زمان : 24 Shahrivar 1387 - 16:00
شناسه : 12833
بازدید : 4249
 گزارش کامل شهرداری ابرکوه از اقدامات انجام گرفته در مورد سرو و حفاظت آن گزارش کامل شهرداری ابرکوه از اقدامات انجام گرفته در مورد سرو و حفاظت آن

 گزارش کامل شهرداری ابرکوه از اقدامات انجام گرفته در مورد سرو و حفاظت آن

یزدفردا :این گزارش  توسط روابط عمومی شهرداری ابرکوه در اختیار یزدفردا قرار گرفته که ضمن تشکر از توجه آن شهرداری به افکار عمومی و رسانه ها عینا جهت اطلاع خوانندگان و کاربران محترم یزدفردا منتشر می شود 

متن کامل گزارش شهرداری ابرکوه در مورد سرو ابرکوه

گزارش مراحل حفاظت و طراحي سرو سرو 5000 ساله ابركوه بعنوان نماد پايداري و مدنيت ابركوه، سالهاست كه سر بر آسمان مي سايد و دير وقتيست كه مردم و مسئولين اين شهر از داشتن آن برخود مي بالند و متوجه اهميت حفظ و نگهداري از آن شده اند.

 آنچه كه مسلم است مسئولين و شهروندان محترم هر كدام به نوعي و بنا به دلبستگي و علاقه اي كه به اين درخت كهنسال (كه واقعاً از آيات الهي است) و اين شهرستان داشته اند پيگيريهایي در اين زمينه داشته اند .

اما با توجه به اسناد موجود در شهرداري روند پيگيري محافظت و نگهداري سرو به شرح زير مي باشد.

اولين نامه موجود در بايگاني شهرداري حكايت از نامه نگاري شهرداري ابركوه با معاونت عمران و توسعه حوزة هنري سازمان تبليغات اسلامي در مورد اختصاص اعتبار جهت ساماندهي محوطه اطراف سرو دارد كه به دليل محدوديتهاي قانوني و مالي توصيه شده است كه موضوع از طريق دفتر مناطق محروم كشور پيگيري شود. تاريخ اين نامه 4/11/72 بوده است كه البته برخي شواهد موجود ديگر حكايت از پيگيري و نامه نگاري در اين رابطه با مراجع زيربط، قبل از اين تاريخ دارد.

 بطور مثال در نامه اي به موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع كشور در مورخه 25/12/72 به نامه اي به تاريخ 23/5/72 استناد شده است.

 آنچه مسلم است مكاتبات با نهادهاي ذيربط كشور، استان و شهرستان كماكان ادامه داشته و مسبوق به سوابقي قديم تر نيز بوده است.

 علاوه بر پيگيريهاي شهرداري و شهروندان محترم در خصوص سرو كهنسال نهادهائي نظير استانداري و واحدهاي زير مجموعه آن، سازمان جنگلها و مراتع كشور، اداره كل منابع طبيعي و زير مجموعه آن، اداره آب و فاضلاب، بخشداري بهداشت و درمان، حفاظت از محيط زيست،‌ ميراث فرهنگي، زمين شهري، جهاد سازندگي و ... در مورد سرو نامه نگاري، پيگيري و اظهار نظر نموده اند كه مدارك از سال 1373 موجود مي باشد.

 اين در حاليست كه شهرداري با دعوت از كارشناسان و متخصصان امر از همان ابتدا، نظر به ضرورت انجام كار كارشناسي در مورد سرو، نسبت به اخذ نظرات كارشناسي اقدام نموده است كه از اين ميان مي توان به نظرات دكتر ارزاني از متخصصان ارجمند شهرمان، بعنوان يكي از اولين نظريه هاي متقن و كارآمد اشاره داشت.

بدنبال پيگيريهاي مستمرّ شهرداري و در خواستهاي مكررّ و حساسيتهاي شهروندان عزيز و تأكيد مراجع ذيربط در اواخر سال 73، اولين طرح مصوّب محوطه اطراف سرو توسط دفتر فني استانداري تهيه و به شهرداري ابلاغ مي گردد كه بعلت گستردگي طرح و مقدور نبودن اجراي آن بدليل پاره اي موارد، طرح آن جهت بازنگري و تجديد نظر عودت داده مي شود در كنار تهيه اين طرح و به دليل اهميتي كه شهرداري براي اين مسئله قائل بوده است .

مجدداً در مورخه 15/5/75 شهرداري درخواست اعزام گروه كارشناسي از موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع كشور را مي نمايد تا به هر چه اصولي تر و كارشناسي تر شدن طرح فوق كمك نمايد.

 مبارزه با آفتي كه به درخت سرو حمله ور شده و درمان آن با روش بيولوژيكي پيگيري تهيه طرح جامع تحقيقاتي سرو ابركوه توسط مركز تحقيقات منابع طبيعي و امور دام جهاد سازندگي، تهيه دستور العمل نگهداري فضاي سبز و خود درخت سرو با همكاري شهرداري، دفتر فني استانداري و سازمان كشاورزي استان از جمله ديگر اقداماتي بوده است كه در سال 75 انجام شده است.

