بر بينوايان خود بخشش کنيد، پيران خويش را گرامي داريد
یزدفردا "مدیر مسئول آیینه یزد :روزه در ميان اقوام وملتهاي قبل از اسلام بوده است.گويند روزه زبالهها و مواد زائد واضافي و جذب نشده بدن را ميسوزاند و در واقع بدن را خانه تکاني ميکند و در طب قديم و جديد فوائدي در مورد روزه نقل شده است.
اما آنچه که روزه دار در جامعه بايد در نظر داشته باشد رسيدگي افراد ثروتمند و متمکن به وضع محرومان و درماندگان اجتماعي است و از حضرت صادق (ع) نقل گرديده: روزه در اسلام واجب شد ،تا فقراو اغنياء يکسان و برابر گردند .
از فوائد بزرگي که براي روزه ذکر کردهاند تربيت روح و تقويت اراده و تعديل غزائز انساني است يعني روزه دار نفس سرکش را رام ميکند و زمام آن را به دست ميگيرد.
با محدوديتها و محروميتهاي موقت که روزه دار رعايت ميکند به روح وجسم خود صفا ميبخشد گويند «باشد که پرهيزگار شويد» اشاره به همين حقيقت است.
پيامبر اسلام (ص) طي خواندن خطبهاي اهميت روزه ماه رمضان را براي مسلمانان اينگونه شرح ميدهد: اي مردم: ماه خدا با برکت، آموزش و رحمت به سوي شما روي ميآورد، اين ماه برترين ماهها است، روزهاي آن برتر از روزهاي ديگر و شبهاي آن بهترين شبها است. لحظات و ساعات اين ماه بهترين ساعات است، رمضان ماهي است که به مهماني خدا دعوت شده ايد و جزو کساني قرار گرفته ايد که مورد اکرام خداوند هستند. نفسهاي شما همچون تسبيح، خوابتان چون عبادت، اعمالتان مقبول، دعايتان مستجاب است بنابراين با نيتهاي خالص و دلهاي پاک از خداوند بخواهيد تا شما را در روزه داشتن و تلاوت قرآن دراين ماه توفيق دهد زيرا بدبخت آن کس است که از آموزش الهي دراين ماه بزرگ محروم گردد .
با گرسنگي و تشنگي خويش دراين ماه به ياد گرسنگي و تشنگي رستاخيز افتيد، بر فقرا و بينوايان خود بخشش کنيد، پيران را گرامي داريد، به خردسالان خود رحمت آوريد، پيوند خويشاوندي را محکم سازيد، زبانهايتان را از گناه بازداريد، چشمان خويش را از آنچه نگاه کردنش حلال نيست بپوشيد، گوشهاي خويش را از آنچه شنيدنش حرام است فرا گيريد، بر يتيمان مردم، شفقت و محبت به خرج دهيد تا با يتيمان شما چنين کنند.... 1
قرآن کتاب آسماني در ماه رمضان بر پيامبر اکرم(ص) نازل شده در شب قدر که يکي از شبهاي رمضان است و ارزش آن از هزار ماه بيشتر است خواندن و تدبر و عمل کردن به قرآن دراين ماه مبارک سفارش شده است.
بنا به وظيفه روزنامه نگاري و با عنايت به دستورات صريح پيامبرگرامي اسلام(ص)، تفاسير قرآن کريم و سفارشهاي ائمه اطهار(ع) در مورد بهره گيري از ماه مبارک رمضان و گرايش به پرهيزکاري و رسيدگي به وضع نيازمندان در زمينههاي مختلف مادي و معنوي نکاتي را براي تذکر و آگاهي بيشتر کارگزاران و دولتمردان نظام مقدس اسلامي يادآور ميشود، اميد است که کاربرد اين دستورات الهي درتمام روزها، ماهها و فصول سال دستورالعمل جدي مسئولين و زير مجموعه آنان قرار گيرد و بدين ترتيب جامعة پويا و ارزشمند اسلامي چهره واقعي خود را نشان دهد.
- کارگزاران و مديران اجرايي براي تحقق اين امور ضرورت دارد که کارگزاران و مديران اجرايي کشور در هر منطقه به وظايف قانوني و اداري خود عمل نمايند دست طاغوتيان اقتصادي و متجاوزان به اموال وبيت المال مردم را کوتاه کنند بر همه دخل و خرج ها، سير و سفرها،برگزاري همايشها و سمينارها و بر بازار مسلمانان نظارت کامل داشته باشند و احتمالاً جلو رشوه خواريها و حيف و ميل گرفته شود دست سوء استفاده کنندگان از مقام و موقعيت اداري را کوتاه نمايند و بدانند راه تکريم ارباب رجوع تنها به گذاشتن يک ميز و نشاندن يک کارمند پشت آن نيست بلکه عمل به قانون، رعايت عدل و انصاف، داشتن سعه صدر، شنيدن حرف ارباب رجوع و حل مشکلات آنهاست و به فرمايش مولاي متقيان اجراي عدالت اين است که «هر امري را در جاي خود قرار دهند» .
