زمان : 07 Mordad 1387 - 12:03
شناسه : 12069
بازدید : 2549
ناسا پرده از راز شفق قطبی برداشت ناسا پرده از راز شفق قطبی برداشت

  ناسا پرده از راز شفق قطبی برداشت

ستاره شناسان ناسا سرانجام موفق شدند پرده از راز درخشندگی خیره کننده شفق قطبی که تاکنون به عنوان پدیده ای اسرارآمیز به شمار می رفت بردارند.

پدیده اعجاب انگیز رقص نور شمالی که به شفق قطبی معروف است از سالها قبل به عنوان رازی مورد توجه دانشمندان قرار داشت. اکنون محققان ناسا موفق شدند جزئیات این مکانیزم علمی را کشف کنند.

به گفته دانشمندان آژانس فضایی آمریکا، پرتوهای نوری رقصان در شفق قطبی ثمره زیرتوفانهای الکترومغناطیسی هستند که از برخورد خطوط میدان مغناطیسی افلاک نما با میدان مغناطیسی زمین ایجاد می شود.

بر اساس گزارش آنسا، پدیده درخشش ناگهانی که به "رقص نور شمالی" (Northern Lights dance) معروف است و زیبایی خیره کننده آن شهرت جهانی دارد برای هزاران سال جمعیتهای شمالی را تحت تاثیر قرار داده و منشاء ساخت اسطوره ها و افسانه های تخیلی ساکنان قطب شمال است.

برای مثال وایکینگها معتقد بودند که این پرتوهای اسرارآمیز نور و رنگ همگی کار والکیریها، الهگان جنگ هستند که در آسمان با یکدیگر می جنگند و این نور درخشش شمشیرهایشان است.

اولین دانشمندی که در خصوص این پرتوها توضیحات علمی ارائه کرد گالیه بود که برای اولین بار عنوان "شفق قطبی" را برای آن برگزید.

پس از گالیله دانشمندان ناسا با کمک تصاویری که از پنج ماهواره Themis و شبکه ای از 20 رصدخانه میان کانادا و آلاسکا دریافت کرده بود اعلام کردند که از نظر فنی، شفق قطبی زمانی متولد می شوند که بعضی از ذرات باردار انرژی که باد خورشیدی را تشکیل می دهند، در داخل مگنتوسفر (مغناطیس کره) رسوخ کنند. در این نقطه الکترونها به سرعت در جهت میدان مغناطیسی زمین شروع به حرکت می کنند و به طرف قطبها تمایل می یابند. زمانی که با اتمهای "یونیسفر" در فاصله 120 هزار کیلومتری از زمین برخورد می کنند نوسان کرده و نوری از نوع شفق قطبی ساطع می کنند.

اکنون این محققان کشف کردند که این انفجار ناگهانی انرژی مغناطیسی حتی نیروی بعضی از زیرتوفانها را نیز افزایش می دهد. به طوری که این زیرتوفانها منشاء پیدایش شفق و حرکت رقصان آن هستند

منبع:

مهر

ستارگان کویر یزد