتاب جریان بین‏المللی اطلاعات منتشر شد
 
گروه مطالب آموزشی یزدفردا: به نقل دفتر مطالعات و توسعه رسانه‏ها : از در ادامه سیاست‏های دفتر مطالعات  و توسعه رسانه‏ها ،نسخه دیجیتال كتاب جریان بین‏المللی اطلاعات انتشار یافت.
روابط عمومی دفتر مطالعات و توسعه رسانه‏ها در زمینه انتشار این كتاب اعلام كرد: جریان بین‏المللی اطلاعات و ابعاد مختلف آن در سال ۱۳۷۱ منتشر شد كه از همان سال ،همواره یكی از كتاب های مهم و مورد بحث مجامع علمی و بین‏المللی بوده است.
كتاب،حاصل پژوهشی است در زمینه جریان بین‏المللی اطلاعات كه به درخواست یونسكو توسط دكتر حمید مولانا، به رشته تحریر درآمده و بوسیله دكتر یونس شكرخواه ترجمه شده است.
این پژوهش موقعیت جریان بین‏المللی اطلاعات را در اوایل دهه هشتاد به تصویر می‏كشد و درصدد است تا با تركیب تحقیقات گوناگون قبلی و تجزیه و تحلیل كاركرد عناصر مختلف تأثیرگذار بر جریان بین‏المللی اطلاعات به یك جمع‏بندی كامل برسد.
این كتاب در شش فصل تدوین یافته و به موضوعات زیر می‏پردازد:
دیباچه
فصل اول: مقدمه؛ چهارچوب تحلیل.
فصل دوم: خبر و دیدگاه‏ها.
فصل سوم: جهان سخن‏پراكنی، سخن‏پراكنی جهانی.
فصل چهارم: صاحبان ذخایر اطلاعات و جریان فرامرزی داده‏ها.
فصل پنجم: اساس فعالیت بین‏المللی؛ جریان اطلاعات منابع جهانی (سیاره‏ای).
فصل ششم: نتیجه، عوامل كاركردی و همگرا در جریان بین‏المللی اطلاعات.
گزیده كتابشناسی
مقدمه ناشر
قافله بشری در سیر به‌سوی كمال علمی به قله‌های رفیعی از علم و دانش دست یافته است، هر چند راه‌های ناپیموده بسیاری را فراروی خود دارد، عوامل متعددی در فتح این قله‌های رفیع مؤثر بوده‌اند كه ”تبادل اطلاعات“ از مهم‌ترین این عوامل است. همواره به میزان رشد امكانات تبادل اطلاعات، سرعت پیشرفت علم و دانش افزایشی دوچندان داشته است، به‌طوری كه درجهان امروز ”جریان اطلاعات“ در تمام حوزه‌های معرفت بشری نقشی تعیین‌كننده و كارساز دارد. از سوی دیگر ارتباطات و پیام‌رسانی به پشتوانه رشد و گسترش تكنولوژی تمام جهان را تحت‌پوشش خود گرفته است به‌گونه‌ای كه هیچ فرد و كشوری نمی‌تواند خود را مصون از تأثیر پیام‌های ناخواسته، و مستغنی از شركت در جریان بین‌المللی اطلاعات بداند، بنابراین هم برای بهره‌وری از دانش بشر معاصر و نتیجتاً رشد و پیشرفت علمی و هم به لحاظ مقابله مؤثر با ابعاد مخرب جریان بین‌المللی اطلاعات كه كیان مذهبی و ملی ما را هدف گرفته است، ناگزیر از حضوری قوی و مؤثر در این جریان هستیم، از لوازم اولیه این حضور شناخت هرچه بیشتر ابعاد ”جریان بین‌المللی اطلاعات“ است.
متأسفانه به‌دلیل قدرت و سیطره غرب بر جریان بین‌المللی اطلاعات، توزیع اطلاعات در جهان كنونی همچون اقتصاد، سیاست، ... ناعادلانه بوده و كاملاً یكسویه شده است. غرب با تمام امكانات ارتباطاتی و اطلاعاتی كشورهای جنوب را مورد هجوم امواج اطلاعاتی قرار داده و برای پیشبرد اهداف سلطه‌طلبانه خود به هدم فرهنگ و هویت ملی این جوامع و در نهایت هضم آنها در نظام ارزشی غرب كمر بسته است، خطری كه از این ناحیه متوجه كشورهای جهان بوده است، آنها را بر آن داشته تا در چندسال اخیر خواستار اصلاح در ساختار جریان بین‌المللی اطلاعات شوند، اما علی‌رغم گذشت یك دهه از طرح این موضوع نه تنها كوچك‌ترین اصلاحی در ساختار جریان بین‌المللی اطلاعات بوجود نیامده است، بلكه غرب با به كارگیری هرچه بیشتر تكنولوژی ارتباطات، قدرت فائقه خود را برجریان بین‌المللی اطلاعات استوارتر ساخته است، به‌طوری كه اگر كشورهای جهان سوم به‌خود نیایند و در مقابله با این هجوم مغول‌وار پیام و تصویر چاره‌اندیشی نكنند، دچار مشكلات فراوانی خواهند شد. كشور ما نیز از زمره كشورهایی است كه مورد تهاجم امواج صوتی و تصویری قرار دارد، به ناچار باید برای مقابله با این هجوم و برای حفظ هویت دینی ـ ملی‌مان چاره‌اندیشی كرد و با همراهی دیگر كشورهای جهان به دفاع از ارزش‌ها و هویت فرهنگی خود برخیزیم. لازمه چنین مقابله‌ای آشنایی هر چه بیشتر با سیستم حاكم بر ارتباطات و شناخت نظام كنونی اطلاعاتی در جهان است.
كتاب جریان بین‌المللی اطلاعات كه در پاسخ به نیاز كشورهای جهان  در این زمینه توسط محققی ایرانی به رشته تحریر در آمده است، می‌تواند به عنوان مرجعی برای شناختن عمیق و آگاهانه از وضعیت كنونی نظام جهانی اطلاعات باشد.
مركز مطالعات و تحقیقات رسانه‌ها  كه در كنار برنامه‌های تحقیقاتی خود به انتشار آثار علمی و تحقیقی در زمینه ارتباطات اهتمامی ویژه دارد، با موافقت مؤلف محترم، ترجمه و چاپ این اثر تحقیقی را در برنامه انتشاراتی خود قرار داد. در اینجا بر خود لازم می‌دانیم از مترجم آقای یونس شُكرخواه كه زحمت ترجمه كتاب را تقبل فرمودند، تشكر كنیم. 
امید است كه این اثر مورد قبول و استفاده محققان، استادان، دانشجویان و علاقه‌مندان قرار گیرد.
برای مطالعه متن كامل پیوست زیر را بارگذاری كنید