زمان : 26 Mordad 1387 - 17:02
شناسه : 12438
بازدید : 5357
خبرنگار بايد بتواند با آزادي وظيفه خود را انجام دهد خبرنگار بايد بتواند با آزادي وظيفه خود را انجام دهد
خبرنگار بايد بتواند با آزادي وظيفه خود را انجام دهد

یزدفردا -رضا سلطانزاده مدیر مسئول آیینه یزد :ا سلام و احترام به حضور اهل قلم و روزنامه نگاران، خبرنگاران متعهد و تلاشگر و تعظيم و تکريم به حضور آنان که با شجاعت و شهامت در دوران 170 ساله اخير در برابر ظلم وستم طاغوتيان و مستبدان ايستادند، به زندان رفتند، شکنجه شدند، دهانشان دوخته شد و برخي از آنان جان عزيز خود را در اين راه از دست دادند. درود فراوان به روان پاک نويسندگان، خبرنگاران و همه کساني که در دوران 8 ساله دفاع مقدس در جبهه‌هاي جنگ و ستيز حق عليه باطل با فتوت و مردانگي ايستادگي نمودند و تعدادي از آنان به درجه والاي شهادت رسيدند، ياد و خاطره همگي آنان را گرامي مي‌داريم و به مردان و زنان ميهن اسلامي که در دوران نهضت و در طول ساليان متمادي گذشته براي پيروزي انقلاب اسلامي ايران و در جهت تحقق استقلال و آزادي تلاش کرده‌اند درود مي‌فرستيم و ياد و خاطره آنان بويژه خبرنگار صدا و سيما، شهيد صارمي را که به همراه هشت نفر از اعضاي کنسولگري به دست گروه متعصب طالبان به شهادت رسيدند زنده نگه مي‌داريم و علو درجات تمامي جان باختگان که در انجام وظيفه خبر رساني در سراسر گيتي به لقاء الله پيوستند از ايزد يکتا خواستاريم.
پروردگار در آيه يک سوره قلم به قلم و آثار آن سوگند ياد مي‌نمايد و بدين ترتيب قلم و نوشته‌هاي قلم را از بزرگترين نعمت‌هاي خود مي‌داند تا بوسيله آن بشر نقش هدايت را در جامعه به عهده بگيرد و رخداد‌هاي پنهاني و مسايلي که از ديد مردم پنهان مي‌ماند آشکار سازد و با دادن آگاهي به جامعه روشنگري نمايد و همانند آيينه، زشتي‌ها و زيبايي‌ها را بر صفحه شفاف کاغذ منعکس نمايد بنابراين قلم و نوشتن هم در مقام مقايسه دست کمي از کلام ندارد.
خبرنگاران و گزارشگران وظيفه مهم و ارزشمندي برعهده دارند و شايسته است که در چهار چوب وظايف خود براساس ارزش‌هاي انساني و اخلاق اسلامي فعاليت کنند و در مسير حل مشکلات جامعه مسئولين را ياري دهند. بدين ترتيب ما روزنامه نگاران وظيفه داريم:
در کسب خبر، دقت نظر و هوشياري خود را به کار گيريم و پس از تاييد خبر از سوي منابع موثق با در نظر گرفتن مصلحت کشور و نظام وهمچنين کرامت اشخاص و رعايت حرمت افرادي که نام آنها در خبر آمده است نسبت به درج آن اقدام نماييم. هيچگاه فراموش نکنيم که خبرنگاران و گزارشگران به منظور اطلاع رساني و آگاهي مردم از نارسايي‌ها و يا موفقيت‌هاي دولت تلاش مي‌کنند براين اساس لازم است که بدون هيچ جانبداري و يا مصلحت انديشي در حفظ درستي و امانت خبر بکوشند و آن را تا سر حد نتيجه پي گيري نمايند. و در همه حال مردم را از نتيجه فعاليت‌هاي خود با خبر سازند. بي ترديد خبرنگار و روزنامه نگار ممکن است در مسير انجام اين کار خطير گاهي با مشکلات و ناراحتي‌هاي جدي روبه‌رو شود و علاوه بر بيکاري رنج حضور در دادگاه و محکوميت جرايم مختلف نقدي تا زندان و محروميت از حرفه گرامي روزنامه نگاري را تحمل نمايد. عدم همکاري بعضي از سازمان ها، روابط عمومي‌ها و مسئولين واحد‌هاي مختلف در ارائه اطلاعات درست موجب مي‌گردد که خبرنگاران از منابع ديگر کسب خبر کنند و طبيعي است که در اين صورت خبر‌ها صداقت و شفافيت خود را از دست مي‌دهند و موجب پخش خبر‌هاي غير حقيقي مي‌گردد و بازارشايعات رواج مي‌يابد.
