زمان : 14 Aban 1394 - 01:48
شناسه : 113621
بازدید : 7619
بابک زنجانی خود را «بسیجی اقتصادی» و «سرباز سلحشور ولایت» می خواند /منتجب‌نیا: فساد در دولت احمدی‌نژاد افزایش یافت/ ترقی: فساد مختص دولت احمدی‌نژاد نبود /احتمال آزادی بابک زنجانی از زندان بابک زنجانی از 89 تا 94 بابک زنجانی خود را «بسیجی اقتصادی» و «سرباز سلحشور ولایت» می خواند /منتجب‌نیا: فساد در دولت احمدی‌نژاد افزایش یافت/ ترقی: فساد مختص دولت احمدی‌نژاد نبود /احتمال آزادی بابک زنجانی از زندان
ترقی: فساد مختص دولت احمدی‌نژاد نبود

۱۲ اسفند ۱۳۹۲/حسن روحانی در سخنرانی اخیر خود از گروه‌هایی خاص نام برده که پول ملت را برداشتند و به بهانه دورزدن تحریم‌‌ها، منافع ملی را دور زدند. فسادهای مالی و اختلاس در دولت احمدی‌نژاد در شرایطی رخ داد که حامیانش سکوت پیشه کرده ‌‌بودند. در محاق اصلاح‌طلبان و ناشنیده‌ماندن صدای کارشناسان مستقل، اصولگرایان در مجلس، گاه دولت و احزاب نقش نظارتی را فراموش کردند و یکپارچه به حمایت از دولت برخاستند. درباره فقدان نقش نظارتی‌ای که منجر به افزایش فساد و اختلاس در دولت گذشته شد با دو فعال حزبی اصولگرا و اصلاح‌طلب گفت‌وگو کردیم.

حمیدرضا ترقی: فساد مختص دولت احمدی‌نژاد نبود

‌آقای روحانی در آخرین سخنرانی خودشان گفته‌اند که یک گروه خاص با عنوان دورزدن تحریم‌‌ها منافع ملی را دور می‌زنند و پول ملت را برداشتند. حتی گفته‌اند که موارد جدیدی هم هست. به‌نظر شما مقصود ایشان از این گروه خاص چیست؟ 
من خیلی متوجه نیستم که مقصود ایشان چیست اما باید بگویم که مسایل اقتصادی هیچ ارتباطی با تحریم‌ها ندارد. مفاسد اقتصادی زمانی که دولت موسوی سر کار بود و سیاست پوپولیسم و بازار سیاه را هم دنبال می‌کرد وجود داشت. عده‌ای سود بردند و به مال و منال فراوانی رسیدند. دولت سازندگی سیاست اقتصاد بازار آزاد را شکل داد. باز هم عده‌ای نوکیسه شکل گرفتند. 

یعنی به اعتقاد شما پدیده بابک زنجانی و رقم چندهزارمیلیاردی از پول نفت که به جیب ایشان رفته ‌است هیچ ربطی به تحریم‌ها ندارد؟ 
نخیر! هر وقت کار را به بخش خصوصی بدهید این مسایل پیش می‌آید. 

‌پس شما چنین مساله‌ای را کاملا طبیعی می‌دانید؟ 
بله کاملا طبیعی است. این‌همه نفت فروخته شده حالا صدمیلیاردریال آن را نتوانسته وارد کند. به اینکه نمی‌گویند فساد. بله وقتی ما از افراد می‌خواهیم که برای حل مشکل اقتصادی وارد شوند و آن را حل کنند، ریسک دارد. اما دولت باید کمک کند که تلفات این کار کمتر شود. 

یعنی در این مورد خاص به اعتقاد شما صرفا دولت قبلی یک اهمال ساده انجام داده ‌است؟ 
باید ریشه‌ای پیگیری کرد. نه اینکه کاسه‌کوزه سر یک فرد شکسته شود. 

بحث ما هم دقیقا عملکرد دولت قبلی است که در آن دوران  با افزایش حجم فساد روبه‌رو بودیم. 
بحث هشت‌سال نیست. در دولت موسوی یا رفسنجانی مگر نبوده؟ انواع و اقسام فساد در این 30 سال بوده ‌است. 

