آقاي استاندار آيا از مشکلات طرح ساماندهي آجر، باخبر هستيد؟
یزدفردا -مدیر مسئول هفته نامه آیینه یزد:در چند جلسهاي که با حضور استاندار يزد مصاحبه مطبوعاتي برگزار گرديد نگارنده اين سطور مشکلات و گراني آجر و تيغه و بلوک سقفي و نحوه توزيع آن را به استحضار استاندار و حاضران در جلسه رسانده از جمله توضيح داده شد: هنگامي که حوالهاي براي خريداران صادر ميگردد با مراجعه به کوره يا دفاتر فروش وجه را پرداخت مينمايند که مصالح خريداري شده در مدت چند روز در محل کار آنان تخليه گردد، اما در اين مدت خريدار متحمل سختيها ميشد.
متأسفانه عواملي دراين زمينه نيز کار شکني مينمودند و عدهاي از صاحبان کارخانهها و کورههاي آجر هم در تحويل آجر و تيغه و يا بلوک نه تنها رعايت عدل و انصاف را نميکردند بلکه خريدار را درمواردي بعد از چند ماه پس از مراجعه مکرر يا تماسهاي تلفني به اصطلاح کلافه ميکردند جنس معيوب براي آنان حمل مينمودند تا نوع مرغوب آنرا با قيمت گزاف و به صورت آزاد به فروش برسانند چند ماه از سال جاري گذشته بود که اعلام گرديد قيمت آجر از تني 125000 به 160000 ريال افزايش يافته است.
يعني حدود 280 درصد بيشتر از افزايش حقوق کارمندان و بازنشستگان و حتي مبلغي بيشتر از آنچه که به حقوق کارگران بيمه تامين اجتماعي اضافه شده است.
ضمناً بر اساس ضرب المثل معروفي که بين مردم مصطلح و رايج گرديده که «ظلم بالسويه عدل است». کرايهها يکسان اعلام شد مثلاً براي کرايه آجر فشاري و بارگيري تني چهل هزار ريال تعيين گرديد. يعني حدود 20 تا 30 درصد بيشتر از آنچه رانندگان با ميل و رغبت حاضر به بارگيري و تخليه آن بودند.
اما اسم زيبايي براي اين کار انتخاب کرده بودند که ناخود آگاه لبخند بر لبان متقاضيان و خريداران آجر ميانداخت و به ويژه تعاونيهاي مسکن را دلخوش مينمود که اگر به ناحق درصدي آنچناني به بهاي آجر و کرايه آن اضافه شد باز هم شکر خدا را که قيمت تيغه و بلوک سقفي افزايش نيافت و از همه مهمتر«خريد وفروش آجر» ساماندهي شده است.
نماينده اين تعاوني اواخر مرداد ماه سال جاري به« طرح ساماندهي آجر» مراجعه نمود و حوالههاي درخواستي را دريافت کرد.«ضميمه 1 و 2 و 3»
و با يک تکه کاغذ باطلهاي به دفتر شرکت آمد که مبلغ 000/900/31 ريال بايد به حساب شماره ... به نام س–غ واريز گردد.
به آورنده حواله عرض کردم عزيزم مگر نميداني شرکت بدون مدرک نميتواند وجه به حساب شخص و يا انجمن و يا حتي ادارهاي واريز کند.
لذا نامهاي به مسوول محترم طرح ساماندهي نوشته شد تا با مهر و امضاء مشخص نمايند وجه به چه حسابي واريز گردد.«ضميمه 4»
با ملاحظه مهر و امضاء و اعلام شماره حساب و نام همان فرد در جاي خود ميخکوب شدم و سئوالاتي در ذهنم خطور کرد اما در يک ماهه اخير هر چه تحقيق کردم و با عدهاي از خريداران و حتي صاحبان کورههاي آجر مصاحبه کردم بر تعجبم افزود.
چون آقاي استاندار را نماينده عالي مقام دولت در يزد ميدانم. ايشان از ايثارگران جبهه و جنگ و از فرماندهان سپاه پاسداران هستند نگران شدم نکند عدهاي و يا حتي يک نفر از روي عدم آگاهي و يا خداي ناکرده عالماً، عامداً وبراي سوء استفاده دامي براي مديران، خريداران آجر و بلوک گسترده باشد و يا بخواهد به برخي از مسئولين اين امر در استان اتهام ناروا بزند به ويژه در تحقيقاتي که به عمل آمد مشخص شد کسي که پول به حسابش واريز شده درمواردي بعد از يک ماه و بيشتر وجه مصالح خريداري شده را به کورهدار ميدهد و نسبت به تحويل آجر يا بلوک اقدا م مينمايد«ضميمه 5» . 1
امام علي (ع ) جامعهاي ميخواهد که در آن جان و مال و عرض و آبروي همه افراد محفوظ بوده، هر کسي در کمال آرامش و امنيت به انجام وظايف فردي و اجتماعي مشغول باشد، از اين رو در فرمان تاريخيش که براي مالک اشتر صادر فرموده رابطه ميان زمامدار و ملت را رابطه پدر فرزندي به شمار آورده که طبعاً افراد جامعه نيز با هم برادروار زندگي خواهند کرد و بديهي است که برادر نسبت به برادر بهترين روابط انساني را خواهد داشت، به جان و مال و عرض و حيثيتش تجاوز نخواهد کرد به مالک دستور ميدهد:« امور مردم را همانند پدر ومادري که وضع فرزندانشان را رسيدگي ميکنند رسيدگي نما.» 2
با توجه به مطالب فوق پرسش هايي مطرح ميگردد که اميد است با پاسخ به آنها قضيه کاملاً روشن شود:
1- چرا يک مرتبه ( به قيمت آجر اضافه شده است؟
2- آيا موضوع طرح ساماندهي به مناقصه گذاشته شده است؟ بنابراين ملاک اگر پاسخ مثبت است مدارک مربوط جهت اطلاع مردم اعلام گردد.