«در سال گذشته مدير مسئول 3۵ نشريه به دادگاه فراخوانده شدند. با راي هيات نظارت برمطبوعات امتياز 21 نشريه لغو گرديد. هر چند دستگاه قضايي و يا هيات منصفه دادگاه، بارها در مورد تبرئه مديران مسئول و بازگشت روزنامه‌هاي توقيف شده به فضاي اطلاع رساني کشور تلاش کردند اما نهاد نظارت بر رسانه‌ها اين امکان را از آنها سلب کرد. نتيجه اين حرکت بيکاري بسياري از روزنامه نگاران، احضار آنها به دادگاه و سپس باز داشت آنها بود.»1
لازم است اداره ارشاد مناطق، هر سال چگونگي برخورد با مطبوعات محلي و مجازاتهاي مصوب در باره صاحبان قلم را براي آگاهي مردم اعلام کند، مسئولان وزارت ارشاد اعلام مي‌کنند: دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي هيچ اعتقادي به برخورد با مطبوعات و ايجاد محدوديت براي کار اطلاع رساني ندارد. تعداد مطبوعات منتقد دولت نهم با هيچ يک از دولت‌هاي قبلي قابل مقايسه نيست. حجم انتقادات وارده به دولت نشان مي‌دهد که ميزان آزادي مطبوعات نسبت به گذشته بسيار بيشتر شده هر چند که اين آزادي‌ها در برخي موارد آزار دهنده است. 2
 اکنون به اظهار نظر دو تن از افراد صاحبنظر در زمينه روزنامه‌نگاري توجه فرماييد:
مجيد انصاري عضو مجمع تشخيص مصلت نظام خواستار رويکردي از سوي حکومت شد که لکنت زبان هيچ گاه برقلم و زبان خبرنگاران صادق سايه نيندازد. مجيد انصاري در گفت و گو با ايسنا با بيان اينکه بايد مصونيت خبر رساني تعريف شود، گفت: نبايد اين گونه باشد که اگر خبرنگار و رسانه‌اي اتفاقي را منعکس کند و در آيينه مطبوعات نقد دلسوزانه‌اي صورت گيرد، آن دستگاهي که از آن انتقاد مي‌شود بعضا قبل از اينکه به فکر اصلاح خود باشد به فکر بستن خبرگزاري، روزنامه منتقد يا دستگيري خبرنگار بيفتد و پاک کردن صورت مساله را آسان ترين کار بداند. وي افزود: بايد درون جامعه خبرنگاري نيز يک منشور اخلاقي تدوين و بر رعايت آن و صداقت خبرنگار نظارت داخلي صورت گيرد. همچنين دستگاه‌هاي مربوطه نيز بايد حمايت مالي، حقوقي و معنوي خود را از رسانه‌ها داشته باشند. انصاري با بيان اينکه حکومت بايد کاري کند که آحاد جامعه لکنت زبان نداشته باشند، گفت: اين امر درباره خبرنگاران به طريقي اولي صادق است که در واقع در جايگاه مدعي العموم هستند.3
