مسجد فرهنگی ـ تاریخی محمدآباد واقع در یزد ، دهستان فهرج با شماره 31245 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
به گزارش روابط عمومی، امورفرهنگی و اجتماعی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی یزد در خصوص این بنای تاریخی گفت: باتوجه به مرکزیت مذهبی بنا در روستا به مسجدجامع شهرت یافته است و همچنین باتوجه به سبک معماری، احداث بنا متعلق به دوره زندیه – قاجار می باشد.
محسن ذاکری نیا اظهار داشت: این مسجد متشکل از دو بخش تابستانی و گرمخانه می باشد که در جهت شرقی، غربی یکدیگر احداث گردیده اند. سبک معماری بنا به سبک ستوندار و طاق هایی با قوس جناغی اجرا گردیده است. ورودی بنا در جهت جنوب غربي و به صورت یک ایوان دو طبقه با پوشش سقف در قسمت همکف به صورت تویزه ای و بخش فوقانی به صورت ضربی با قوس جناغی احداث گردیده است.
وی افزود: ورودی بنا مستقیم به بخش تابستانی راه دارد و بخش گرمخانه از طریق یک ورودی در جهت شرقی بخش تابستانی دسترسی به آن امکان پذیر می باشد.
محراب بنا در بخش گرمخانه به صورت طاق نمایی باتزیینات مختصر به صورت قاب بندی با طرح ساده محرابی اجرا گردیده است.
این مقام مسئول از دیگر عناصر شاخص این بنای تاریخی را بادگیر آن دانست که در ضلع جنوب بخش تابستانی وجود دارد که طی سالهای اخیر با تخریب بخش فوقانی برج آن از کار افتاده است و عنوان کرد: این بنا به گفته افراد محلی دارای پنج سنگ کتیبه بوده که دو قطعه آن در ایوان ورودی و دو قطعه در مرکز ضلع جنوبی ایوان تابستانی نصب گردیده است.
ذاکری نیا تصریح کرد: معماری ایوان ورودی بنا در دو بخش ایجاد شده و دارای دو کتیبه می باشد. سر در بالاتر نمابی قدیمی تر دارد و آجرکاری شده و سردر پایین باپوشش گچ اندود شده وکاشیکاری گشته است. هر دو طاق ها جناغی هستند و این شکل سردر را در هیچ کجای روستا نمی توان مشاهده نمود. همچنین قدمت بنا نسبت به ابنیه مجاور مسجد از ویژگی های آن محسوب می شود .
این مقام مسئول خاطرنشان ساخت: این بنای تاریخی درگذشته کاربری مذهبی داشته واکنون نیز کاربری خویش راحفظ نموده است .