- علما و روحانيون زندگي ساده و بي پيرايهاي داشته ويارو ياور مظلومان و ستمديدگان باشند . در تهيه لباس وخانه واستفاده ازمرکب، وسايل زندگي حداقل، راه ميانه را برگزينند طريق سعادت و سلامت جامعه را به مردم بياموزند از ثروتمندان بي درد و رفاه طلبان مفت خور و زالو صفتاني که خون مردم را ميمکند، دفاع ننمايند از فقر و گرسنگي مذمت نمايند.
تفاوت ميان قناعت و فقر و بي چيزي را به مردم گوشزد نمايند هر سال چندين نوبت به سفرهاي خارجي از جمله به مکه و مدينه مشرف نشوند در مجالس و محافل آن چناني مفسدان اقصادي ولو ظاهري آراسته داشته باشند شرکت نکنند و در عروسيهاي کذايي حضور به هم نرسانند .
و در يک کلام همگام و يارو ياور وهمراه مستضعفان باشند.
- استادان و معلمان در هنگام حضور در کلاس و تعليم و تربيت دانش آموزان خداي بزرگ را در نظر بگيرند بدانند که رفتار، کردار و گفتار آنان ميتواند سرمشق نوباوگان و دانش آموختگان قرار گيرد.
ممکن است با يک جمله و يک حرکت سرنوشت دانش آموز و دانشجو را تغيير دهند در مجالس و نشست و برخاستها ايثارگريهاي جوانان، مردان و زناني را در طول ساليان دراز قبل از نقلاب به ويژه دردوران دفاع مقدس يادآوري کنند از حماسه هايي که مردم اين مرز و بوم براي حفظ مملکت و ايجاد نظام اسلامي و اجراي قوانين و دستورات اسلام آفريدند سخن بگويند نگذارند نالة مادران و خواهران در پشت زندانهاي رژيم ستمشاهي و در پاي چوبههاي دار آنان خاموش شود و خداي ناکرده شور انقلاب در ميان عموم جوانان از بين برود.
به کارگزاران، حکومتگران و مأموران اجرايي بر اساس قانون و ضابطه و دستور شرع و عرف نصيحت کنند و درنهايت ضمن اينکه خود عامل به فرامين شرع و الهي هستند در همگام نمودن ديگران با خود کوشا باشند.
- نمايندگان و گروههاي سياسي برابر با تعهدي که سپرده و سوگندي که ياد نمودهاند در هنگام راي دادن و سخن گفتن پاسدار حريم اسلام و نگاهبان دستاوردهاي انقلاب باشند درهمه حال به ويژه درانجام وظايف حزبي نمايندگي امانت و تقوي را رعايت کرده و براي سر بلندي کشور تلاش کنند.
در هنگام کانديداتوري خود حقايق را بازگو نمايند وامدار گروه و دستهاي نباشند و ازحق و حقيقت دفاع نمايند با وعده و وعيدها مردم را فريب ندهند، امضاي خود را زير برگه و طرح و لايحهاي بگذارند که ميدانند در نهايت به نفع مردم و مملکت تمام ميشود با ارادهاي قوي و عزمي راسخ با فقر و مسببان فقرو بيچارگي مبارزه کنند به اکثريت و اقليت نگاه نکنند چون خود را پيرو علي(ع) ميدانند براي اجراي عدالت و هر چه نزديک تر شدن به جامعه اسلامي مورد نظر مجدانه عمل کنند و روح اميد را در جوانان ومردم پر شور وطن تقويت نمايند و منفعلانه يأس و نوميدي را در دل ملت ايجاد ننمايند.
- روزنامه نگاران، نويسندگان و همه کساني که به رسانهاي دسترسي دارند نکات مثبت جامعه را ببينند از کساني که وظايف اجتماعي و اداري و سياسي خود را انجام ميدهند تقدير و تشکر نمايند،گوشه هايي از زندگي تيره بختان، فقرا، درماندگان، آنان که به دارو و درمان و بهداشت صحيح دسترسي ندارند اختلافات طبقاتي، تبعيضهاي موجود در زندگي روز مره را به تصوير بکشانند و داستانهاي زندگي آنان را به اطلاع مسئولان امر برسانند. در اختيار و دست نشانده گروههاي سياسي نباشند واقعيتها را بنويسند عدالت و حقيقت را ترويج نمايند. گرچه به ضرر فرد و گروه سياسي وابسته به خودشان باشد کلام آخر اينکه از خداوند بخواهيم توفيق عنايت فرمايد همه اقشار وصنوف مختلف، فضلا، علما، قضات، کارگران، جوانان، پيران، مردان و زنان در جهتي گام بردارند که به خير و صلاح جامعه باشد و منجر به رستگاري و عاقبت به خيري شود تا بتوانيم ادعا کنيم وضع جامعه بعد از گذشت يک ماه رمضان بهتر از گذشته شده و در سال آينده و سالهاي آتي بهتر و پيشرفته تر از ايام گذشته خواهد شد.
خدايا چنان کن سرانجام کار
تو خشنود باشي و ما رستگار
پينوشت:
1- «تفسير نمونه»، جلد اول، صفحه 455 و 463، تفسير آيه 183 تا 185 سوره بقره