پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی میبد، با هدف مدیریت حفاظت از میراث شهری ، تاریخی و منظر فرهنگی و به عنوان مدرسه حفاظت معماری گلین و مرمت شهری فعالیت می کند.
به گزارش روابط عمومي، امورفرهنگي و اجتماعي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري يزد، شهر کهن ميبد در کویر مرکزی فلات ایران، نشانه ای از تمدن باستانی این سرزمین است كه مانند بسياري از حوزههای ناشناخته، عظمت و جايگاه مهم آن در زندگي شهري در پشت پرده مانده بود كه با ایجاد پايگاه پژوهشی و فعاليت در عرصه شهرسازی و معماري، افق های تازه ای پيش روي محققان و پژوهشگران گذارده و مصاديق فرهنگي، تاريخي بسياري را نمايانده است. بنیاد پایگاه پژوهشی میبد در سال 1378 و با هدف حفاظت از ارزش های موجود در بافت کهن میبد، همزمان با کاوش های باستان شناسی نارین قلعه پایه گذاری شد. هدف از ايجاد و تداوم حيات پايگاه ميبد، مدیریت حفاظت از ميراث شهری، تاریخی و منظر فرهنگی هم پیوند در ابعاد وسيع كالبدي و جنبه های مادي و معنوي آن بوده است. در طول زندگی 17 ساله این پایگاه ابعاد گوناگون علمي، پژوهشي، آموزشي و اجرايي پروژه با دقت و حساسیت تمام زیر نظر و تحت كنترل مدیران و كارشناسان خبره کشور بنيان گذاشتهشد، شکلگرفته و دامنه پيدا کرده است. بدين ترتيب در طي سالهایی كه از عمر پروژه ميبد میگذرد مانند موجودی زنده رشد كرده و باليده است. پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی میبد، یک مرکز دائم پژوهشی است، فعالیتهای آن از ابتدا تا کنون همواره در سه بخش مطالعه و پژوهش- حفاظت و مرمت های اجرایی- معرفی و آموزش دستهبندی شده و پیش رفته است.
در حوزه معرفی و آموزش، همواره تربیت نیروی انسانی متخصص بومی و پژوهشگران دانشگاه ها مورد تاکید بوده و بنابراین ارتباط نزدیک و پیوستگی زیادی بین این مرکز پژوهشی با دانشکده های مرمت، معماری و شهرسازی و مراکز آموزش عالی در سطح کشور برقرار است. به طوری که در مدت دو سال گذشته بیش از 10 کارگاه آموزشی، ترویجی در خصوص شیوه های اجرایی حفاظت و مرمت میراث بومی و ساختارهای خشت و گلی و شیوه های مطالعه و حفظت از میراث شهری توسط پایگاه پژوهشی میبد برگزار گردیده است.
آزمایشگاه تخصصی حفاظت و مرمت پایگاه نیز به طور جدی از سال 1382 به عنوان اولین آزمایشگاه مرمت آثار استان یزد آغاز به کار کرده و در این مدت با هدف ارتقای فعالیت های علمی و مرمت های اصولی مبتنی بر پژوهش به کار خود ادامه داده است. این آزمایشگاه در حال حاضر به طور موقت در خانه سالار قرار دارد که در برنامه توسعه آتی پایگاه، یکی از خانه های تاریخی مجاور آن بدین منظور طراحی و پیش بینی شده است که پس از تملک و تجهیز به عنوان مرکز آزمایشگاهی دانشکده حفاظت از میراث فرهنگی با تاکید بر میراث بومی و میراث شهری، گسترش خواهد یافت.
هم اکنون با حمایت و همراهی پایگاه پژوهشی میبد بیش از 12 پایان نامه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته حفاظت و مرمت بناها، بافت ها، محوطه ها و آثار فرهنگی، تاریخی توسط دانش پژوهان دانشگاه های شهید بهشتی، علم و صنعت، هنر اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی با موضوعات مختلف پیرامون میراث شهری، میراث کشاورزی، میراث بومی و بناهای ارزشمند در حال تهیه است و 9 کارآموز در رشته مرمت و احیای بناهای تاریخی از نزدیک با فعالیت های پژوهشی- حفاظتی آشنا شده و دانش حفاظت از میراث معماری شهرهای تاریخی را فرا می گیرند.
سعي ما و گذشتگان در پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی میبد همواره بر اين بوده است كه هر آنچه را میدانیم و درمییابیم به بهترين شکل مكتوب و مستند کنیم تا اين دانش قابليت انتقال به نسلهای آينده را داشته باشد. براین اساس در حال حاضر حدود 200 عنوان گزارش و نقشه در زمینه کارگاه های اجرایی حفاظت و مرمت و پژوهش های مطالعاتی و طراحی و همچنین بیش از 350 جلد کتاب و مجلات تخصصی در زمینه های مرتبط در کتابخانه و مرکز اسناد پایگاه آرشیو و نگهداری می شود و در صورت نیاز برای بهره برداری در اختیار پژوهشگران قرار می گیرد.