زمان : 01 Mehr 1387 - 14:31
شناسه : 12938
بازدید : 4818
 به بهانه بزنگاه -   تاملی دیگر در عملکرد صدا و سیما به بهانه بزنگاه - تاملی دیگر در عملکرد صدا و سیما

 به بهانه بزنگاه تاملی دیگر در عملکرد صدا و سیما

 یزدفردا :مرتضی رضاییان "صدا و سیما در جایگاه بزرگ ترین و موثرترین رسانه کشور از یک سو نقشی بی بدیل در ترویج و تقویت ارزش ها ی دینی و ملی دارد و از سوی دیگر در صورت کوتاهی و سهل انگاری متصدیان و به تبع آنان کارگردانان و برنامه سازان و ... می تواند آسیب هایی بزرگ و فراگیر را بر فرهنگ جامعه تحمیل کند. البته آسیب رسانی صدا و سیما و نقش آن در تغییر ذائقه مخاطبان در ابعاد گوناگون بسیار ظریف و به مرور زمان صورت می گیرد و چه بسا لازم است سال ها ی فراوانی سپری شود تا آثار منفی برخی رویکردهای این رسانه نمایان گردد. متاسفانه به علت فقدان سیستم جامع و کارآمد برای سیاستگذاری، اجرا، نظارت و تحلیل بازخوردهای تولیدات صدا و سیما، این رسانه به رغم دستاوردهای کمی، در بخش کیفی نتوانسته است به گونه ای شایسته به انتظارات  توده های  فرهیخته ومتدین جامعه پاسخ دهد و نقش محوری خود را در راه دفاع از آموزه های دینی و هنجارهای اجتماعی ایفا کند؛ بلکه در مواردی خود به عاملی برای کمرنگ کردن ارزش های اصیل جامعه مسلمان ایرانی و دامن زدن به نابهنجاری ها شده است.
برای مثال در حالی که بر اساس موازین شرعی و اخلاقی جامعه ایرانی، روابط محرم و نامحرم در چارچوب خاصی تعریف شده است ، در بسیاری از سریال های تلویزیونی  نوعی بی اعتنایی آزاردهنده به این موازین دیده می شود و تاسف عمیق تر این که بسیاری از این هنجار شکنی ها در قالب اقشار مذهبی و خانواده های متدین نمایش داده می شوند! در آخرین مورد از این سهل انگاری می توان به برخی سریال های ماه مبارک رمضان اشاره کرد. در حالی که ماه رضان فرصتی بسیار مناسب برای خودسازی و بهبود اخلاق جامعه است و به برکت فضای قدسی این ماه شریف  آمار بزهکاری ها به گونه ای محسوس کاهش می یابد و زمینه ترویج فضایل اخلاقی و اجتماعی مهیاتر از هر زمان دیگر است ، صدا و سیما به جای تلاش علمی و فراگیر برای عمل به وظیفه خود درمواردی با تهیه و پخش سریال ها و برنامه هایی نامناسب با این فضای معنوی نه تنها مخاطب را با فضاي معنوي ماه مبارك رمضان آشنا نمي‌كند بلکه ناخواسته در مسیر خلاف به پیش می رود!
 سریال بزنگاه نمونه ای از این دسته شاه کارهای صدا و سیما به شمار می آید . متاسفانه در سریال مذکور که از قضا در بهترین ساعات ماه مبارک و درست پس از زمان افطار به روی آنتن می رود مقوله طنز با هجو و تمسخر یکسان پنداشته شده و به گونه ای غیرقابل تحمل به القای زشتی ها دامن زده می شود. قبح شكني مقوله اعتياد، تمسخر غيرمستقيم  مراسم عزاداري و تشييع جنازه مسلمان، توهين به اذكار و مفاهيم ديني چون تهليل، تمحيد، نمايش تصويري مذموم از طبقات  پايين جامعه و بانوان چادري، تکرار و القای الفاظ زشت و دور از نزاکت همچون خفه شو، اين قدر زر نزن، مي ترسم خريتش كار را خراب كنه،  تو كپه مرگت روبذار، درسته گاهي من خولم ولي تو هميشه خولي، حرف زيادي نزن، چه مرگته، اينا رو از كدوم گوري پيدا كردي، اي يارو عوضي، تا آن روي سگ من بالا نيومده، آشغال‌بر، مرتيكه مزاحم، برو گم‌شو، احمق‌هاي ديونه، و ... گوشه ای از آموزش های اخلاقی!  این سریال است و روشن نیست کاربرد مکرر این واژه های دور از نزاکت در سریال ماه مبارک چه تناسبی با  رسالت سازمان بزرگی  دارد که امام راحل آن را دانشگاه عمومی نامیدند؟!  به نظر می رسد برای جبران سهل انگاری های مسوولان محترم صدا و سیما شایسته است نظارت تشريفاتي بر بزرگترين سازمان رسانه اي و فرهنگي كشور که سالانه ميلياردها تومان از بيت المال مسلمين را هزینه می کندبه نظارتی واقعی و کابردی تبدیل شود

یزدفردا