زمان : 08 Tir 1394 - 16:57
شناسه : 106737
بازدید : 5204
آوای دلنشین نقاره ها در دهمین جشنواره رضوی آوای دلنشین نقاره ها در دهمین جشنواره رضوی به گفته ی دبیر اجرایی دهمین جشنواره رضوی یزد در زمان برگزاری جشنواره و همزمان با اکران فیلم ها آوای دانشین نقاره های حرم مطهر امام رضا نیز در یزد می پیچد.

به گفته ی دبیر اجرایی دهمین جشنواره رضوی یزد در زمان برگزاری جشنواره و همزمان با اکران فیلم ها آوای دانشین نقاره های حرم مطهر امام رضا نیز در یزد می پیچد.

رقیه توکلی گفت: به رسم دیرینه حرم امام رضا (ع)، در زمان جشنواره و هنگام اذان مغرب نقاره ها در محوطه سینمای محل اکران فیلم های جشنواره به صدا در می آیند. این کار به منظور نزدیکی هر چه بیشتر حال و هوای جشنواره به بارگاه ملکوتی امام رضا است.

آیین نقاره زنی در حرم امام رضا

براساس اسناد رسمی و تاریخی موجود در مرکز اسناد رسمی و نسخ خطی کشور، تاریخچه نقاره‌زنی در حرم امام رضا(ع) به 417سال پیش باز می‌گردد که بیشتر سندهای مربوط به نقاره خانه حرم مطهر از دوره قاجاریه بر جای مانده است.و دیگرقدیمی‌ترین سند مربوط به نقاره خانه حرم مربوط به سال 1012 هجری قمری و براساس اسناد معتبر حکومتی، نقاره‌خانه حرم در دوره قاجاریه همزمان با رسمیت یافتن مجموعه آستان قدس رضوی، سر و سامان می‌یابد که البته از دوره‌های زمانی مختلف در این خصوص اسناد پیوسته موجود نیست.

نقاره در شبانه روز، دو نوبت، قبل از طلوع و غروب آفتاب در بالای ایوان نقاره‌خانه (در قسمت شرقی صحن عتیق) به مدت تقریباً بیست دقیقه که به آن «خدمت معمولی» می‌گویند نواخته می‌گردد ولی در ماههای محرم و صفر و روزهای سوگواری نقاره مطلقاً نواخته نمی‌شود و در ولادت‌ها و اعیاد و جشن‌های مذهبی علاوه بر معمول دو تا سه نوبت به نام «نقاره‌خانه عید» می نوازند.

براى نقاره زدن در آستانه مقدسه، محل خاصى در نظر گرفته شده و جاى بلندى فراهم آمده است. این بناى زیبا و باشکوه، بر فراز ایوان شرقى صحن عتیق (انقلاب) قرار دارد و از قسمتهاى مختلف حرم، دیده مى شود. بلندى بنا سبب شده است که به هنگام نقاره زدن، آواى آن تا دوردستها شنیده شود، و بویژه به هنگام برآمدن آفتاب، که شهر از هیاهوى آمد و شد اتومبیلها خالى است، نواى آن در چهارسوى مشهد، گوش شهروندان را نوازش دهد. بناى نقاره خانه که سراسر از کاشى فیروزه اى و در پیرامون ایوان آن نرده کشى شده است. دو طبقه دارد، طبقه زیرین جاى گذاشتن طبل ها و شیپورها است، و طبقه دوم محل استقرار نوازندگان.

در هنگام اجرای مراسم، چهار طبال در سمت راست نقاره خانه(شمال) رو به گنبد مطلای امام و بر روی صندلی های کوچک نشسته، شش کرنانواز به ترتیب در کنار سرنواز در سمت چپ نقاره خانه(جنوب) می ایستند و هماهنگ نقاره نوازی می کنند سرنواز، آنها را رهبری می کند.