مواد غذایی که ممکن است در شیرخوار زیر یک سال ایجاد حساسیت کنند:

– شیر گاو (در تهیه فرنی، جوشاندن شیر مقدار مواد آلرژن موجود در شیر را کمتر می کند)

– سفیده تخم مرغ

– انواع توت، کیوی، آلبالو، گیلاس و خربزه

– بادام زمینی

 

مواد غذایی که در دوره شیرخواری مجاز نیست و ممکن است باعث خفگی شیرخوار شود:

– دانه کشمش

– دانه انگور

– ذرت

– تکه های سوسیس

– آجیل

– تکه های سفت و خام سبزی ها مثل هویج و …

– تکه های گوشت

مواد غذایی که ممکن است مشکلات دیگری ایجاد نمایند:

– قهوه یا چای پررنگ: سبب بی قراری کودک می شود.

– عسل: باعث مسمومیت می شود (بوتولیسم) ولی استفاده از عسل پاستوریزه اشکالی ندارد.

به طور کلی تا پیش از پایان یک سالگی مصرف مواد زیر برای کودک توصیه نمی شود:

عسل غیر پاستوریزه، شیر پاستوریزه، پنیر، سفیده تخم مرغ، شکلات، میگو، بادام زمینی، فلفل و ادویه جات، ترشی ها، نمک، نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی، از میوه ها خربزه، کیوی، انواع توت (توت سفید، توت فرنگی، شاه توت، تمشک)، آلبالو، گیلاس، از حبوبات لپه و نخود، از گروه سبزی ها اسفناج و کلم.

• شیر گاو : یکی از غذاهایی که مصرف آن برای کودکان زیر یکسال ممکن است باعث واکنش شدید تولید کند  شیر گاو میباشد. تقریبا 2% از نوزادان به پروتئین شیر گاو حساسیت دارند.
.تخم مرغ (مخصوصا سفیده ) : غذای ممنوع دیگر تخم مرغ است که شیوع آن 1.3 % است و بمزیان کم و از زرده آن بایستی به شیرخوار معرفی گردد .
• کره بادام زمینی و بعضی دیگر از خشکبار ممکن است باعث بروز حساسیت های شدید در نوزادان گردد .
• صدف - خرچنگ دریایی، میگو
• گندم :  و دیگر دانه های حاوی گلوتن ممکن است باعث بیماری کولیاک در نوزادان مستعد بیماری شود.
• شکلات
• سویا
• گلوتن موجود در گندم، جو دوسر و جو
• ماهی ( بخصوص تن، سالمون، خال مخالی و ساردین)
• توت (بخصوص توت فرنگی) البته به نظر می‌رسد بلوبری آلرژی زیادی نمی‌دهد)
• دارچین
• مرکبات (پرتقال، گریپ فروت، لیمو، نارنگی)
• روغن کنجد
• ذرت
• گوچه فرنگی
. ادویه جات
عسل دادن به نوزاد
هیچوقت به یک کودک زیر ۱ سال عسل ندهید. عسل حاوی ماده  بوتولیسم میباشد که در کودکان می‌تواند رشد و اسیدهای مرگ آور تولید کند.
جگر
دادن جگر بطور کامل برای نوزادان و شیرخواران  ممنوع نگردیده است اما توصیه میشود که حداکثر در هفته ۱ بار، آن هم با مشورت پزشک، آن را به کودکتان بدهید. بدلیل اینکه جگر دارای  ویتامین A است که مقدار زیاد آن برای کودک خطراست .
در  نوزادانی که دچار حساسیتهای غذایی میباشند شیر مادر تا 6 ماهگی از  ایجاد  واکنشهای آلرژیک جلوگیری میکند  و به مادران توصیه میشود که از خوردن مواد آلرژی زا در زمان شیر دهی خودداری کنند.
در کودکان مستعد شروع تغذیه تکمیلی پیش از 6 ماهگی اصلا توصیه نمیشود. در این کودکان اگر از شیر مادر تغذیه نمیکنند شیرهای مخصوص وجود دارد.
بطور کلی باید از تغذیه نوزاد با غذاهای آلرژی زا تا قبل از 6 ماهگی و به گفته بعضی دیگر از متخصصان تا یکسالگی جلوگیری کرد.فرقی نمیکند که کودک جزء کودکان مستعد باشد و یا نباشد.

در تهیه غذای کمکی، ارجحیت با غذای خانگی است یا غذای کمکی تجاری؟

غذای کمکی خانگی که در خانه تهیه می شود بر آنچه که به صورت تجاری و در قوطی های آماده در دسترس خانواده ها قرار می گیرد ارجحیت دارد زیرا اگر چه غذاهای کمکی تجاری مزایایی دارند از جمله:

– تا زمانی که در قوطی باز نشده است تمیز و بهداشتی هستند.

– تهیه کردنشان آسان است.

– بیشتر کودکان طعم آنها را دوست دارند.

– بعضی از آنها نیز مخلوط بسیار خوبی از مواد مغذی هستند.

ولی مضراتی نیز دارند که به آنها اشاره می شود:

– خیلی گران هستند و در مقایسه با هزینه غذای کمکی که در خانه تهیه می شود قابل مقایسه نیستند.

– ممکن است در آب سرد نجوشیده حل شوند لذا در مناطقی که آب آلوده است احتمال بیماری زیاد تر خواهد شد.

– اکثر اوقات برای نگهداری آنها موادی اضافه می کنند که برای شیر خوار مناسب نیست.

– نحوه نگهداری آنها در کشتی، گمرک، انبارهاو مغازه ها نامعلوم است.

– طعم آن با طعم غذاهای خانواده متفاوت است و در سفره هیچ خانواده ­ای غذای کمکی تجاری دیده نمی شود.