زمان : 13 Shahrivar 1387 - 01:01
شناسه : 12677
بازدید : 3996
 خوشه صنعتی لبنی در منطقه ابرکوه خوشه صنعتی لبنی در منطقه ابرکوه

خوشه صنعتی لبنی در منطقه ابرکوه


یزدفردا :مهندس مریم مهدوی:کلاستر یا خوشه صنعتی عبارت است از مجموعه ای از صنایع کوچک و متوسط تشکلها و بنگاههای خدماتی که در یک رشته صنعتی با تکیه بر مزیتهای خاص و سرمایه های قوام یافته مناطق جغرافیایی با اهداف اقتصادی سازماندهی شده اند.
از حدود سه دهه پیش این الگوی منطقه ای سازماندهی صنایع کوچک و متوسط در نقاط مختلف جهان در رشته های متعدد صنعتی پیاده شده است که از نتایج آن می توان به جهانی شدن اقتصاد های محلی، افزایش درآمد سرانه آنها، ایجاد اشتغال و رشد و توسعه درون زای مبتنی بر توانمندیهای این مناطق اشاره کرد. به علاوه از دیگر مزایای این الگوی سازماندهی صنایع، هدفمند بودن، هر چه تخصصی تر شدن و اقتصادی تر بودن خدمات و پشتیبانی ها از صنایع مجتمع در خوشه میباشد.
اهمیت خوشه های صنعتی در توسعه پایدار کشور موجب گردید که استقرار کارگاههای کوچک در شهرکهای صنعتی و اختصاص محل و وزن مشخص در درون شهرکها برای اینکار یکی از هدف های سازنده شرکت شهرکهای صنعتی باشد که به منظور تکمیل زنجیره های تولید و ارتقاء کیفیت محصولات با استفاده از فن آوریهای جدید و دانش روز و نیز کارآفرینی با توجه به زمینه خوب و کارگاههای کوچک در جذب و بکارگیری جویندگان کار دنبال شود.

با توجه به بررسیهای به عمل آمده کارگاههای کوچک بدلایل مختلف از جمله سهولت قانون کار امکان دقت عمل بیشتر و امکان استفاده از توانمندیهای یکدیگر، بعهده گرفتن پاره ای از وظایف کارخانه های بزرگ، امکان سهل انعطاف پذیری کارگاه و ماشین آلات و سایر موارد امروزه مدنظر و مورد حمایت اکثر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. شکل متداول استقرار صنایع و کارگاههای کوچک در اغلب کشورهای صنعتی به صورت خوشه ای بوده و بعنوان خوشه های صنعتی مطرح می باشد.
اینگونه کارگاهها با دستیابی به سازماندهی جدید توانسته اند با تولید محصولات بسیار کیفی و با قیمت تمام شده مناسب به بازار پایدار جهانی دست یابند و از این طریق در استخدام نیروهای کار و ترقی و توسعه روز افزون فن آوری موفق تر از کارخانجات بزرگ عمل نمایند.
لازم به توضیح است که در اینگونه مجتمع های تولید (خوشه های صنعتی ) سطع دستمزد کارگران بسیار بالاتر از سایر مراکز تولیدی می باشد و کارگران بیشتری نیز بکار گرفته می شود.
خوشه ها در دسته بندی های مختلفی تعریف می شوند. یک دسته بندی، براساس حوزه عملکرد خوشه است: خوشه ملی، خوشه منطقه ای، ‌خوشه استانی و غیره. دسته بندی دیگر بر اساس هویت خوشه است که دو گونه است: خوشه صنعتی و خوشه تکنولوژی. به عنوان مثال، خوشه کفش، خوشه ابزار جراحی و خوشة صنایع غذایی، خوشه های صنعتی هستند، اما خوشة IT ، خوشه بیوتکنولوژی و خوشه های تکنولوژی عام (مثل خوشه انتقال نیرو) از نوع خوشه تکنولوژی می باشند.
وجود مزیت های نسبی بسیاری باعث مطرح شدن خوشه صنعتی لبنی در منطقه ابرکوه شده است که در زیر به آنها اشاره می شود:
۱- دسترسی به منابع اولیه ارزان و فراوان در منطقه ابرکوه(نزدیکی به قطب کشاورزی و دامپروری کشور)
۲- وجود سرمایه انسانی قوی از تخصص های مختلف(کشاورزی، دامداری، تجارت، صنعت ) و مردم سختکوش ، قانع و بدون گرایشهای قومیتی در ابرکوه
۳- موقعیت جغرافیایی مناسب و دسترسی به بازارهای منطقه به علت مرکزیت ابرکوه و دسترسی به راههای ارتباطی اصلی کشور
راهکارهای زیر جهت شکل گیری کامل پیشنهاد می شود:
۱- تشویق کشاورزان و دامداران برای تولید مواد اولیه بصورت صنعتی
۲- وجود مراکز خرید مواد اولیه با نقدینگی مناسب
۳- ایجاد صنایع تبدیلی کشاورزی و دامداری
۴- ایجاد کارخانه فراوری مواد لبنی و کمک به کارخانه های موجود
۵- ایجاد تشکل های صنعتی در منطقه
۶- بنگاههای بازاریابی
۷- ایجاد مراکز مشاوره صنعتی و خدمات مالی و فنی
۸- ایجاد سردخانه های مناسب
۹- احداث کشتارگاه صنعتی در منطقه
۱۰- ایجاد کارخانه فراوری چرم
۱۱-کارخانه تولید خوراک دام
منبع :ابرکوه نیوز  - Abarkoohnews.com