زمان : 21 Shahrivar 1387 - 23:45
شناسه : 12805
بازدید : 5691
موفقیت علمی  دکتر سعيد رضايي زارچي عضو هیئت علمی دانشگاه  پیام نور استان یزد موفقیت علمی دکتر سعيد رضايي زارچي عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور استان یزد

موفقیت علمی  دکتر سعيد رضايي زارچي عضو هیئت علمی دانشگاه  پیام نور استان یزد

یزدفردا :محقق جوان  دانشگاه پيام نور يزد با همکاري اساتيد دانشگاه تهران موفق به توليد نانوکامپوزيت نافئين- ريبوفلاوين شدند. اين نانوکامپوزيت امکان انتقال الکترون را براي مواد حياتي مانند پروتئين‌ها محيا نموده و با کاتاليز نمودن واکنش ردکس پروتئين، مي‌تواند در طراحي انواع حسگرهاي‌ زيستي مفيد واقع شود.

به گزارش یزدفردا به نقل از روابط عمومی این دانشگاه :دکتر سعيد رضايي زارچي، عضو هيئت علمي دانشگاه پيام نور استان يزد و دانش‌آموخته دکتري بيوفيزيک دانشگاه تهران، در ادامه تحقيقات دوره دکتري خود و با حمايت‌ و راهنمايي‌ دکتر علي اکبر صبوري عضو هيئت علمي مرکز تحقيقات بيوشيمي و بيوفيزيک دانشگاه تهران موفق به سنتز اين نانوکامپوزيت نافئین ریبو -فلاوین شدند. 

 دکتر سعيد رضايي زارچي درتشريح این موفقیت اظهار داشت : "عمل ردکس پروتئين‌ها و آنزيم‌ها به علت قرار گرفتن يون فلزي آن در داخل شيلد پپتيدي، به سختي انجام مي‌شود. اصلاح سطح الکترود با برخي نانومواد اين عمل را کاتاليز و تسهيل مي‌کند. هدف اين پروژه طراحي نانوکامپوزيتي بود که بتواند انتقال الکترون بين سطح الکترود و پروتئين‌ها و آنزيم‌هاي ردکس را تسريع کرده و ردکس پروتئين را در ولتاژهاي پايين کاتاليز نمايد. اين امر مي‌تواند در طراحي حسگرهاي زيستي و براي بررسي اثر داروها و مواد مضر بر ماکرومولکول‌هاي زيستي، ارائه روشهاي نوين در اندازه‌گيري غلظت انواع پروتئين‌ها در مايعات داخل و خارج بدن حتي در مقادر بسيار کم، مفيد واقع شود".

دکتر رضايي در بيان تشريح نحوه انجام کار و نتايج حاصل افزود: " اين پژوهش در دو بخش انجام شده است: بخش اول مربوط به طراحي يک نانوکامپوزيت جديد به وسيله يک پليمر (نافيون) و يک ماده الکترواکتيو (ريبوفلاوين) است. اين نانوکامپوزيت در نهايت براي طراحي يک فيلم فعال الکتروترانسفر مورد استفاده قرار مي‌گيرد که مي‌تواند کاربري‌هاي الکتروشيميايي (حسگرها، باطري ها، پيل‌ها و. . .) بسياري داشته باشد. بخش دوم با موضوع اصلاح سطح الکترود طلا با استفاده از فيلم الکتروترانسفر و بکارگيري آن در تشخيص پروتئين (حسگر زيستي) تعريف گرديده است. اين الکترود توانمندي اندازه‌گيري غلظت اندک پروتئين‌ها در محلول را داشته و همچنين مي‌تواند در طراحي انواع حسگرهاي زيستي براي تشخيص‌هاي زيست‌محيطي (بسته به پروتئين مورد استفاده) مورد استفاده واقع شود.

در اين تحقيق پس از تثبيت پليمر نافيون، محلول ريبوفلاوين به آن اضافه گرديد و در ادامه رسوب حاصل در غلظت تحت کنترل، با استفاده از ميکروسکوپ الکتروني و اسپکتروسکوپي بررسي شد. سپس با استفاده از روش الکتروشيمي (به روش ولتامتري چرخه‌اي)، خصوصيات الکتروشيميايي فيلم ساخته شده ارزيابي گرديد. ما در پايان از الکترود اصلاح شده با اين فيلم در تشخيص پروتئين ردکس هيدروژن پراکسيداز و طراحي حسگر زيستي اندازه‌گيري پراکسيد هيدروژن استفاده نموديم. به نحويکه الکترود اصلاح شده به عنوان الکترود کار، الکترود Ag/AgCl به عنوان الکترود مرجع و الکترود پلاتين بعنوان الکترود شمارنده قرار داده شد. علاوه‌بر اين ما در اين پروژه به بررسي اثر pH و قدرت يوني بر رفتار فيلم طراحي شده نيز پرداخته‌ايم".

روش مورد استفاده در اين تحقيق براي توليد نانوکامپوزيت نافئين- ريبوفلاوين، بسيار آسان و ارزان بوده و با توجه به پايداري و کارايي بالاي نانوکامپوزيت توليدي، به راحتي مي‌توان آنرا در مقادير صنعتي توليد نمود. نانوکامپوزيت ساخته شده در اين پژوهش مي‌تواند در دو زمينه طراحي انواع حسگر زيستي (با تثبيت انواع پروتئين‌هاي متفاوت روي آن) و صنايع مرتبط با الکتروشيمي (مانند انواع پيل ها، باطري‌ها و. . . ) تجاري سازي گردد.

گفتنی است :اين پروژه با همکاري خانم دکتر شهين احمديان (رئيس آزمايشگاه ميکروسکوپ الکتروني مرکز تحقيقات بيوشيمي و بيوفيزيک دانشگاه تهران) و بهره‌مندي از حمايت‌هاي تشويقي ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو انجام پذيرفته است. جزئيات اين طرح در مجله Biosciences (جلد 33، شماره 2، صفحات 279-287، سال 2008) منتشر شده است.

یزدفردا