شهرداري كه همچنان در برابر صيانت از سرو بيشتر از مراجع ديگر احساس مسئوليت مي نموده است در مورخه 1/3/76 با تشكيل جلسه اي با حضور متخصصان مركز تحقيقات منابع طبيعي تهران و يزد در دفتر فني استانداري همچنان پيگير مسئله و درصدد تأمين نظر كارشناسي در مورد سرو مي باشد.

 لازم به ذكر است تقريباً تمام نهادهاي ديگر نيز به نوعي همه مسئوليت را بر عهده شهرداري گذاشته و همانطور كه ملاحظه خواهيد نمود هيچ گونه اقدام اجرائي توسط هيچ نهادي از همان ابتدا صورت نمي پذيرد بطور مثال ميراث فرهنگي استان طي نامه اي به شماره 4072/27/1 مورخه 4/10/76 حتي طراحي و برنامه ريزي براي سرو دوم را نيز از شهرداري درخواست مي نمايد.

در سال 77 آلاچيقهاي موجود براساس طرح دفتر فني در اطراف سرو ايجاد مي شود و در ابتداي سال 78 شهرداري ابركوه از شركتهاي متعدّدي با توجه به حجم بالاي مطالعاتي كه در زمينه سرو جمع آوري شده است،‌جهت طراحي محوطه اطراف سرو دعوت بعمل مي آورد و پس از اخذ نظرات شركتهاي دعوت شده در 21/7/78 جلسه اي با حضور ميراث فرهنگي و اداره حفاظت از محيط زيست جهت هماهنگي بيشتر تشكيل مي دهد و هر كدام از طرفين تعهّداتي را جهت اجرائي شدن طرح بهينه سازي اطراف سرو متقبّل مي شوند كه بدليل محققّ نشدن تعهدات انجام شده پروژه مذكور نيز علي رغم آغاز آن توسط شهرداري متوقف مي گردد (16/11/78).

 در اين سالها كه موضوع آبياري سرو با كم آبي مواجه مي شود جهت رفع آن دوباره به همت فقط شهرداري نيم دانگ چاه كشاورزي (به تاريخ 8/5/81) خريداري مي گردد تا آن مسئله نيز حل گردد.

اين اقدام با خريد كنتور برق 3 فاز توسط شهرداري جهت محوطه اطراف سرو در مورخه 16/8/79 تكميل مي گردد.

در پي مبتلا شدن مجددّ سرو به يكي از آفتهاي طبيعي در سال 81 شهرداري ابركوه مراقبت هر چه بيشتر از سلامت اين درخت، موضوع دفع آفات و ارائه برنامه كارشناسي نگهداري سرو را به شركت راهنما با مسئوليت دكتر حيدري از متخصصان مرتبط و از همشريان ارجمندمان واگذار مي نمايد و در همين راستا و در همين سال طي دعوتنامه اي از خانم دكتر كروري مجري طرح تحقيقاتي درختان كهنسال ايران، دكتر عسكري رياست بخش حفاظت و حمايت توسعه تحقيقات جنگلها و مراتع كشور، دكتر ابراهيم زاده و دكتر مخدوم از اساتيد برجسته دانشگاه تهران و دكتر جعفري رئيس دانشكده منابع طبيعي دانشگاه تهران جهت تأمين نظر كارشناسي و تكميل اطلاعات تخصصي مورد نياز دعوت مي نمايد .

كه با حضو رايشان و سپس ترتيب دادن بازديد گروهي دانشجويان و اساتيد مرتبط با مسئله در دانشكده منابع طبيعي كرج جهت بازديد از سرو و فضاي سبز اطراف آن، طرح مهندسي فضاي سبز و گونه هاي گياهي آن و نحوه محافظت از سرو تهيه مي گردد كه مجموعه نظرات تخصصي اساتيد مدعو و دانشجويان در اين مجموعه گردآوري مي گردد.

 از طرفي نظر به اهميت مديريت واحد و جلوگيري از مداخله غير كارشناسي در مورد سرو، شهرداري ابركوه با مكاتبه با مراجع ذيربط مسئله را پيگيري مي نمايد و با دعوت از نمايندگان استانداري ، دفتر فني استانداري، فرمانداري و شوراي اسلامي شهر، طرح ارائه شده را مصوّب مي نمايد و نهايتاً پس از پيگيريهاي متعدد، شهرداري، فرمانداري و اداره حفاظت از محيط زيست شهرستان، درخت سرو در اواخر سال 82 با تصويب شوراي عالي محيط زيست كشور بعنوان اثر ملي طبيعي شناخته مي گردد.