روزنامه نگاري امروز ما نيازمند ايجاد پژوهشکده هايي است تا در آنها بتوان با بررسي شرايط موجود و ارائه طرح هايي براي پيشرفت روزنامه نگاري بر بالندگي اين حرفه افزود. اين مفهوم را چندي پيش استادان روزنامه نگاري که گردهم آمده بودند، از دهان پدر روزنامه نگاري ايران دکتر معتمد نژاد شنيدند که گفت ايران نيازمند ايجاد يک مرکز ملي روزنامه نگاري است؛ مرکزي که از يک سو بتواند به آموزش روزنامه نگاران جوان بپردازد و از سوي ديگر با پژوهش در رشته روزنامه نگاري و ارائه طرح‌هاي کار آمد، شرايطي فراهم آورد که شاهد پيشرفت اين رشته در کشور باشيم. به گونه يي که همه مطبوعات راه به دل مخاطبان باز کنند، نه اينکه بسياري از روزنامه‌هاي ما با تيتراژ اندک چون طفلي شير خواره از سوبسيد و کمک وزارت ارشاد به گونه‌اي بهره مند باشند که فقط خود را حفظ کنند. روزنامه نگاري امروز بايد ميل به توانمندي داشته باشد و بتواند با جذب مخاطبان انبوه به يک زندگي بالنده ادامه دهد و اگر قرار است سوبسيدي نيز دريافت کند، بايد اين سوبسيد به گونه يي هزينه شود که براي افزايش روزنامه خواني در کشور به کار آيد.۴

بزرگداشت روز خبرنگار

امسال نيز مراسمي با حضور گروهي از مديران مسئول و خبرنگاران روزنامه‌هاي محلي و کشوري در هتل سنتي مهر يزد برگزار گرديد.
 قدرداني از پيشکسوتان عرصه خبر و روزنامه نگاري و دعوت از يکي از آنها براي سخنراني مورد توجه و اقبال حضار قرار گرفت.
 از روزنامه نگاراني که خبرهاي استانداري را بيشتر نقل کرده بودند تجليل شد.
 استاندار با همه حضار به گرمي سخن گفت و هنگام صرف شام در جمع آنان حضور يافت و قدرداني و سپاس ارباب قلم را برانگيخت. چون برگزاري اين مراسم با تمهيدات و برنامه قبلي تنظيم شده بود از مراسم سال پيش پربارتر و پرشورتر بود و اين نشان دهنده گرايش ذهني و فکري استاندار و همکاران مطبوعاتي ايشان است که موجب سپاس و قدرداني است.
 اميد است در سال آينده اين مراسم بهتر از سال‌هاي پيش برگزار شود و پيش از برگزاري از تعدادي مديران مسئول نظر خواهي شود تا اين مراسم را فقط به روزنامه‌نگاران اختصاص ندهند و تمام وبلاگ نويسان، نماينده خبرگزاري‌هاي مختلف و حتي روزنامه فروشان حرفه‌اي را که در کار اطلاع رساني فعاليت چشمگير دارند، بدين مراسم فراخوانند و از زحمات سالانه آنها قدرداني کنند.
اداره ارشاد يزد و يا خانه مطبوعات هر سال گزارشي از وضع موجود مطبوعات، پيشرفت ها، موفقيت‌ها و احيانا نحوه برخورد با مطبوعات و صاحبان قلم را براي آگاهي مسئولان و مردم اعلام کند. اهداء لوح تقدير به خبرنگاران کاري در خور و شايسته بود. اما بهتر است سعي شود با رايزني و مشورت از کاري که نه در خور صاحب نظران در استانداري و نه شايسته دوستداران فرهنگ و اطلاع رساني استان است خود داري گردد و روشي ديگر برگزيده شود.


پي‏نوشت‏ها:
1-«اعتماد»، 17/۵/87
2-«کيهان»، 17/۵/87
3- «اعتماد»
۴- همان