شهر نمونه خشتی جهان در انتظار ثبت جهانی
چندی پیش در جلسات مشترک مسئولان استان با مقامات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور پیشنهاد تسریع در امر جهانی شدن بافت تاریخی یزد مطرح و مورد موافقت قرار گرفت.
استاندار یزد نیز طی نامه ای به مهندس مشایی رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور خواستار ارسال پرونده بافت تاریخی یزد به مقامات ذی ربط در یونسکو شد.
به گزارش سرویس میراث و گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)-منطقه یزد، رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: استاندار محترم و این سازمان خواستار ثبت جهانی بافت تاریخی یزد هستند.
مهندس سیفی با اشاره به اینکه اقدام استاندار محترم در تسریع ثبت جهانی یزد تاثیر بسزایی دارد گفت: با پیگیری به عمل آمده علاوه بر این حرکت این سازمان خواستار برگزاری جلسات مکرر و منظم در رابطه با ایجاد تمهیدات و شرایط لازم برای ثبت جهانی یزد با حضور مسئولین دستگاههای مرتبط استان شده است.
وی گفت: وسعت زیاد بافت تاریخی به عنوان بزرگترین اثر تاریخی ثبت شده در کشور ، سلامت شاکله شهر و ساختار تاریخی آن ، زنده بودن و حیات جاری در آن ، تداوم حیات در دوره های مختلف تاریخی که در نامه استاندار محترم نیز اشاره شده است از جمله موارد ی است که نسبت جهانی این بافت را ضروری می نماید.
وی با بیان اینکه همچنین پیشنهاد ثبت بافت تاریخی در فهرست آثار جهانی به سازمان مرکزی ارسال شده است ، بخش مهمی از پرونده بافت تاریخی یزد به منظور ثبت جهانی آماده شده است و این پرونده به زودی تکمیل و به سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کشور فرستاده می شود.
وی اظهار داشت: ثبت جهانی بافت تاریخی با توجه به وسعت 743 هکتاری آن و اینکه اولین شهر خشت خام جهان و دومین شهر تاریخی محسوب می شود ، ضروری دانست.
وی با بیان اینکه تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی از بافت تاریخی یزد دیدن می کنند نصریح کرد: وجود خانه های ارزشمند ، مسجد جامع، مجموعه امیرا چقماق، بازارچه های قدیمی و ... از بناهای شاخص این بافت است .
وی ادامه داد: ثبت جهانی بافت تاریخی یزد آثار مثبت اقتصادی ، فرهنگی به دنبال دارد و گردشگری را رونق بیشتری می بخشد.
وی با بیان اینکه تاکنون هشت اثر از کشور ایران در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است ، بافت تاریخی یزد به عنوان نهمین پرونده به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور ارسال شده است.
مهندس سیفی بر حفظ بافت تاریخی یزد تاکید کرد و تصریح نمود: حفاظت از بافت در گرو تعامل و همکاری دستگاههای مختلف دولتی و مشارکت مردمی است .
وی ادامه داد: با پیگیریهای انجام شده و عنایت استاندار محترم بحث کتابخانه مرکزی که مدتها مسکوت مانده بود با تعدیل ارتفاع آن مرتفع گشت و با این اقدام نشان داده شد عزم استان برای حفظ هویت میراث فرهنگی جدی است.
وی ادامه داد: در همان جلسه ای که بحث تعدیل کتابخانه تصویب شد ، موضوع اولویت دار بودن ثبت جهانی بافت تاریخی یزد نیز به مسئولان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور مطرح و مورد موافقت آنان نیز قرار گرفت.
وی از بافت تاریخی یزد به عنوان یک جاذبه منحصر به فرد یاد کرد و اظهار داشت: ارائه طرح های مبتکرانه فرهنگی با حفظ سبک معماری سنتی بنا، توجه جدی به صنایع دستی و احیاء کارگاههای زنده برای تولید صنایع دستی یزد در بافت، تبدیل خانه های قدیمی به هتل های سنتی و مرمت وساماندهی بناهای تاریخی به ویژه خانه های مربوط به دوران ایلخانی و قاجار از جمله راهکارهایی است که موجب پویایی بیشتر بافت می شود.
گفتنی است: بافت تاریخی یزد با مساحت 743 هکتار و 5000 هکتار حریم به شماره 15000 و در تاریخ 16/12/84 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. در بافت عمده آثار مربوط به دوران سلجوقی تا پهلوی است .