ولی هیچ‌گاه به این شدت نبوده ‌است.
ما الان شدت می‌بخشیم. آن زمان روزنامه‌ها جرات نمی‌کردند. زمان هاشمی اگر روزنامه‌ها می‌نوشتند پدرشان را درمی‌آوردند. بر اساس افزایش حجم کار مالی یک دولت طبیعتا حجم فساد هم بالا‌تر می‌رود. به نسبت بودجه درصد فساد آن زمان کمتر بود. ما درواقع دوران ‌گذار از اقتصاد کاملا دولتی به غیردولتی را می‌گذرانیم و چون معیار و شاخصه مناسبی برای واگذاری نداریم، به شکل رابطه‌ای یا در بورس واگذار می‌شود، بخش خصوصی‌‌ای که سالم است وارد کارزار نمی‌شود. ما در واگذاری به بخش خصوصی به یک ضریب اطمینان نیاز داریم. یعنی حداقل تعهد به نظام و مردم باید در این بخش وجود داشته‌ باشد ولی اصلا این ملاک رعایت نمی‌شود. 

یعنی به اعتقاد شما اصلا فساد در دولت گذشته شدت نگرفته بود؟ 
به نظر من دقت و پیگیری برای مبارزه با فساد بیشتر از گذشته بوده است.

بابک زنجانی بر اساس اسناد و شواهد ایشان تا سال 88 اجاره‌نشین بوده و ثروت خاصی هم نداشته‌ و از طریق روابطی به‌سرعت رشد می‌کند. 
مگر ایشان از دلارفروشی و ارتباط با برخی در بانک مرکزی شروع نکرده ‌بود؟ 

اینکه ایشان راننده رییس بانک‌مرکزی بوده که تکذیب شد... .
تکذیب کار ساده‌ای‌ است. واقعیت اما چیز دیگری است. 

ملاک شما چیست که فقط سخنان بابک زنجانی را واقعیت می‌پندارید و بقیه را غیرواقعی؟ 
کسی که به پرونده بابک زنجانی رسیدگی می‌کند به واقعیات دسترسی دارد.

شما برای اصولگرایان به‌ویژه احزاب اصولگرا در مبارزه با مفاسد چه نقشی قایل هستید؟ به‌هرحال فسادهای‌ اخیر در دوره دولت مورد حمایت اصولگرایان رخ داد.
اهمال وقتی رخ داد که رهبری فرمان8ماده‌ای مبارزه با فساد را ابلاغ کرد اما دولت‌ها توجه نکردند. اگر دولت‌ها آن را مبنای کار خود قرار می‌دادند مشکلی پیش نمی‌آمد. دولت‌ها سهل‌انگاری کردند و کسانی را در راس مبارزه با فساد قرار دادند که خودشان آلوده بودند و ده‌ها اشکال داشتند. اینکه شما دنبال این هستید که همه مفاسد را به دولت احمدی‌نژاد مرتبط کنید درست نیست. فساد در همه دولت‌ها به‌جز دولت شهید رجایی وجود داشته ‌است. 

مستندات ما برای اینکه معتقدیم فساد در دولت گذشته شدت یافته اخبار منتشرشده‌ است.
دروغ است اگر هم باشد چه ربطی به دولت دارد. وقتی مثلا در یک بانک خصوصی فساد رخ می‌دهد به دولت چه ربطی دارد. 

شما کارکرد نظارتی برای احزاب قایل نیستید؟ احزاب اصولگرا همه در ابتدای کار از دولت آقای احمدی‌نژاد حمایت کردند قاعدتا باید بر عملکرد ایشان هم نظارت می‌کردند.
حرف احزاب را که خیلی نمی‌خوانند. موتلفه بیش از 10سال است که خیلی حرف‌ها را مطرح کرده اما گوش کسی بدهکار نیست. 

 شما گفتید که در دولت آقای هاشمی یک مورد را پیگیری کردید. در دولت قبلی چطور؟ 
درباره عدم اجرای اصل 52 و53 قانون اساسی که می‌گوید باید تکلیف انفال در بودجه مشخص شود ما پیگیری کردیم. طبق این اصول همه وجوه درآمدهای دولت باید به حساب خزانه برود. ما گفتیم که از 160میلیارددلار دریافتی نفت 88میلیارد آن در بودجه آمده بقیه کجا رفته ‌است؟ در دولت آقای احمدی‌نژاد هم این روند بوده است. مستندات ما و مواضعی که دبیرکل هم اتخاذ کرده موجود است اما کو گوش بدهکار.  
 