3- آيا واريز وجه به حساب شخص حقيقي دراين گونه موارد نبايد براساس قانون و يا آئين نامههاي مصوب از طرف مقامات قانونگذار باشد؟
4- چرا هنگام دريافت وجه مدت زمان تحويل کالا مشخص نشده است ؟
5- اگر وجه بايد به حساب يک شخص حقيقي واريز گردد رونوشت ابلاغ و دستورالعملي که به نامبرده چنين اختياري داده است دراختيار مردم سختکوش يزد قرار دهيد.
6- چرا کرايهاي که در سطح شهر و با توجه به دوري و نزديکي محل کوره و کارگاه و يا محل پروژه توسط به اصطلاح طرح ساماندهي پرداخت ميگردد يکسان ميباشد؟ شايسته است در اين مورد نيز دقيقاً بررسي و اعلام نظر گردد.
7- آقاي استاندار نگارنده در شرکتي با 4600 نفر عضو کار ميکند که تعدادي از اعضاي آن به ديار باقي شتافتهاند و سهمشان به فرزندان صغير و يا همسران آنان رسيده است مسئوليت اين، که يک ماه، دو ماه بلکه يک روز استفاده پول شرکت به ناحق به جيب عدهاي برود به عهده چه کسي ميباشد؟
8- دهها و صدها ميليون تومان پول را به حساب يک نفرشخص حقيقي ولوبا هرسابقهاي سرازير کردن چه معني و مفهومي ميتواند داشته باشد و استفادهاي که صاحب حساب از اين مبالغ کلان برده به حساب چه فرد و يا افرادي واريز شده است؟
9- پرسش آخر اينکه مسافرت مکه ومدينه و زيارت و سياحت و يا خداي ناکرده هر مسالهاي براي صاحب حساب پيش آمد چه کسي پاسخگو خواهد بود؟
ثبت اين مطالب در مطبوعات از جمله بدان معني است که اگر به موضوع رسيدگي و پاسخ قانع کننده به مردم داده نشود در آينده و تا سالهاي بعد هر ذينفعي ميتواند براي احقاق حق خود به مراجع صالحه مراجعه نمايد.بديهي است هر مسئول سهل انگار اگر چه در شهري ديگر و يا در سمتي غير از امروز و يا حتي به افتخار بازنشستگي نائل آمده است مورد مواخذه خواهد بود ضمناً مسئول و سر دبير اين هفته نامه آمادگي دارد اظهار نظر خريداران آجر و يا صاحبان کورههاي آجر و تيغه بلوک سقفي در يزد را با رعايت احترام وادب به همه ويژه به مسئولان امر وبا در نظر گرفتن شخصيت افراد و با رعايت دقيق قانون مطبوعات دريافت و در هفته نامه منعکس نمايد.
اميداست که مسئولان ذيربط زير نظر عالي ترين مقام اجرايي استان در رفع گراني، بهبود کيفيت، توزيع صحيح مصالح، جلوگيري از شلوغي و ازدحام مراجعه کنندگان به علت عدم برنامه ريزي صحيح کوشش کنند و بر اساس قانون و ضابطه در جهت حفظ اموال مردم به اين وضع نابسامان خاتمه دهند که متأسفانه يزديها به مصداق شعر حافظ شيراز « آه کز چاه برون آمد و در دام افتاد» گرفتار شده اند. در پايان براي حسن ختام بخش هايي از نامه 53 امام علي بن ابي طالب خطاب به استاندارش درج ميگردد.
«کارگزاران حکومت اگر از دستورات سرپيچي کنند يا در امانت خيانت ورزند، سپس با فرستادن مأموران مخفي راستگو و با وفا، کارهاي آنان را زير نظر بگير! زيرا بازرسي مداوم پنهاني، سبب ميشود که آنها با امانت داري و مدارا کردن بزيردستان ترغيب شوند! اعوان وانصار خويش را سخت زير نظر بگير اگر يکي از آنها دست به خيانت زد و مأموران سري تو. متفقاً چنين گزارشي را دادند، به همين مقدار از شهادت قناعت کن .و او را زير تازيانه کيفر بگير! و به مقدار خيانتي که انجام داده او را کيفر نما! سپس وي را در مقام خواري و مذلت بنشان! و نشانه خيانت را بر او بنه! و گردن بند ننگ و تهمت را بگردنش بيفکن! و او را به جامعه چنان معرفي کن که عبرت ديگران گردد.» 3
پينوشتها:
1- ضمائم و مدارک در دفتر هفته نامه موجود است که به موقع نسبت به چاپ و نشر آن اقدام خواهد شد.
2- «کنگره هزاره نهج البلاغه»، چاپ 1360،صفحه 153
3- «ترجمه نهج البلاغه»، نامه 53، صفحه 147- 149