 عليهذا شهرداري ابركوه كه با اميد افزايش اعتبارات ملي جهت حفظ و نگهداري سرو و توسعه اطراف آن مسئله را پيگيري مي كرده است،‌ شاهد تحول چنداني و توجه ويژه اي در مورد سرو نمي گردد و باز در حالي كه اين اثر ملي طبيعي از نظر برنامه ريزان منطقه اي و استاني و كشوري مغفول است، شهرداري با صرف هزينه و كسب اجازه از دفتر فني استانداري و اخذ مجوز از شوراي محترم اسلامي شهر و مكاتبه با اداره كل حفاظت از محيط زيست استان نسبت به عقد قرارداد خدمات مشاوره و طراحي معماري و شهرسازي با مشاور ذيصلاح اقدام مي نمايد و كليه مطالعات انجام گرفته بعلاوة نظر تخصصّي ارائه شده توسط مدير كل يونسكو، آقاي دكتر توكل و پرفسور شيخ الاسلام از اساتيد دانشگاه آكسفورد كه طي بازديدي در مورخه 4/6/83 انجام شده است در اختيار مشاور قرار مي دهد و از طرف ديگر با دعوت مجدد از ارگانهاي ذيربط، عزم خود را جهت واحد سازي مصادر تصميم گيري و اجرائي در مورد سرو جزم مي نمايد كه پس از مدتي سازمان حفاظت از محيط زيست استان طي نامه شماره 16973-121 مورخه 11/12/83 كليه مسئوليت سرو را مربوط به خود مي داند و شهرداري را از انجام هر اقدامي منع مي نمايد .

و شهرداري نيز در مورخه 28/12/83 نسخه اي از كليه طرحها و مطالعات انجام شده را به نهاد مذكور ارسال مي نمايد و طي نامه شماره 5/500 مورخه 28/1/84 واگذاري كليه مسئوليتها را به سازمان حفاظت از محيط زيست استان و آمادگي خود را جهت هر گونه همكاري اعلام مي نمايد.

 اين درحاليست كه طرح پيشنهادي پارك سرو طي نامه شماره 388-147 مورخه 14/1/84 توسط ميراث فرهنگي استان تأييد مي گردد و شهرداري ابركوه بواسطه احساس مسئوليت و دغدغه خاطري كه نسبت به سرو داشته است مجدداً و كتباً از دفتر فني استانداري تقاضاي تشكيل جلسات مشترك بين دستگاههاي ذيربط را مي نمايد و از آنجائي كه هنوز حريم اطراف سرو تعيين و تملك نگرديده است، حريم پيشنهادي سرو را در تاريخ 12/2/84 به اداره حفاظت از محيط زيست شهرستان اعلام مي دارد و در راستاي عملي شدن پيشنهادات خويش و حفظ هر چه بيشتر و بهتر حيات سرو از هيچ گونه همكاري و همراهي و پيگيري در اين رابطه فروگذار نمي كند.

ولي متأسفانه مجدداً هيچ گونه اقدام اجرائي و حتي پيشنهاد عملي جهت اجرا، توسط نهادهايي كه ادعاي مديريت آنرا دارند صورت نمي پذيرد تا جائي كه فرمانداري ابركوه طي نامه اي به شماره 9457 مورخه 23/11/86 اعتراض خود را به سازمان حفاظت از محيط زيست كشور در مورد سهل انگاري در اين رابطه اعلام مي نمايد.

 در هر صورت مجدداً با پيگيري شهرداري جلسه هماهنگي مديريت سرو در فرمانداري و در مورخه 12/12/86 با حضور فرماندار، شهردار، بخشدار، آقايان رباني و زارع از شوراي اسلامي شهر، رياست اداره حفاظت از محيط زيست شهرستان، نماينده اداره ميراث فرهنگي شهرستان تشكيل مي گردد تا هر گونه اقدامي نسنجيده و با لحاظ نمودن ضوابط و قوانين و دستورالعملها در مورد سرو انجام گردد.

 در پايان علي رغم هماهنگيها و دلسوزيها و پيگيري هاي شهرداري پروژه اي كه با تصويب طرح آن توسط مراجع ذيصلاح در سه ماهه دوم 86 آغاز شده بود متوقف و براساس نامه شماره 1688-121 مورخه 4/2/87 حفاظت از محيط زيست استان جمع آوري گرديد.

 البته حفر چاه آب در پارك شهر و انتقال آب آن بوسيله لوله گذاري تا پارك سرو از جمله اقداماتي بوده كه طي اين پروژه انجام شده و هم اكنون نيز بعنوان يكي از اقدامات ضروري قابل استفاده مي باشد.

بد نيست كه در پايان چند نمونه از نامه نگاريها و هماهنگيهاي زيادي كه در اين باره شده است اشاره اي بشود.

 بطور مثال سازمان حفاظت از محيط زيست استان با نامه اي به شماره 11155-121 مورخه 27/7/83، پيشنهاد محصور نمودن پيرامون سرو را ارائه مي دهد و در نامه شماره 12/12441 مورخه 30/8/83 از طرح تهيه شده و اقدامات شهرداري تشكر مي نمايد و شهرداري ابركوه نيز طي نامه هاي 5/8859 مورخه 22/11/83 و 5/5976 مورخه 27/9/82 تقاضاي بررسي و اعلام نظر در مورد طرح مديريت حفاظت و مراقبت از سرو را نموده است.

« مستفاد از پرونده سرو موجود در بايگاني شهرداري 28/4/87- روابط عمومی»

یزدفردا