منتجب‌نیا: فساد در دولت احمدی‌نژاد افزایش یافت
احتمال آزادی بابک زنجانی از زندان
۱۲ اسفند ۱۳۹۲ -/بیش از دو ماه از دستگیری بابک زنجانی گذشته است. او در ۹ دی ماه ۹۲ بازداشت شد. حالا درحالی بازداشت موقت او وارد سومین ماه خود می شود که هنوز کیفرخواست اتهامی برای وی صادر نشده است. 
 
به گزارش الف، محسنی اژه ای دادستان کل کشور ماه پیش گفته بود که او لیست اموالش را در اختیار قوه قضائیه قرار داده و گفته حاضر است برای تسویه حساب بدهیاش اموالش را به وزارت نفت منتقل کند.
 
البته  دادستان  کشور  اضافه  کرده  بود  که  این  قوه  «منتظر تصمیم وزارت نفت است تا پس از آن و در مرحله دوم اگر متوجه وقوع جرمی شود به آن جرم هم رسیدگی کند.» با  این  توضیح  به  نظر  می  رسد  فعلا  از دیدگاه  قوه  قضائیه  تنها  جرم  بابک  زنجانی  اموال  دولتی  است  که  بازگردانده  نشده  است. 
 
قوه قضائیه منتظر «تصمیم وزارت نفت» است تا جرم زنجانی را اعلام کنند. اما تاکنون مشخص نیست آیا وزارت نفت «وقوع جرم های دیگر» زنجانی را به قوه قضائیه اعلام کرده یا نه؟ دولت مدعی است در این پرونده «فساد مالی» صورت گرفته است. به علاوه علت عدم صدور کیفرخواست برای بابک زنجانی پس از گذشت بیش از دو ماه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
 
از سوی دیگر رضا ضراب شریک بابک زنجانی که به اتهام رشوه به سه مقام دولتی ترکیه برای انتقال ارز و طلا به ایران بازداشت شده بود، روز گذشته آزاد شد. بابک زنجانی خود را «بسیجی اقتصادی» و «سرباز سلحشور ولایت» می خواند درحالی که نگاه مسئولان دولت و برخی نمایندگان به او مجرمانه است. برخی نمایندگان مجلس او نه تنها «سرباز سلحشور ولایت» ندانستند، بلکه در نامه ای سرگشاده وی را «جرثومه فساد» خطاب کرده و خواستار برخورد با وی شدند. 
 
در آخرین اظهارنظر نیز رئیس جمهور با اشاره به رقم پول برداشت شده از بیت المال، درباره  این  پرونده گفته : «این دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری که گفته میشود همه اش پول نفت نیست، بخش بزرگی از آن پول نقدی است که به او داده بودند که بدهی های ما را پرداخت  کند .» 
 
روحانی در این باره توضیحی نداد و مشخص نیست که این پول توسط چه کسی به او داده شده است. آیا این پول توسط طرف های قرارداد خارجی ایران به بابک زنجانی داده شده بود تا به ایران منتقل شود؟ 
 
هنوز هاله های ابهام به دور این پرونده وجود دارد که سئوالات بی شماری را به ذهن می آورد:
 
شرکت های این میلیاردر جوان در نبود او چگونه اداره می شود؟ 
 
آیا دولت مصادیق فساد مالی او را به طور مشخص و در شکایتی به قوه قضائیه ارائه خواهد کرد؟ 
 
آیا دارایی های داخلی بابک زنجانی کفاف بدهی های او را می دهد؟
 
دارایی های بلوکه شده او در بانک های خارجی ماهانه سود هنگفتی دارد. آیا این سود متعلق به بابک زنجانی است یا متعلق به دولت ایران است؟ 
 
مهمتر اینکه تا چه زمانی می توان این فرد را بدون ارائه کیفرخواست در زندان نگه داشت؟ 
 
تاکنون بازداشت بابک زنجانی تنها از بیم خروج او از کشور و دستگیری توسط اینترپل صورت گرفته بود. چرا که نام او در پرونده رضا ضراب مطرح شده بود. حالا با آزاد شدن ضراب این بیم هم از میان رفته است. براساس قانون، تفهیم اتهام تنها در صورت ارائه شکایت امکان پذیر است. 
 
باتوجه به اینکه فعلا از نظر قوه قضائیه ترس خروج از کشور تنها علت بازداشت وی بوده، باید انتظار داشت در صورتی که دولت مصادیق فساد مالی زنجانی را به قوه قضائیه ارائه نکند، وی به زودی از زندان آزاد شود.